- Brak na stanie
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
BlueN 1KG
97513
szt.
633,00 zł
Cena Brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 633,00 zł
Darmowa dostawa dla zakupów powyzej 1000zł info_outline
Rabat 2% za zakupy powyżej 3000zł info_outline
Kategorie pokrewne
-
Nawozy dla roślin motylkowych
Nawozy do jabłoni
Nawozy do kapusty
Nawozy do kukurydzy
Nawozy do rzepaku
Nawozy do truskawek
Nawozy do warzyw
Nawozy do zboża
Nawozy do ziemniaków
Nawozy na zwiększenie plonu
Preparaty do aktywacji i ochrona życia mikrobiolog
Wiązanie azotu atmosferycznego w liściach
Wykaz nawozowych produktów mikrobiologicznych
Informacje podstawowe
BlueN:
preparat wspierający odżywianie roślin azotem
zawieraja unikatowe bakterie metholobacterium symbioticum
do stosowania w uprawach rolniczych, ogrodniczych i sadowniczych
większy plon przy zachowaniu wysokich parametrów jakościowych upraw
pozostanie w roślinie przez całą wegetację
dawka: 333 - 500 g/ha
Opis
BLUEN
OPAKOWANIE: 1 KG
PREPARAT MIKROBIOLOGICZNY DO STOSOWANIA NALISTNEGO, WSPIERAJĄCY ODŻYWIANIE ROŚLIN AZOTEM ORAZ POBUDZAJĄCY WZROST I ROZWÓJ DO KOŃCA WEGETACJI
BlueN to preparat mikrobiologiczny do stosowania nalistnego, w uprawach rolniczych, ogrodniczych i sadowniczych, wnikający do roślin przez otwarte aparaty szparkowe w liściach, a następnie swobodnie przemieszcza się wewnątrz tkanek rośliny, docierając w pobliże fotosyntezujących komórek. Nawóz wspiera odżywianie roślin azotem i zawierają unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum, które zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się poprzez liście, przy użyciu nitrogenazy. W ten sposób bakterie Methylobacterium intensyfikują wzrost i rozwój przez cały cykl wegetacji dostarczając azot z powietrza, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie. Zastosowanie produktu BlueN pozwala na utrzymanie potencjału plonowania przy mniejszej dostępności azotu w glebie lub zwiększenie plonu przy pełnej dostępności azotu mineralnego. Po zastosowaniu bakterie kolonizują całą roślinę i pozostają w niej do końca wegetacji.
Skład preparatu mikrobiologicznego BlueN:
Korzyści stosowania preparatu BlueN:
Działanie preparatu BlueN:
Preparat jest stosowany nalistnie, wnika do roślin przez otwarte aparaty szparkowe w liściach, a następnie swobodnie przemieszcza się wewnątrz tkanek rośliny, docierając w pobliże fotosyntezujących komórek. BlueN wykorzystuje azot atmosferyczny i przetwarza go na jony amonowe przy użyciu nitrogenazy. Azot atmosferyczny jest wykorzystywany przez roślinę do syntezy związków białkowych lub magazynowany w postaci glutaminy - aminokwasu zapasowego. BlueN dostarcza roślinom azotu na wszystkich etapach wzrostu w sposób efektywny i kontrolowany. Źródłem energii dla bakterii jest metanol wytwarzany jako produkt uboczny rozkładu pektyn zawartych w ścianach komórkowych roślin. Proces ten przebiega w trakcie ich wzrostu.Stosowanie mikroorganizmu BlueN - jak stosować?
Preparat należy wstępnie rozcieńczyć przed wlaniem do zbiornika w proporcji 1 do 2, czyli 500g BlueN na 1 litr wody. Jeżeli rozcieńczanie wstępne nie jest możliwe, można użyć rozwadniacza lub napełnić zbiornik wodą do 1/3 – 1/2, a następnie wsypać BlueN do wody (nie przez sito), ciągle mieszając. Następnie dodać inne środki i dopełnić zbiornik wodą. Produkt należy stosować w cieczy roboczej o pH 5-8 oraz w wodzie chlorowanej o zawartości Cl do 2 ppm (w Polsce norma to 0,3 ppm). Wskazane jest przeprowadzanie zabiegu rano, niezależnie od nasłonecznienia, w temp. 10-25oC, przy otwartych aparatach szparkowych. Produkt należy aplikować na rośliny intensywnie rosnące, niebędące pod wpływem stresu (uszkodzenia herbicydowe, fungicydowe, mróz, susza itp.). Należy również zwrócić uwagę, aby po zabiegu nie było przymrozków.Rośliny rolnicze – stosować kiedy przynajmniej połowa powierzchni uprawowej jest zakryta przez roślinę uprawną
Zboża ozime
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować od pełni krzewienia, do początku kwitnienia (BBCH 25-61).
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Zboża jare
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować od pełni krzewienia, do fazy drugiego kolanka (BBCH 25-32).
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Rzepak ozimy
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Jesienią - w fazie 6-8 liści właściwych (BBCH 16-18). Wiosną - od momentu ruszenia wegetacji (faza rozety), do końca pełni kwitnienia (BBCH 30-69)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Rzepak jary
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować w fazie od 6-8 liści właściwych do końca pełni kwitnienia (BBCH 16-69)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Kukurydza, słonecznik, sorgo
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Soja i inne motylkowe
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Łąki i pastwiska
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować od fazy początku krzewienia do fazy liścia flagowego (BBCH 21-39)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Rośliny ogrodnicze – stosować kiedy liście zakrywają przynajmniej połowę międzyrzędzi
Burak ćwikłowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchew, burak cukrowy
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować między fazą 4 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 14-61) Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
Ziemniak
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować w okresie łączenia sie rzędów a początkiem kwitnienia (BBCH 25-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
Truskawka
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować między fazą 5 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 15-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy
Dawkowanie: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować między fazą pierwszego pędu bocznego a początkiem kwitnienia (BBCH 21-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
Rośliny sadownicze – stosować kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50 % masy liściowej
Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza)
Dawkowanie: 500 g/ha
Termin stosowania: Stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia (BBCH 31-61)
Ilość cieczy roboczej: 500 – 2000 l
Winorośl
Dawkowanie: 500 g/ha
Termin stosowania: Stosować między zielonym pąkiem a początkiem kwitnienia (BBCH 51-61)
Ilość cieczy roboczej: 500 – 2000 l
UWAGA WAŻNE:
1. Produkt należy wstępnie rozcieńczyć przed wlaniem do zbiornika.2. Środek wykazuje dostateczną odporność na zmywanie jeśli opady deszczu wystąpią nie wcześniej niż po 1 godzinie od wykonania zabiegu.
3. Jeżeli opady deszczu wystąpią wcześniej niż 1 godzina po aplikacji produktu, zaleca się powtórzenie zabiegu.
4. Preparat należy zastosować w ciągu 6 godzin od momentu sporządzenia cieczy roboczej.
5. Wskazane jest przeprowadzanie zabiegu rano, niezależnie od nasłonecznienia, w temp. 10-25°C, przy otwartych aparatach szparkowych.
6. Nie stosować preparatu, gdy po wykonaniu zabiegu możliwe są przymrozki.
Preparatu nie stosować:
– na rośliny osłabione w wyniku niedoboru składników pokarmowych, w tym mikroelementów,
– na rośliny uszkodzone przez choroby, szkodniki, przymrozki, suszę,
– po nocnych przymrozkach oraz przed spodziewanymi przymrozkami,
– na uprawy uszkodzone przez nadmierne zasolenie gleby.
Okres ważności: 2 lata od daty produkcji.
Szczegóły produktu
Opis
- Doglebowe
- Tak
- Nalistne
- tak
- Soja
- Tak
- Groch siewny
- Tak
- Bób
- TAK
- Brokuł
- Tak
- Brzoskwinia
- Tak
- Cebula
- Tak
- Czosnek
- Tak
- Grusza
- Tak
- Jabłoń
- Tak
- Jęczmień jary
- Tak
- Jęczmień ozimy
- Tak
- Kalafior
- Tak
- Kapusta
- Tak
- Kukurydza
- Tak
- Ogórek
- Tak
- Owies
- Tak
- Papryka
- Tak
- Pomidor
- Tak
- Por
- Tak
- Pszenica jara
- Tak
- Pszenica ozima
- Tak
- Pszenżyto jare
- Tak
- Pszenżyto ozime
- Tak
- Rzepak
- Tak
- Sałata
- Tak
- Seler
- Tak
- Szparag
- Tak
- Śliwa
- Tak
- Truskawka
- Tak
- Wiśnia
- Tak
- Ziemniak
- Tak
- Żyto jare
- Tak
- Żyto ozime
- Tak
- Aplikacja przez oprysk
- Tak
- Aplikacja w trakcie wegetacji
- Tak
- Formulacja proszkowa
- Tak