Filtry
Kukurydza MAS 306.P F1: FAO 260 ziarno typu dent wysoki potencjał...
Por jest rośliną należącą do rodziny amarylkowatych, podobnie jak czosnek lub cebula. Warzywo to bardzo często gości w kuchni zarówno jako przyprawa jak i doskonały dodatek do dań ze względu na swój charakterystyczny, wyrazisty smak. Roślina ta jest bogactwem różnych minerałów między innymi fosforu, wapnia, witaminy C oraz siarki. Zawiera także selen, który hamuje proces starzenia się organizmu.
Por Bulgina 10TN Odmiana w typie Bulgaarse Reuzen Polecana dla przemysłu i na świeży rynek Odmiana polecana do uprawy ekologicznej Sadzenie od maja do czerwca Zbiór jesienny
Por Terminal na zbiór letni oraz wczesnojesienny brak specjalnych wymagań glebowych tworzy rośliny średniej wielkości
Por golem osiąga 40-45cm, na rynek świeży oraz przetwórstwa, niskokaloryczny, wprost do gruntu.
Por Belton 10TN Okres wegetacji: 140 dni Por jesienny o łodydze długości około 28 cm Polecany na rynek warzyw świeżych Zalecana norma wysiewu wynosi okolo: 140-180 tys.nasion/ha.
Por Lancelot 10TN Wczesność: późna Okres wegetacji: 90 dni Obsada w tyś. szt. na ha: 140-180 Przeznaczenie na świeży rynek i przetwórstwo Sadzenie 01-05 do 15-07 Zbiór 15-08 do 30-11 Przechowywanie 01-12 do 31-01
Por Longton F1 10TN Por wczesnojesienny Łodyga o długości około 50 cm Przeznaczenie dla przetwórstwa na tacki Zagęszczenie około 140-180 tys. nasion/ha Wysoki stabilny plon Liście zielone, wzniesione Wysoka tolerancja na wciornastka
Por Poulton 10 TN Wyrównany wzrost, Odmiana jesienna, bardzo szybko rosnąca, ciemnozielona Bardzo plenna, polecana na świeży rynek Wysoki stabilny plon Odmiana odporna na przymrozki Por szybko rosnący
Por letni jest rośliną dwuletnią, jednak bardzo często uprawiany jest jako jednoroczny, ze względu na możliwość wykorzystania jego liści. Osiąga zazwyczaj około 45 cm wysokości, dzięki czemu pięknie prezentuje się w przydomowym ogródku. Warzywo to potrzebuje obfitego nawodnienia, tylko duża ilość wody w glebie jest gwarancją uzyskania dobrej jakości plonów. Najlepszą glebą dla pora letniego jest gleba żyzna, średnio zwięzła oraz próchnicza, idealnie sprawdzi się pole w pierwszym lub drugim roku po oborniku. Roślinę uprawia się głównie:
- z rozsady -która daje wysokie plony,
- z siewu wprost do gruntu–z powodzeniem sprawdzi się w rejonach o długim okresie wegetacji.
Optymalną temperaturą do rozwoju pora letniego jest od 15 do 20 stopni Celsjusza. Gwarancją zebrania jak najlepszych plonów jest odpowiednio nasłonecznione stanowisko.
Istnieje wiele odmian pora letniego, najbardziej znane z nich to:
-Por Bowler- jest odmianą do uprawy letniej, posiada wysoką tolerancję na jarowizację oraz na wciornastki, jest łatwy w czyszczeniu, jego okres wegetacji wynosi około 100 dni,
-Por Lancia– idealnie sprawdzi się nawet podczas suchego lata, jego okres wegetacji wynosi około 84 dni, posiada mocny system korzeniowy, szybko rośnie,
-Por Stromboli- osiąga wysokie plony, jest odporny na wciornastki, rekomendowany na zbiór późnojesienny, charakteryzuje się szybkim wzrostem,
-Por Lincoln- charakteryzuje się żywo zielonym kolorem liści, szybkim wzrostem, nadaje się na susz lub mrożenie, wczesne nasadzenia gwarantują zbiory na początku lata,
-Por Matejko- cechami, które go wyróżniają, są szerokie, pionowo wzniesione liście, polecany jest do uprawy na dużych plantacjach lub jako poplon do wczesnych wysiewów pod osłony.
Na uwagę zasługuje również Por Vertina, który jest odmianą wczesną, jego plony zbiera się od sierpnia. Ponadto intensywnie wzrasta, dzięki czemu osiąga wysoki plon. Okres wegetacji tej rośliny trwa około 100 dni.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848