E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Kiedy można siać nasiona warzyw?

Termin wysiewu nasion warzyw zależy głównie od gatunku uprawianych roślin. Niektóre warzywa wysiewa się do rozsady już w styczniu lub lutym, inne sieje się bezpośrednio do gruntu po ustąpieniu przymrozków. Na termin siania wpływ ma również sama odmiana wybranego warzywa, gdyż wczesne odmiany cechują się wyższą mrozoodpornością i możliwością wysiewania już w marcu lub kwietniu. Co jeszcze powinno się wiedzieć o terminach wysiewu warzyw?

Kiedy siać warzywa w ogrodzie?

Bezpośrednio do gruntu można wysiewać pierwsze warzywa już po 15 marca. Można to zrobić, nawet gdy występują przymrozki, gdyż część wczesnych warzyw jest niepodatna na przemarznięcie. Inne gatunki lub odmiany można z kolei zabezpieczać na noc za pomocą agrowłókniny, która chroni młode pędy przed szkodliwym wpływem ujemnych temperatur. Na obszarach, w których często pojawiają się przymrozki, a okres wegetacji rozpoczyna się dość późno, z wysiewem pierwszych nasion do gruntu warto wstrzymać się do około połowy kwietnia. Bezpośrednio do gruntu można wysiewać m.in. sałatę, marchew lub rzodkiewkę. W przypadku sałaty można zdecydować się na przygotowanie rozsady, by szybciej uzyskać plony po ustąpieniu przymrozków.

Ostatni termin wysiewu nasion warzyw bezpośrednio do gruntu przypada na połowę maja. W przypadku przedłużających się przymrozków paprykę lub inne warzywa wrażliwe na ujemne temperatury można wysiać nawet na początku czerwca. Najwcześniejsze odmiany warzyw lub warzywa mało odporne na przymrozki gatunki warzyw wysiewa się do rozsadnika w okresie od połowy stycznia. Rozsadnik umieszczony w szklarni lub na słonecznym parapecie w domu zapewnia optymalne warunki do kiełkowania pomidorów, ogórków lub papryki. Przy wcześniejszym przesadzeniu sadzonek do gruntu warto przygotować zabezpieczenie w postaci tunelu foliowego.

Z kolei marchew, rzodkiewkę, pietruszkę lub buraki cukrowe wysiewa się bezpośrednio do gruntu bez wcześniejszego przygotowywania rozsady. Są to warzywa, które dość dobrze kiełkują w niskiej temperaturze i znoszą okresowe przymrozki bez pojawiania się uszkodzeń naziemnej części rośliny.

Kiedy można wysiać marchewkę?

Wysiew marchwi można rozpocząć od marca. W tym miesiącu powinno się stawiać na odmiany o wysokiej odporności na przymrozki i kiełkujące w niskich temperaturach. Dla dodatkowej ochrony delikatnych kiełków marchewki można przykryć agrowłókniną lub folią. Nasiona marchwi głównego siewu powinno się wysiewać od maja.

Marchwi nie wysiewa się do rozsadników, a od razu do gruntu. Dotyczy to wszystkich odmian marchwi, gdyż jadalną cześć marchwi stanowi jej korzeń. Wysiew do rozsadnika negatywnie wpływa na wzrost korzenia.

Kiedy można wysiać pietruszkę?

Podobnie jak marchew, pietruszkę wysiewa się bezpośrednio do gruntu bez wcześniejszego przygotowywania rozsady. Pietruszka cechuje się wysoką odpornością na przymrozki. Kiełkuje w niskich temperaturach, dlatego jest to jedno z najwcześniej wysiewanych do gruntu warzyw. Siew można rozpocząć już na początku kwietnia. W przypadku wczesnych odmian pietruszki można wysiewać je jeszcze w maju, gdyż zdąży się je zebrać przed nadejściem jesienno-zimowych ujemnych temperatur.

Kiedy można wysiać buraki?

Burak to kolejne warzywo, które wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Ze względu na to, że potrzebuje temperatury około 8 stopni Celsjusza, by wykiełkować, najlepszy termin na wysiew przypada na okres pomiędzy połową kwietnia a połową czerwca. W przypadku odmian wrażliwszych na przymrozki warto zdecydować się na późniejszy wysiew. Po wysianiu powinno się pilnować, by buraki nie kiełkowały zbyt gęsto. W przypadku zbyt gęstego wysiewy, część młodych roślin należy jak najszybciej usunąć, gdyż w przeciwnym razie korzenie buraków wyrosną cienkie i słabe.

Kiedy można wysiać rzodkiewkę?

Rzodkiewkę można wysiewać w tym samym terminie co marchew. Najwcześniejsze odmiany rzodkiewki są przystosowane do siania w marcu, gdyż kiełkują w niskich temperaturach. Rzodkiewka szybko rośnie, dlatego jej zbiór następuje wcześniej niż zbiór marchwi. Niektóre odmiany rzodkiewki i marchwi sieje się naprzemiennie za pomocą specjalnych taśm. Dzięki nim rzodkiewka wyznacza rzędy i jednocześnie chroni przed zbyt gęstym wysianiem marchwi i koniecznością usuwania części młodych roślin.

Kiedy można wysiać warzywa strączkowe?

Najczęściej uprawiane w Polsce warzywa strączkowe to groch i fasola. Oba warzywa wysiewa się bezpośrednio do gruntu z pominięciem rozsady. Terminy wysiewu przypada na drugą połowę maja po ustąpieniu przymrozków. Fasola kiełkuje w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza, dlatego w przypadku tego warzywa warto poczekać z wysiewem na odpowiednią prognozę pogody. Wysiew fasoli można prowadzić co 10 dni, by stopniowo zbierać plony i cieszyć się nimi przez całe lato.

Kiedy można wysiać ogórki?

Rozsadę większości odmian ogórków można przygotować w połowie kwietnia. Nasiona sieje się do niewielkich doniczek, by ograniczyć ryzyko zniszczenia młodych roślin przez przymrozki. Ogórki są podatne na uszkodzenia spowodowane ujemnymi temperaturami, dlatego ich przesadzanie do gruntu powinno nastąpić dopiero na przełomie maja i czerwca. Jeśli wybierze się odmianę ogórka o wysokiej odporności na niskie temperatury, można wysiać je do gruntu w okresie od 15 maja do 15 czerwca.

Kiedy można siać pozostałe warzywa?

W zależności od wybranego gatunku warzywa wysiewa się do gruntu lub do rozsadnika. Bezpośrednio z nasion wysiewa się do gruntu: marchew, buraki, pietruszkę, rzodkiewki oraz warzywa strączkowe. Dotyczy to również niektórych odmian ogórków gruntowych. Z kolei z rozsady sadzi się pomidory, seler korzeniowy i warzywa kapustne. Sadzonki z rozsady można kupić w sklepie ogrodniczym, jednak tańszym i jednocześnie prostym sposobem jest jej samodzielne przygotowanie. Do każdego pojemniczka w rozsadniku wkłada się jedno nasiono, z którego wyrasta sadzonka. Gdy temperatury powietrza wzrosną, a przymrozki ustąpią, sadzonki można przesadzić do gruntu, by tam wydały owoce.

Termin wysiewu sałaty przypada na przełom marca i kwietnia, z kolei sadzonkę przenosi się do ogrodu po połowie kwietnia, a w chłodniejszych rejonach kraju — w maju. Podobnie postępuje się w przypadku: kalafiorów, brokułów i kapusty. Z rozsady w tym samym terminie można wysadzić również szpinak, jarmuż, kapustę pekińską. Średnio późną sałatę wysiewa się w kwietniu wraz z porami. Do gruntu przesadza się je zwykle na początku czerwca.

Wysiew dyni, cukinii i ogórków przypada na maj lub czerwiec w zależności od warunków atmosferycznych. Pomidory na rozsadę wysiewa się już w lutym, jednak sadzonki są gotowe do przesądzenia do gruntu dopiero w połowie maja lub później. Buraki ćwikłowe sieje się w czerwcu, jeśli plonu mają służyć do zimowego przechowywania. Najwcześniej wysiewa się nasiona papryki, gdyż do rozsady powinny trafić już w styczniu. Ze względu na to, że to roślina ciepłolubna o niskiej odporności na chłód przesadza się ją do gruntu, dopiero gdy temperatury powietrza wynoszą około 15-20 stopni. Ciepłolubny jest także bakłażan, który wysiewa się do rozsady w terminie podobnym do papryki i pomidorów. Można uprawiać go w gruncie, jednak warto zabezpieczyć uprawę tunelem foliowym. Jeśli dodatkowo planuje się wysiew ziół, można go zaplanować na koniec marca.

Kiedy wysiew nasion do gruntu?

Nasiona do gruntu można siać, gdy ziemia nie jest już zmarznięta. Twarde, przemrożone podłoże nie nadaje się do wysiewu nasion, nawet gdy w kalendarzu widnieje marzec lub początek kwietnia, a terminu wysiewu niektórych warzyw minął. Z siewem należy poczekać, aż ziemia zmięknie i będzie można ją przekopać. Przekopana, spulchniona gleba sprzyja szybszej wegetacji i zapewnia młodym roślin lepsze warunki do rozwoju. Przed wysiewem warto sprawdzić prognozę pogody. Jeśli za kilka dni można spodziewać się opadów śniegu lub przymrozków, powinno się wstrzymać z siewem.

Dokładny termin wysiewu powinno się dostosować do panujących warunków atmosferycznych. Dotyczy to w szczególności warzyw ciepłolubnych, które wymagają ochrony przed chłodem i najlepiej rosną w temperaturze 22-25 stopni. Jeśli przesadza się je do gruntu, warto wybierać odmiany papryki lub pomidora, które cechują się wysoką odpornością na niskie temperatury. W przeciwnym razie warzywa powinny rosnąć w szklarni lub tunelu foliowym.

Jakie warzywa można sadzić koło siebie?

Sadzenie niektórych warzyw obok siebie sprawia, że oba gatunki dają większe i zdrowsze owoce. Niestety, bywa również odwrotnie. W celu poprawienia smaku warzyw warto wysiewać między nimi zioła, takie jak: mięta lub bazylia, które należą do roślin olejkodajnych. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie warzyw od różnym tempie wzrastania i czasie osiągania dojrzałości. Rzodkiewka i marchew mają inne tempo wzrostu, dlatego można wysiewać je razem. Gdy marchew zacznie przyrastać na grubość i będzie potrzebować więcej miejsca, rzodkiewki dawno będą zebrane. Podobnie jest w przypadku pietruszki i kopru włoskiego. Obok marchwi można również sadzić cebulę. Cebula chroni marchew przed szkodnikami. Podobnie działa sadzenie kapusty obok pomidorów oraz wysiewanie kukurydzy w pobliżu grochu i fasoli.

Obok siebie powinno się siać warzywa, które mają różną długość systemu korzeniowego. Dzięki odmiennej długości korzeni pobierają składniki odżywcze z różnej głębokości podłoża. Rośliny motylkowe można wysiewać jako poplon po warzywach, by wzbogacić glebę w azot. Korzenie roślin motylkowych wchodzą w symbiozę z bakteriami, dlatego na wiosnę ziemia jest zasobniejsza w składniki pokarmowe. Silne właściwości odstraszające szkodniki ma czosnek. Można go sadzić w towarzystwie dowolnego warzywa.

Niewskazane jest sadzenie obok siebie: sałaty i pietruszki, pomidorów i grochu, grochu i fasoli, kopru włoskiego i pomidorów, ziemniaków i słoneczników, fasoli karłowej i cebuli, a także ogórków obok pomidorów i ziemniaków.

Jakie warzywa możemy siać po sobie w tym samym gruncie?

W tym samym gruncie rok po roku można sadzić różne warzywa, by uzyskać lepsze plony. Po roślinach psiankowatych, do których należy m.in. papryka, można zasiać rośliny strączkowe oraz cebulę. Rok później dobrym wyborem są z kolei dyniowate i kapustne, a następnie warzywa korzeniowe. Po warzywach korzeniowych na tej samej grządce znów można zasiać psiankowate. Płodozmian w uprawie przydomowej, polegający na zaplanowanej zmianie miejsca uprawy poszczególnych warzyw, sprawia, że plony są większe bez konieczności częstego nawożenia.

Naprzemienne sadzenie różnych gatunków warzyw w jednym miejscu sprawia, że kolejne uprawy otrzymują więcej składników odżywczych. Każda rodzina roślin ma nieco inne wymagania glebowe i dotyczące składników pokarmowych, dlatego ziemia jest urodzajniejsza. Jeśli zasiane warzywa tworzą system korzeniowy, który sięga głęboko do gleby, w następnym roku powinno się postawić na gatunki o płytkich korzeniach, które wydają owoce nad ziemią (np. pomidor, ogórek, papryka).

Jakie warzywa można uprawiać w skrzynkach?

Uprawa warzyw w skrzynkach umożliwia sadzenie większej ilości warzyw w niewielkim, przydomowym ogrodzie. Do uprawy w skrzynkach dobrze sprawdzają się warzywa takie jak:

  • marchew,
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • czosnek,
  • buraki,
  • rzodkiewki,
  • pomidory,
  • fasola,
  • dynia,
  • kapusta.

Niektóre warzywa można posadzić w tej samej skrzyni, inne wymagają odrębnego pojemnika. Wzajemnie tolerują się: marchew i cebula, por oraz sałata. Pomidory można uprawiać razem z selerami i pietruszką, natomiast kapustę z selerem i burakami. Dynie tolerują fasolę. W przypadku uprawy ziemniaków nie wolno ich łączyć ze słonecznikami, pomidorami i ogórkami.

Skrzynie do uprawy warzyw powinny być wysokie, by zapewnić odpowiednio dużo miejsca dla rosnących korzeni. W przeciwnym razie warzywa dadzą słabe plony. Nasiona powinno się umieszczać w rozsądnej odległości od siebie, gdyż zbyt ciasno wysiane warzywa karłowacieją i nie dają ładnych owoców. Ważne jest też łączenie ze sobą jedynie tych gatunków warzyw, które wymagają podobnego rodzaju gleby i nawożenia tymi samymi preparatami zasilającymi. Warzywa preferujące zasadową glebę nie powinny rosnąć z nasadzeniami, które wymagają gleby o kwaśnym odczynie.

Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie