Filtry
Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Marchew Nerac 500 TN 1,6-1,8 mm...
Cukinia Tondo di Piacenza: okres wegetacji: 65-70 dni odmiana wczesna...
Trójnik kolektorowy Irritec: wymiary: 2" g. wew. - g. zew. - g. zew....
Por jest spokrewniony z czosnkiem, cebulą i szczypiorkiem. Dolna część pora jest biała i tworzy cebulę przechodzącą w łodygę rzekomą. Jest ona bardziej soczysta i delikatna w smaku niż część górna zbudowana z zachodzących na siebie skórzastych, zielonych liści. Por zawiera dużo soli mineralnych i witamin, ma też działanie bakteriobójcze i oczyszczające organizm. Minerały i witaminy zawarte w tej roślinie pomagają regulować poziom cukru i cholesterolu, wspierają pracę nerek, układ odpornościowy i trawienny, a dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływają na stawy, łagodząc objawy reumatyczne.
Por Blizzard 50 G Wczesność: wczesna Okres wegetacji: 150 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-160 Przeznaczenie na świeży rynek Sadzenie 15-06 do 30-06 Zbiór 01-03 do 30-04 Przechowywanie 01-05 do 31-05
Por Bulgina 10TN Odmiana w typie Bulgaarse Reuzen Polecana dla przemysłu i na świeży rynek Odmiana polecana do uprawy ekologicznej Sadzenie od maja do czerwca Zbiór jesienny
Por Columbus 10TN Okres wegetacji: 85 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-180 Przeznaczenie na świeży rynek i przetwórstwo Sadzenie 15-03 do 10-04/01-04 do 30-06 Zbiór 15-05 do 15-06/20-07 do 15-10 Przechowywanie 16-10 do 31-12
Por Janosik to późna odmiana i bardzo plenna,która dobrze zimuje w polu co pozwala na zbiór wczesną wiosną. Gramatura 1G.
Por Jolant 50 G Okres wegetacji: 90 dni Przeznaczenie: świeży rynek i przetwórstwo Obsada w tyś. szt. na ha: 140-180 Żywozielony kolor liści Długa część wybielona Bardzo dobre wyrównanie
Por Lincoln 10TN Okres wegetacji: 75 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-200 Norma wysiew w mln. szt. na ha: 0,2-0,25 Przeznaczenie na świeży rynek i przetwórstwo Siew 01-04 do 10-05 Zbiór 01-04 do 31-05 Przechowywanie 15-06 do 15-09
Por Porbella: odmiana średniopóźna odmiana wyrównana polecana do późniejszego zbioru i przechowywania sadzenie: od 10 IV do 10 VI
Por Rally 10TN Okres wegetacji wynosi 80 dni Bardzo wczesna odmiana Do upraw pod osłonami oraz w gruncie Przeznaczony na świeży rynek oraz na przetwórstwo
Por Terminal na zbiór letni oraz wczesnojesienny brak specjalnych wymagań glebowych tworzy rośliny średniej wielkości
Por Vertina 10 TN Okres wegetacji: 95-110 dni Zagęszczenie: 140-180 tys. nasion/ha Wczesność: wczesna Przeznaczenie na świeży rynek i przemysł Odmiana polecana na zbiory letnie i jesienne Bardzo wysoka odporność na jarowizację
Por Forrest 10TN Okres wegetacji: od 150 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-160 Przeznaczenie na świeży rynek
Por Autora 10TN PREC Wczesność: średniowczesna Okres wegetacji: ok 110 dni. Polecana na świeży rynek Łatwa do obierania Świetnie prezentuje się po czyszczeniu.
Por Baca: odrasta po zimie, tworzy długie łodygi, słabo podatna na rdze pora.
Por Belton 10TN Okres wegetacji: 140 dni Por jesienny o łodydze długości około 28 cm Polecany na rynek warzyw świeżych Zalecana norma wysiewu wynosi okolo: 140-180 tys.nasion/ha.
Por Bowler F1: Okres wegetacji wynosi 100 dni Produkcja pod osłonami Ciemno zielone liście o wzniesionym pokroju. Odmiana do uprawy wczesnej oraz letniej Wysoką tolerancją na wciornastki Przeznaczony na świeży rynek oraz na przetwórstwo
Por Carentan 3 to odmiana późna, dobrze plonująca i znakomicie zimująca w ziemi. Łodyga z widocznym zgrubieniem cebulowym. Należy tą odmianę uprawiać w żyznej glebie. Gramatura 1G.
Por Krypton 10TN okres wegetacji ok. 90 dni odmiana o wczesnym terminie zbioru wysoka odporność na alternarię wysoki i wyrównany plon możliwość zbioru kombajnem
Por Lancelot 10TN Wczesność: późna Okres wegetacji: 90 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-180 Przeznaczenie na świeży rynek i przetwórstwo Sadzenie 01-05 do 15-07 Zbiór 15-08 do 30-11 Przechowywanie 01-12 do 31-01
Por Lancia 10TN Okres wegetacji: od 84 dni Obsada w tys. szt. na ha: 140-180 Sadzenie 01-04 do 30-06 Zbiór 20-06 do 31-10 Przechowywanie 01-11 do 31-01
Por Longton F1 10TN Por wczesnojesienny Łodyga o długości około 50 cm Przeznaczenie dla przetwórstwa na tacki Zagęszczenie około 140-180 tys. nasion/ha Wysoki stabilny plon Liście zielone, wzniesione Wysoka tolerancja na wciornastka
Por Pancho, opakowanie 10.000 nasion Wczesna odmiana letnia o krótkim okresie wegetacji Polecana również dla przemysłu.
Por Megaton F1, 10TN Odmiana letnia, bardzo szybko rosnąca, ciemnozielona Do uprawy z rozsady i siewu bezpośredniego do gruntu Wysoki stabilny plon Długa łodyga i stojący pokrój liści
Por Pluston 10TN zimowa odmiana mieszańcowa zagęszczenie: 140-160 tys.nasion/ha bardzo plenna odmiana pora polecana do krojenia, paczkowania oraz wiązania w pęczki
Por Poulton 10 TN Wyrównany wzrost, Odmiana jesienna, bardzo szybko rosnąca, ciemnozielona Bardzo plenna, polecana na świeży rynek Wysoki stabilny plon Odmiana odporna na przymrozki Por szybko rosnący
Por Selina 10TN Odmiana przeznaczona na zbiory zimowe Łodyga o długości ok. 16-18cm Nadaje się na zimowanie w polu Wysoka tolerancja na niskie temperatury Wyrównany plon Duża odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe
Por Sevilla 10TN KAL.1,75-2,00 Okres wegetacji: ok. 90 dni Wczesność: wczesna Przeznaczenie na świeży rynek i przemysł Sadzenie od maja do 25 czerwca Zbiór od 25 sierpnia do końca listopada
Por Shafton 10 TN Odmiana letnia, bardzo szybko rosnąca, ciemnozielona Nadaje się zarówno na świeży rynek, jak i do przetwórstwa. Wysoki stabilny plon Długa łodyga i stojący pokrój liści
Por Stromboli F1 10TN PREC Wczesność: wczesna Sadzenie od 10 kwietnia do 10 czerwca Zbiór od 10 sierpnia do końca października Dobre wyrównanie łodygi Wysoki plon
Por jest rośliną dwuletnią, która w pierwszym roku tworzy cebulę i liście, a w drugim wysoki i gruby pęd kwiatowy z baldachem kwiatostanu. Pory można uprawiać z rozsady lub wysiewając bezpośrednio do gruntu. Por ma silny, ale płytki system korzeniowy. Lubi stanowiska słoneczne oraz żyzne, próchnicze gleby zapewniające odpowiednią ilość wody. Wyróżnia się odmiany:
Pory najlepiej wysiewać lub sadzić na stanowiska po roślinach liściowych i głęboko korzeniących się. Uprawa z siewu jest znacznie łatwiejsza i mniej pracochłonna niż uprawa z rozsady. Wysiew nasion do gruntu przeprowadza się zazwyczaj na początku kwietnia w rozstawie rzędów ok. 30 cm. Nasiona i siewki są drobne i łatwo może je zniszczyć ulewny deszcz. Bardzo ważne jest intensywne podlewanie i odchwaszczanie w okresie wschodów i na początku okresu wzrostu. Przy uprawie z rozsady pory wysiewa się do skrzynek lub doniczek wypełnionych ziemią zmieszaną z torfem. Rozsada wymaga temperatury 15-20° C. Po około 8 tygodniach rozsadę sadzi się w bruzdach o głębokości ok. 10 cm, które zasypuje się ziemią w miarę wzrostu roślin. Pory odmian zimowych zazwyczaj wykopuje się przed zamarznięciem gruntu, dołuje w innym miejscu obsypane wysoko ziemią lub przechowuje w chłodnym miejscu przysypane wilgotnym piaskiem.
Wybierając konkretną odmianę, trzeba sprawdzić, czy charakterystyka odmiany odpowiada preferowanym metodom uprawy, założonym celom i przeznaczeniu.
Pory letnie mają szybkie tempo wzrostu i krótki okres wegetacji (75-85 dni), wytrzymują przygruntowe przymrozki, ale przemarzają w temperaturze poniżej -10 C. Wytwarzają dłuższe, miękkie i bardziej soczyste łodygi rzekome o łagodniejszym smaku oraz jasnozielone liście. Przeznaczone są na wczesny zbiór i bezpośrednie spożycie w miesiącach letnich (od czerwca do września). Pory letnie królują na stoiskach z warzywami. Doceniają ich walory miłośnicy kuchni francuskiej. Są doskonałym składnikiem sałatek, surówek i zup.
Pory jesienne o nieco grubszych łodygach i ciemniejszych liściach dobrze nadają się do suszenia i mrożenia, przetwórstwa oraz dłuższego przechowywania. Są mniej soczyste (skutek mniejszej zawartości wody w tkankach) i mają intensywniejszy zielony kolor. Ich okres wegetacji przekracza 100 dni. Na zbiór jesienny warto wybrać odmiany plenne, o stosunkowo długich i wyrównanych łodygach oraz dużej tolerancji na wciornastka. Do uprawy na zbiór późnojesienny stosuje się też niektóre odmiany późne.
Pory zimowe mają długi okres wegetacyjny (150-170 dni). Mają ciemnozielone liście z szarym nalotem oraz wyraźnie grubsze i krótsze łodygi rzekome. Dzięki dużej mrozoodporności są w stanie przezimować na polu i nadają się na wczesny zbiór wiosenny. Pory zimowe dołuje się i obsypuje ziemią w celu wybielenia łodygi (łodyga staje się delikatniejsza i smaczniejsza). Przy uprawie odmian zimowych trzeba uważać, żeby nie przetrzymać ich zbyt długo. W maju por wytwarza pęd kwiatowy, którego twardy rdzeń wypełnia wnętrze łodygi i obniża jego wartość konsumpcyjną, dyskwalifikując z obrotu handlowego.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848
ok
”
Miła obsługa, szeroki asortyment, szybka wysyłka, stwierdzam, że.. jestem zadowolony z zakupów
Super
”
Bardzo dobry kontakt, ekspresowa wysyłka, produkt zgodny z zamówieniem bez uszkodzeń. Sklep godny polecenia. Z pewnością to nie ostatnie zakupy w Państwa sklepie. 5 gwiazdek
Polecam
”
Jestem bardzo zadowolony! Super podejście do klienta na każdym kroku! Z taką firma można współpracować jak najbardziej! Polecam wszystkim
ok
”
Prosty proces złożenia zamówienia, szybka wysyłka i dostawa, w razie problemów lub pytań zawsze ktoś będzie służył pomocą. Jednym słowem oszczędność pieniędzy i czasu