E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Kategorie Rozwiń wszystkie kategorie Zwiń wszystkie kategorie

Filtruj według

Marka

Marka

Nawozy z algami

Nawozy z algami

Doglebowe

Doglebowe

Nalistne

Nalistne

Nawóz

Nawóz

Borówka

Borówka

Bób

Bób

Brokuł

Brokuł

Brzoskwinia

Brzoskwinia

Burak cukrowy

Burak cukrowy

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy

Cebula

Cebula

Czereśnia

Czereśnia

Czosnek

Czosnek

Grusza

Grusza

Jabłoń

Jabłoń

Jęczmień jary

Jęczmień jary

Jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy

Kalafior

Kalafior

Kapusta

Kapusta

Kukurydza

Kukurydza

Ogórek

Ogórek

Owies

Owies

Papryka

Papryka

Pietruszka

Pietruszka

Pomidor

Pomidor

Por

Por

Porzeczka czarna

Porzeczka czarna

Pszenica jara

Pszenica jara

Pszenica ozima

Pszenica ozima

Pszenżyto jare

Pszenżyto jare

Pszenżyto ozime

Pszenżyto ozime

Rzepak

Rzepak

Sałata

Sałata

Seler

Seler

Szparag

Szparag

Śliwa

Śliwa

Truskawka

Truskawka

Wiśnia

Wiśnia

Ziemniak

Ziemniak

Żyto jare

Żyto jare

Żyto ozime

Żyto ozime

Groch siewny

Groch siewny

Azot

Azot

Potas

Potas

Wapń

Wapń

Bor

Bor

Magnez

Magnez

Siarka

Siarka

Rabat 2% za zakupy powyżej 3000 zł, nie dotyczy materiału siewnego, sadzeniaków, niektórych nawozów i produktów przecenionych

Wysyłka kurierska od 16,50zł

dostawa.png

Darmowa przesyłka 1 paczki do 30kg przy zamówieniu pow. 1000zł

Wyszukiwarka środków ochrony roślin

Wyszukiwarka nawozów

Nawozy azotowe

Nawozy azotowe dostarczają roślinom podstawowy składnik odżywczy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju. Krajowe zużycie tych nawozów w przeliczeniu na czysty składnik (średnio ok. 70 kg/ha) jest mniejsze jedynie od poziomu zużycia nawozów wapniowych, co nie może dziwić, biorąc pod uwagę zakwaszenie gleb w Polsce. Azot jest głównym składnikiem ziemskiej atmosfery (78%), skąd mogą go absorbować i pozostawiać w glebie bakterie azotowe żyjące wolno lub w symbiozie z roślinami i grzybami. Naturalnymi nawozami azotowymi są obornik, gnojówka i gnojowica, ale ich podaż nie pokrywa zapotrzebowania na nawozy azotowe, dlatego konieczne jest stosowanie nawozów mineralnych. Mineralne nawozy azotowe różnią składem, zawartością czystego azotu i szybkością działania. Azot w nawozach występuje w formie amonowej, azotanowej (saletrzanej) i amidowej oraz w postaci mieszanej np. saletrzano-amonowej. Wybór optymalnego nawozu azotowego zależy od rodzaju gleby, warunków pogodowych, fazy rozwojowej roślin, potrzeb i kondycji nawożonych roślin. Czynniki te mają również wpływ na ustalenie właściwego terminu nawożenia i odpowiedniej dawki nawozu. Nawozy azotowe stymulują wzrost i wegetatywny rozwój roślin. Azot jest niezbędny do syntezy białek, bez których niemożliwa jest wegetacja roślin. Pierwiastek ten wpływa na wielkość i jakość plonów. Trzeba pamiętać o tym, że nadmiar azotu może być równie niekorzystny, jak jego brak, a dawkowanie azotu powinno być szczegółowo zaplanowane. Związki azotu mogą ulegać uwstecznianiu do form nieprzyswajalnych dla roślin, utlenianiu lub wypłukiwaniu. Niewłaściwe i nadmierne używanie nawozów azotowych negatywnie wpływa na rentowność produkcji rolnej, ale przede wszystkim ma szkodliwy wpływ na środowisko przyrodnicze. Nawozy azotowe są ważnym źródłem zanieczyszczenie wód podziemnych i powierzchniowych oraz przyczyną eutrofizacji (przenawożenia) wód. Stosowanie nawozów azotowych w rolnictwie krajów Unii Europejskiej reguluje dyrektywa azotanowa.

Aktywne filtry

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie