Filtry
Karmnik plastikowy: kształt przypomniający latarenkę posiada haczyk...
Kukurydza SM Doktor: FAO 220-230 ziarno typu semi dent przeznaczona...
W przyrodzie występuje tylko jeden gatunek kopru. Hodowcy roślin wyhodowali jednak dziesiątki odmian tej zielonej przyprawy. Nie każda odmiana nadaje się do wysiewu w domu. Puszyste gałązki kopru - popularnego pachnącego zioła i skarbnicy witamin i składników odżywczych - można uprawiać w domu, gdy na zewnątrz panuje brzydka jesienna pogoda, zimowe chłody lub wiosenna odwilż. Najlepiej jest wybrać odmianę, prawidłowo ją wysiać, stworzyć jej odpowiednie warunki i przydzielić miejsce na parapecie.
Koper Kozak to odmiana wczesna, o delikatnych i drobnych, prawie niebieskich liściach. Odmiana o silnym aromacie. Odmiana z przeznaczeniem do kwaszenia i uprawy na zielono. Gramatura 500G.
Koper Moravan to odmiana średnio późna. Koper do uprawy na zieloną natkę - odrastający Gramatura 5G.
Koper Oliver to: wczesna odmiana na zieloną natkę do uprawy w gruncie oraz pod osłonami
Koper Oliver to odmiana wczesna, która jest polecana do pędzenia na zieloną natkę oraz do kwaszenia. Gramatura 5G.
Koper Samson Odmiana silnie krzewiąca się, Nadająca się do wielokrotnego zbioru, Do zbioru na zielono po 45 dniach.
Koper Samson Odmiana silnie krzewiąca się, Nadająca się do wielokrotnego zbioru, Do zbioru na zielono po 45 dniach.
Koper Szmaragd to bardzo smaczna, niezwykle wartościowa przyprawa, która podkreśli smak każdej potrawy. Jest bardzo aromatyczny i bardzo bogaty w witaminę C. Gramatura 500G.
Koper Turkus 500 G Bardzo plenna oraz wczesna odmiana kopru Posiada wyjątkową odporność na choroby Piękny intensywny zapach Nie potrzebuje dużo wody oraz światła Nie posiada specjalnych wymagań glebowych Osiąga okazały rozmiar
Koper włoski Romanesco to białe, duże zgrubienia o niesamowitym aromacie i smaku. Fenkuł jest całym jadalnym warzywem, można przygotowywać bulwę, a także liście. Gramatura 1G.
Koper Amat jest odmianą średnio wczesną. Idealnie nadaje się do słoików do kwaszenia. Odmiana odporna na mszyce we wczesnym terminie siewu. Gramatura 100G.
Koper Amat to odmiana średnio-wczesna. Odmiana tolerancyjna na choroby. Koper nie ma szczególnych wymagań klimatycznych i glebowych. Gramatura 500G.
Koper Amat jest odmianą średnio wczesną. Idealnie nadaje się do słoików do kwaszenia. Odmiana odporna na mszyce we wczesnym terminie siewu. Gramatura 6,5G.
Koper Ambrozja, opakowanie 100g Odmiana średniopóźna. Bardzo aromatyczna. Charakteryzuje się przedłużonym okresem zbioru na zielono". Polecana do mrożenia i do spożycia na świeżo. Odmiana odporna na choroby. Można wysiewać w tunelach foliowych wczesną wiosną do pędzenia.
Opakowanie 500g
Koper Ambrozja, odmiana średniopóźna, o bardzo dużym plonie. Gramatura 5G.
Koper Herkules plenny koper ze sztywną łodygą średni nalot woskowy bardzo aromatyczna
Koper Kozak to odmiana wczesna, o delikatnych i drobnych, prawie niebieskich liściach. Odmiana o silnym aromacie. Odmiana z przeznaczeniem do kwaszenia i uprawy na zielono. Gramatura 100G.
Koper Kozak to odmiana wczesna, o delikatnych i drobnych, prawie niebieskich liściach. Odmiana o silnym aromacie. Odmiana z przeznaczeniem do kwaszenia i uprawy na zielono. Gramatura 6G.
Koper Lukullus Wczesna odmiana kopru, Wykazuje odporność na choroby, Nadaje się do uprawy również w tunelach.
Koper Lukullus wczesna odmiana kopru wykazuje odporność na choroby nadaje się do uprawy również w tunelach
Koper Lukullus wczesna odmiana kopru wykazuje odporność na choroby nadaje się do uprawy również w tunelach
Koper skaner bardzo plenna odmiana, długo nie wybija w pędy nasienne, bardzo aromatyczny, brak tendencji do żółknięcia.
Koper Skaner jest odmianą średnio wczesną o silnym nasileniu eterycznym. Idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz do kwaszenia. Gramatura 500G.
Koper Skaner jest odmianą średnio wczesną o silnym nasileniu eterycznym. Idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz do kwaszenia. Gramatura 5G.
Koper Szmaragd to bardzo smaczna, niezwykle wartościowa przyprawa, która podkreśli smak każdej potrawy. Jest bardzo aromatyczny i bardzo bogaty w witaminę C. Gramatura 100G.
Koper Szmaragd wyróżnia się wyjątkowym smakiem oraz zapachem. Nadaje się do bezpośrdeniego spożycia oraz do kiszenia. Odmiana późno wybija się w pędy kwiatostanowe. Gramatura 5G.
Koper odmiany Goliat to bardzo aromatyczna i wartościowa przyprawa. Zachowuje świeżość po ścięciu. Nadaje się do bezpośredniego zjedzenia oraz do mrożenia. Gramatura 5G.
Koper Herkules Plenny koper ze sztywną łodygą Średni nalot woskowy Bardzo aromatyczna
Koper Monarch nadaje się do uprawy na zieloną natkę. Jest to odmiana odrastająca. Gramatura 3G.
Koper Moravan Odmiana średnio późna Umożliwia wielokrotny zbiór Idealny do mrożenia
Jako roślina, koperek jest znany od ponad 5 tysięcy lat. A jako przyprawa, był używany do jedzenia w XVI wieku. Uważa się, że roślina przywędrowała do Europy z Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej. Za ojczyznę kopru włoskiego uważa się również Afrykę Północną. Koper jako roślina jest obecnie znana i używana na całym świecie.
Aby uzyskać obfite plony, konieczne jest przygotowanie nasion. Umieść nasiona w gazie i trzymaj je w wilgotnym środowisku przez trzy dni. Jeśli będziesz zmieniać wodę do pięciu razy dziennie, sadzonki wykiełkują szybciej. Temperatura wody powinna wynosić +50 stopni.
Po tym zabiegu nasiona należy ułożyć na ściereczce i przykryć zaparzonymi trocinami. Możesz użyć wilgotnej szmatki. Pozostawić na 3-4 dni. Przed wysiewem należy wysuszyć nasiona przez pół godziny. Koper sadzimy w kwietniu, po całkowitym stopnieniu śniegu. Wzrost kopru rozpoczyna się od temperatury +3, ale warunki do aktywnego wzrostu są bardziej komfortowe w temperaturze +15-20 stopni.
Gleba jest przygotowywana jesienią. Przekopujemy je i nawozimy. Wiosną konieczne jest wyrównanie gleby i wykonanie bruzd. Głębokość ok. 2 cm, odległość 20 cm Podlewamy glebę i wysypujemy nasiona, następnie przykrywamy glebę, lekko dociskając bruzdę. Nie należy podlewać nasion, gdyż mogą one wraz z wodą ściekać do bruzdy.
Należy siać koper po słonecznej stronie. Dla wczesnego kwitnienia niezbędne jest częste podlewanie. Pamiętaj o rozrzedzeniu - zachowaj odstęp 10 cm. Ma to na celu zapewnienie, że koper zacznie rosnąć w szerz, a nie na do góry. Zioło to nie potrzebuje żadnych nawozów podczas swojego wzrostu.
Koper jest rośliną wcześnie dojrzewającą. Jeśli na zieleni pojawia się żółknięcie, oznacza to, że nie ma wystarczającej ilości azotu. Będzie gotowa do zbiorów za 4 tygodnie. Wyjąć koper z ziemi wraz z bryłą korzeniową. Zielenina nie powinna być wyższa niż 30 cm.
Wybierając odmiany kopru do uprawy, należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, to zdecydować się na odmianę. Przy okazji, nie ma jednej odmiany kopru nadającej się do uprawy w pomieszczeniach. Istnieje gradacja w dojrzałości i każdy gatunek ma swoje własne cechy:
Uprawiając zioła na parapecie warto wybierać odmiany wcześnie dojrzewające. Pierwsze liście tych odmian można ścinać po 1-1,5 miesiąca. Nisko rosnące odmiany kopru są bardziej estetyczne i oszczędzają miejsce na parapecie. Dlatego odmiany te lepiej nadają się do dom. Jeśli chodzi o formę wzrostu, do siewu domowego wybierajmy odmiany, które wytwarzają wiele liści.
Koper jest niewymagający, ale kategorycznie nie toleruje kwaśnej gleby. Glebę uniwersalną do upraw warzywnych można kupić w specjalistycznych punktach sprzedaży detalicznej lub przygotować podłoże samodzielnie, mieszając ziemię ogrodową do warzyw, piasek rzeczny, torf i trociny w proporcji 3 x 1 x 1 x 1.
Jest to dla nas wygodne, gdy zawsze mamy świeże zioła pod ręką - gotowane potrawy z koprem stają się bardziej pachnące i smaczne, więc przezorne gospodynie często mogą znaleźć koper na parapecie. W domu, to podstawowe zioło jest tak samo dobre jak w ogrodzie kuchennym i będzie produkować mnóstwo bujnej zieleni, jeśli jest dobrze pielęgnowane.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848