E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Rozsada warzyw – jaką ziemię wybrać, kiedy siejemy warzywa na rozsadę?

Rozsada warzyw w domowym ogrodzie to prosty sposób na obfite i szybsze plony. Świetnie sprawdzi się w przypadku większości odmian. Chcąc rozpocząć próby z tą metodą, nie ma konieczności inwestowania w dużą ilość sprzętu. Ogromną zaletą tego rozwiązania jest jego prostota. Sprawdź nasze rady i wypróbuj rozsadę warzyw w swoim ogrodzie.

Co to jest rozsada? Po co robi się rozsadę?

Rozsada to wyjątkowo efektywna metoda pozyskiwania młodych roślin. Uzyskując je w warunkach szklarniowych z nasion, można w odpowiednim terminie zasadzić je w gruncie. Najczęściej stosuje się ją w przypadku roślin, które preferują ciepłe środowisko oraz tych wymagających dłuższego okresu wegetacji. Znacząco zwiększa opłacalność oraz efektywność produkcji warzyw.

Warto mieć na uwadze, że prawidłowo wykonana rozsada gwarantuje oszczędność zarówno miejsca, jak i środków finansowych. Wynika to przede wszystkim ze znaczącego skrócenia czasu oczekiwania na pierwsze plony. Dodatkowo otrzymane w ten sposób plony są bardziej obfite oraz charakteryzują się wyższą jakością.

Rozsada jest metodą sprawdzającą się zarówno w warunkach uprawy przemysłowej, jak i w domowym ogródku. Zasady jej wykonania są proste, w początkowych etapach nie ma konieczności posiadania dużej ilości specjalistycznego sprzętu, a efekty są wyjątkowo satysfakcjonujące.

Niezbędny sprzęt do zrobienia rozsady

Chcąc wykonać rozsadę warzyw w warunkach domowych lub amatorsko w ogrodzie, konieczne jest zaopatrzenie się w kilka podstawowych sprzętów. Najważniejsze są niewielkie, oddzielne pojemniczki. Zazwyczaj zaleca się, aby były wykonane z tworzywa sztucznego. 

Ciekawym rozwiązaniem są np. doniczkopaletki albo mini szklarenki.

Chcąc uzyskać odpowiednią temperaturę oraz mikroklimat, można zadbać o niewielką szklarnię lub folię spożywczą. Do podlewania roślin sprawdzi się klasyczny spryskiwacz.

Jak przygotować rozsadę? Jak przygotować się do rozsady?

Rozsada to świetny sposób dla każdego domowego ogrodnika. Z pewnością nawet amator poradzi sobie z nią bez problemu. Zabierając się za przygotowanie rozsady na użytek domowy, należy rozpocząć prace już wczesną wiosną, a czasem nawet w drugiej połowie lutego.

Kluczowym celem rozsady jest przyspieszenie wzrostu roślin. Warto mieć to na uwadze, ponieważ jest to bardzo skuteczny trick ułatwiający domową uprawę warzyw.

Przygotowując się do rozsady, warto wybrać rośliny, które tego wymagają lub dobrze reagują. Etapem ten jest konieczny w przypadku warzyw ciepłolubnych, takich jak np. papryka, pomidory, seler, kalarepa, bakłażan, brokuł oraz kalafior. Natomiast w przypadku cebuli, cukinii, ogórków, pora, sałaty czy kabaczka, jest to opcjonalne.

Nasiona przeznaczone na rozsadę powinny być zaprawione. To proces odkażania, minimalizujący ryzyko wystąpienia chorób niszczących siewki. Obecnie na rynku można bez problemu znaleźć już gotowe, lecz jeśli nie ma się do nich dostępu, zaprawianie da się łatwo wykonać w domu. Wystarczy wsypać wybrane nasiona do słoika, dodać niewielką ilość preparatu zaprawiającego oraz intensywnie wstrząsnąć. To wygodna metoda, umożliwiająca większą elastyczność w sadzeniu.

Najbardziej uniwersalnym terminem na wysiewanie nasion na rozsadę jest marzec. Jeśli jednak będzie to pierwsze podejście do tej metody, warto skorzystać z zalecanych kalendarzy wysiewu. Można znaleźć tam bardzo dokładne instrukcje i terminy. W przypadku cebuli wysiew może zostać przeprowadzony już w lutym, natomiast z kabaczkiem czy jarmużem można poczekać do kwietnia.

Natomiast optymalnym terminem na wysadzanie do gruntu jest maj. W tym przypadku także można posiłkować się dokładnym kalendarze. Sałata jest jedną z najwcześniej wysadzanych roślin i w tym przypadku z powodzeniem można zrobić to już w kwietniu. Natomiast w przypadku np. kalafiora czy brokułu, można poczekać nawet do przełomu czerwca i lipca.  

Rozsada krok po kroku

Rozsada jest dość prostą i skuteczną metodą. Aby jednak efekty były w pełni satysfakcjonujące, konieczne jest przestrzeganie kilku zasad i działanie według utartego schematu.

Pierwszym krokiem, który należy wykonać, przygotowując się do rozsady, jest wybranie odpowiednich pojemników do wysiewu nasion. W tym przypadku można sięgnąć po bardzo zróżnicowane opakowania. Świetnie sprawdzą się zarówno te wykonane z plastiku, jak i z biodegradowalnego materiału celulozowo-torfowego.

Mając już przygotowane pojemniki oraz wyselekcjonowane rośliny, które ma się w planach uprawiać, należy do każdej doniczki włożyć po 2-3 nasiona. Dzięki temu po okresie kiełkowania będzie można wybrać jedną, najsilniejszą roślinę.

Pojemniki oraz nasiona są podstawą, lecz konieczne jest dobranie równie odpowiedniego podłoża. Świetnie sprawdzi się gleba lekka oraz próchnicza. Warto zadbać o dodatek piasku lub torfu, tak aby całość miała odczyn zbliżony do obojętnego. Kluczową kwestią jest wybór podłoża bogatego w niezbędne składniki mineralne.



Na etapie kiełkowania rośliny wymagają nasłonecznionego oraz ciepłego stanowiska. Konieczne jest zapewnienie temperatury w przedziale od 18 do 25 stopni Celsjusza. Jeśli rośliny otrzymają niewystarczającą ilość ciepła lub światła, będą osłabione oraz wiotkie. Pomocnym rozwiązaniem jest stosowanie foliowej osłony lub wykorzystywanie do rozsady profesjonalnych szklarni. Pozwoli to uzyskać wyjątkowo korzystny mikroklimat.

Chcąc prawidłowo zadbać o rozsadę, konieczne jest także jej odpowiednie podlewanie. Nie można robić tego zbyt gwałtownie lub obficie, ponieważ doprowadziłoby to do wymywania nasion. Nadmierna ilość wody grozi także zalaniem podłoża, co skutkowałoby gniciem nasion.

Po wykiełkowaniu oraz pojawieniu się pierwszych listków zaleca się niezalewanie roślin wodą. Na tym etapie podlewanie powinno mieć miejsce dopiero po lekkim przeschnięciu wierzchniej warstwy podłoża.

Uzyskanie młode rośliny w następnej kolejności umieszcza się w gruncie. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest ich zahartowanie. Pozwoli to zwiększyć szanse, że sadzonki poprawnie zaadoptują się w ogrodzie.

Na dwa tygodnie przed wysadzeniem, zaleca się ograniczyć podlewanie oraz nieznacznie obniżyć temperaturę. Szklarnię można wietrzyć, a jeśli są to pojedyncze pojemniki, wystarczy wynosić je na zewnątrz na kilka godzin. Wydłużając stopniowo czas chłodzenia, należy dojść do 2-3 nocy. Należy jednak pamiętać, że temperatura na zewnątrz musi być dodatnia.

Szczegółowe terminy siewu, rozsady i wymagania pomidorów

Pomidory są jedną z roślin wymagających rozsady. Wynika to przede wszystkim z dużej wrażliwości tej rośliny na wahania temperatur oraz przymrozki.

Odpowiednio zaprawione nasiona pomidorów należy wysiewać na przygotowany grunt w marcu, maksymalnie do 15 kwietnia. Wiele zależy od warunków pogodowych. Jeśli zima się przedłuża, warto odczekać do przełomu marca i kwietnia. Pozwoli to uchronić rośliny przed ostatnimi nocnymi chłodami. Nie należy jednak przeciągać terminu wysiewu. Jeśli przeprowadzi się go po 15 kwietnia, plony mogą być bardzo skąpe. Wynika to z długości polskiego lata, które może skończyć się zbyt wcześnie dla procesu dojrzewania owoców.

Pomidory na tym etapie nie mają dużych wymagań, świetnie poradzą sobie w pojemnikach, doniczkach czy skrzynkach. Stanowisko powinno być słoneczne, a podłoże żyzne. Nasiona pomidorów można siać punktowo lub rzutowo. Do uprawy pomidorów zalecane są nawozy naturalne.

Na przygotowanie rozsady trzeba przeznaczyć około 50-55 dni.

Szczegółowe terminy siewu, rozsady i wymagania ogórków

Rozsada ogórków w polskim klimacie to świetny sposób na uzyskanie bardziej obfitych plonów w krótszym czasie. Choć można od razu wysiać je do gleby, poświęcając odrobinę czasu na rozsadę, dojrzałe owoce można zebrać nawet miesiąc wcześniej.

Najlepszym terminem na wysiew nasion jest druga połowa kwietnia. W tym przypadku zalecane jest przeprowadzanie go do doniczek wykonanych z tworzyw sztucznych. Preferowane podłoże powinno być lekko wilgotne i żyzne. Odczyn może być zarówno obojętny, jak i lekko kwaśny.

Do każdej doniczki można włożyć 1-3 nasiona. Jeśli jednak pojawią się kiełki 2 lub 3 roślin, słabsze należy usunąć, tak aby pozostał jeden.

Rozsada gotowa jest już na przełomie maja i czerwca. Wtedy po krótkim okresie hartowania można umieszczać rośliny bezpośrednio w gruncie. Należy jednak pamiętać, że ogórki są bardzo wrażliwe na mróz. Konieczne jest przesadzanie z jak najmniej naruszoną bryłą korzeniową. Zasada ta wynika z dużej wrażliwości korzeni.


banery (2).png  banery (3).png  banery (4).png



Może zainteresuje Cię również:

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
star star star star star
Wyślij formularz

    TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

    Kategorie