Filtry
Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Cebula Exhibition Odmiana o super...
Buty Kroks dziecięcy wodoodporny materiał, łatwe w utrzymaniu...
Buty Kroks dziecięcy wodoodporny materiał, łatwe w utrzymaniu...
W swojej ojczyźnie, starożytnej Persji, szpinak był nazywany królem warzyw i używany w medycynie i kuchni. Szpinak został przywieziony do Europy przez krzyżowców i był uprawiany przez mnichów, ale przez długi czas był dostępny tylko dla szlachty. Od XVI wieku szpinak był szeroko rozpowszechniony jako chleb z nasion szpinaku, a zielenina była używana do dekoracji potraw (naturalny barwnik z sokiem) i jako suplement witaminowy. W ciągu ostatnich 200 lat roślina stała się znana na całym świecie.
Szpinak Olbrzym: odmiana odporna na wymarzanie, duża zawartość suchej masy oraz witamin, świetny smak, nadaje się do mrożenia, również do zbioru mechanicznego.
Szpinak Asta Wczesna odmiana, Szybki wzrost, Wysoka tolerancja na mączniaka rzekomego.
Szpinak Greta to późna odmiana długo utrzymująca dojrzałość użytkową. Rośliny tworzą duże rozety. Szpinak dobrze plonujący. Polecany do bezpośredniego spożycia i mrożenia. Gramatura 10G.
Szpinak Matador to odmiana do siewu na wiosnę, lato i zime. Odmiana charakteryzuje się dużymi i wydłużonymi liśćmi. Odmiana wytrzymała na zimno i niezwykle plenna. Liście smaczne w smaku. Gramatura 20G.
Szpinak Nowozelandzki posiada walory smakowe, dużą trwałość pozbiorczą oraz długi okres, w którym uzyskujemy plon. Szpinak Nowozelandzki ma grube, mięsiste liście. Gramatura 5G.
Szpinak Apollo F1 to odmiana przeznaczona na świeży rynek oraz przetwórstwo. Osiąga on wyjątkowo wysokie plony, a także wykazuje bardzo dobrą odporność na mączniaka rzekomego.
Szpinak Artemis F1 to szpinak w typie pół-orientalnym, nadający się do sprzedaży w pęczkach.
Szpinak Clipper F1 to odmiana nadająca się na świeży rynek oraz przetwórstwo. Jego szczególną cechą jest odporność na mączniaka rzekomego.
Szpinak Helios F1 to odmiana o wyjątkowo ciemnych liściach, którą cechuje wysoki plon masy liściowej oraz ich stabilny wzrost. Odmiana wykazuje także odporność na mączniaka rzekomego.
Hyperion F1 to szpinak, którego uprawa przeznaczona jest na świeży rynek oraz przetwórstwo. Odmiana o wyjątkowym wyrównaniu.
Szpinak Jaspe F1: szpinak o owalnym kształcie ciemnozielone, gładkie liście wysoka odporność na choroby liściowe duża ilość składników odżywczych okres wegetacji od 25 do 35 dni
Mikado to odmiana, przeznzczona do produkcji całorocznej w Europie północnej.
Szpinak Peridot F1: szpinak o wzniesionym pokroju ciemnozielone, gładkie liście wysoka odporność na choroby liściowe wyrównany rozmiar i kształt pozytywnie wpływa na układ odpornościowy okres wegetacji: 25-35 dni
Szpinak Soyuz F1 to odmiana do wiosennej i jesiennej uprawy. Przy uprawie tej odmiany można dokonywać mechanicznego zbioru plonów. Szpinak jest odporny na mączniaka rzekomego.
Szpinak Sputnik F1 to odmiana, która może być wysiewana wiosną lub jesienią. To odmiana o dorodnych liściach, wykazująca dobrą odporność na mączniaka rzekomego.
Szpinak Rembrant, 50.000 N Mieszaniec średnio wczesny, o wysokiej odporności na 7 ras mączniaka rzekomego Eliminuje to całkowicie konieczność chemicznej ochrony Duże, gładkie, ciemnozielone liście o owalnym kształcie Odmianą łatwą do mycia i doskonała do mrożenia Dorasta po około 48 dniach od wysiewu
Przy wyborze odmiany należy zwrócić uwagę na okres dojrzewania i tylko na tej podstawie można zaplanować termin siewu. Na przykład, wcześnie dojrzewająca odmiana szpinaku, o okresie wegetacji wynoszącym około 30 dni, szybko wytwarza łodygi. Słabo karbowane liście tworzą rozetę o średnicy 30 cm.
Przed uprawą ważne jest, aby wybrać nasiona dobrej jakości. Jest to skomplikowane przez fakt, że obecnie istnieje wiele gatunków szpinaku, które są rozpowszechnione w naszym regionie i różnią się od siebie pod względem smaku, czas zbioru i innymi cechami, na które warto zwrócić uwagę.
Szpinak jest jednoroczną rośliną zielną osiągającą wysokość do 50 cm. Należy do rodziny szarłatowatych. Jego wydłużone liście różnią się kształtem i grubością w zależności od odmiany, mogą być owalne, trójkątne, gładkie lub pomarszczone.
Kwiaty szpinaku są zapylane krzyżowo, więc tylko jedna odmiana musi rosnąć na działce, aby wyprodukować nasiona. Wiosną i jesienią szpinak wytwarza liście (dla których jest uprawiany), a gdy dzień jest dłuższy, wyrastają pędy kwiatowe, najpierw na męskich, a potem na żeńskich roślinach. Liście tracą swoją soczystość i zaczyna się w nich gromadzić kwas szczawiowy.
Młode liście (przed kwitnieniem) są bogate w witaminy: A, C, B, K, D, kwasy organiczne i białko. Szpinak polecany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego, pozbycia się awitaminozy i depresji sezonowej, wzmocnienia naczyń krwionośnych, pobudzenia pracy przewodu pokarmowego i pozbycia się wzdęć. Medycyna ludowa wykorzystuje go do zwalczania wielu zaburzeń nerwowych, krzywicy i ogólnego osłabienia, zaparć, anemii, chorób gardła i dróg oddechowych aż do zapalenia płuc.
Należy pamiętać, że liście szpinaku mają tendencję do gromadzenia azotanów i soli organicznych w ich składzie nie są dobre dla osób, których narządy wewnętrzne tworzą piasek lub kamienie. Osoby starsze powinny unikać szpinaku (i szczawiu), ponieważ zawiera on dużo kwasu szczawiowego, który może prowadzić do powstawania szczawianów.
Szpinak jest powszechnie uprawiany z nasion. Temperatura otoczenia +4 stopnie jest wystarczająca do ich wykiełkowania, a siewki mogą bez problemu przetrwać krótkotrwałe przymrozki. Należy ją wysiewać jesienią, jeśli nie przewiduje się dużych mrozów (na południu) lub wiosną po rozmarznięciu gleby.
Szpinak dobrze rośnie na żyznych, odżywczych glebach, preferuje gleby gliniaste i piaszczyste, jest wrażliwy na poziom kwasowości. Uprawiać ją należy na glebach o pH 6,6-7,0, bardziej kwaśne gleby będą dla tej rośliny szkodliwe. Jeśli gleby są ciężkie, należy wcześniej zastosować nawozy organiczne.
Zaleca się wysiewanie szpinaku w ogrodzie, w którym wcześniej uprawiano pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki, fasolę lub kapustę. Jesienią nawozimy glebę kompostem lub humusem, można też dodać nawozu wieloskładnikowego i popiołu. Należy pamiętać, że zbyt duża ilość potasu przyspiesza tworzenie się pędów, a tym samym skraca okres wzrostu liści.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848