Brak dostępnych produktów.
Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Kategorie Rozwiń wszystkie kategorie Zwiń wszystkie kategorie
Kwasy fulwowe, wyłaniające się z procesu rozkładu organicznej materii, stanowią kluczową siłę w zdrowiu gleby i rozwoju roślin. Ich kompleksowe działanie obejmuje poprawę struktury gleby, zwiększenie retencji wody i wspieranie zdolności roślin do przyswajania składników odżywczych.
Unikalną cechą kwasów fulwowych jest ich zdolność do tworzenia kompleksów chelatów z minerałami, co zwiększa dostępność składników odżywczych dla roślin. To sprawia, że gleba staje się bardziej żyzna, a rośliny są lepiej odżywione, co przekłada się na ich zdrowszy wzrost, kwitnienie i plonowanie.
Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.
Kwas fulwowy to jeden z ważniejszych składników odpowiedzialnych za prawidłową strukturę gleby. Wpływa on bowiem na przykład na ilość znajdujących się w niej składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego rozwój rośliny. Nie są to jednak jego jedyne cechy. Przyjrzyjmy się więc nieco bliżej, czym charakteryzuje się kwas fulwowy, oraz dlaczego warto go stosować w rolnictwie.
Kwasy fulwowe są to jedne z ważniejszych składników próchnicy gleby. Powstają one w naturalny sposób w wyniku rozkładu cząsteczek organicznych. Są one w dużej mierze odpowiedzialne między innymi za gromadzenie się w glebie potrzebnych do prawidłowego rozwoju rośliny składników odżywczych oraz retencję wody. Co równie ważne, kwasy te nie posiadają ściśle określonego składu chemicznego. Jest on bowiem uwarunkowany między innymi składem chemicznym danej gleby, czy też panującymi w niej warunkami. Jeżeli zaś chodzi o preparaty zawierające w swoim składzie kwasy fulwowe, jest on pozyskiwany z naturalnych źródeł, takich jak na przykład minerały zwane leondrytami. Uzyskany w ten sposób kwas fulwowy, jest z jednej strony całkowicie bezpieczny w użyciu, dzięki czemu może on być stosowany w uprawie ekologicznej. Z drugiej zaś, w przypadku kwasów pozyskanych w ten sposób, ich właściwości są znacznie lepsze niż w przypadku ich odpowiedników uzyskanych, chociażby z kompostowania.
Co do zasady, kwasy fulwowe stosuje się w celu:
- Zwiększenia ilości znajdujących się w glebie składników odżywczych.
- Poprawy możliwości gromadzenia wody. Kwasy są one bowiem odpowiedzialne za tworzenie się struktur gruzełkowych, które pozwalają na stworzenie optymalnych warunków wodno-powietrznych.
- Zmniejszenia poziomu pH oraz utrzymania go na stałym poziomie.
- Ograniczenia dostawania się do roślin szkodliwych substancji, takich jak na przykład pestycydy, czy też metale ciężkie.
- Zmniejszenia ilości wypłukiwanych wraz z wodą składników mineralnych.
- Zwiększenia ilości pozytywnie wpływających na poprawę warunków glebowych mikroorganizmów.
- Zwiększenia plonu oraz poprawę jego jakości, w tym wartości odżywczych. Często bowiem w wyniku uprawy, zmniejsza się poziom kwasów fulwowch. To z kolei może prowadzić do jej wyjałowienia.
- Wzmocnienia systemu korzeniowego roślin.
Co równie ważne, kwas fulwowy może być stosowany również dolistnie w celu poprawy procesów fotosyntezy.
Podstawowym zadaniem kwasów fulwowch, jest zapewnienie glebie odpowiednich warunków, potrzebnych do prawidłowego rozwoju roślin. W przypadku rolnictwa zazwyczaj wiąże się to z poprawą wchłaniania substancji zawartych w nawozach. Między innymi z tego właśnie powodu stosuje się mieszanki nawozów oraz kwasów fulwowych. Można je również stosować w walce z różnego rodzaju infekcjami oraz w celu poprawy odporności roślin. Jest to możliwe dzięki substancjom w nim zawartym, które odpowiedzialne są za wzmocnienie ich procesów fizjologicznych. Ponadto, dzięki ich właściwościom retencyjny wody, pozwalają one na uniknięcie wypłukania z górnych warstw gleby (a więc z tych, z których rośliny najczęściej pobierają składniki odżywcze) tlenków żelaza oraz innych minerałów odpowiedzialnych za prawidłowy rozrost rośliny. Zwiększają one również ilość pozytywnych mikroorganizmów znajdujących się w glebie, takich jak na przykład bakterie z rodziny promieniowic, które poprawiają odporność roślin.
Co do zasady jak najbardziej tak. Wynika to bowiem w dużej mierze z właściwości kwasów fulwowych, które są produktem całkowicie naturalnym, a co za tym idzie pozbawionym szkodliwych dla zdrowia substancji. Z tego powodu są one popularne wśród gospodarstw zajmujących się ekologiczną uprawą. Ponadto jest on nie tylko stosunkowo łatwo przyswajalny, ale co równie ważne, znacząco ułatwia on przyswajanie innych substancji, takich jak na przykład nawozy. To z kolei pozwala na ich optymalne wykorzystanie, a co za tym idzie w dłuższej perspektywie obniżenie kosztów związanych z ich zakupem. Ponadto wpływają one na zwiększenie ilości składników odżywczych znajdujących się w zebranym plonie oraz zwiększenia jego po zbiorowej wytrzymałości, która wpływa na wydłużenie jego daty ważności, czy też wytrzymałości na różnego rodzaju uszkodzenia w czasie transportu. Między innymi z tego powodu kwasy fulwowe cieszą się dużą popularnością wśród sadowników na całym świecie.
Jeżeli chodzi o działanie kwasów fulwowych, jak już wcześniej wspomnieliśmy, jest oparte przede wszystkim na zwiększeniu aktywności biologicznej gleby. Wynika to przede wszystkim z ich właściwości sorpcyjnych, dzięki którym rośliny są w stanie znacznie łatwiej pozyskiwać z gleby niezbędne do ich prawidłowego rozrostu substancje. Jednocześnie, stosunkowo łatwo przenikają one do wnętrza gleby, stymulując powstawanie warstwy próchniczej. Wynika to w dużej mierze z tego, że kwasy fulwowe rozpuszczają się w wodzie, niezależnie od odczynnika pH. Jest to szczególnie ważne w przypadku gleb, o stosunkowo niskim naturalnym poziomie próchnicy, czy też wyjałowionych, między innymi w wyniku bielicowania gleby. Dzięki tworzeniu warstw gruzełkowatych, kwasy fulwowe zapewniają z jednej strony glebie odpowiedni poziom napowietrzenia, z drugiej chronią ją przed skutkami suszy. Zwiększają one również temperaturę gleby, poprzez lepsze pochłanianie promieni słonecznych.
Zapewne w tym momencie zastanawiają się Państwo, gdzie możecie kupić wysokiej jakości preparaty zawierające w swoim składzie kwasy fulwowe. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu może okazać się skorzystanie z oferty naszego sklepu dlaroslin.pl. Decydując się na nią, mogą Państwo liczyć na między innymi:
- Fachowe doradztwo. Dzięki posiadanej przez naszych fachowców wiedzy z zakresu hodowli roślin oraz odpowiedniemu doświadczeniu, bez problemu mogą oni pomóc Państwu w wyborze odpowiednich środków.
- Duży wybór preparatów. Dzięki niemu znacznie łatwiej jest dobrać je pod kątem danego pola, czy też konkretnego rodzaju uprawy.
- Najwyższą jakość. Wszystkie oferowane w naszym sklepie produkty posiadają odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa wymagane na terenie Unii Europejskiej.
Między innymi z tych właśnie powodów, jeżeli szukacie wysokiej jakości środków zawierających w swoim składzie kwasy fulwowe, warto skorzystać z oferty naszego sklepu.
check_circle
check_circle
TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%
Kategorie