AMINOQELANT CA - AMINOKWAS
POJEMNOŚĆ: 1 L
UZUPEŁNIA NIEDOBORY WAPNIA
Aminoqelant Ca- Wapń + aminokwasy: nawóz zawierający również bor i azot do szybkiego, skutecznego i bezpiecznego uzupełniania wapnia. Zawarte w preparacie aminokwasy powiększają otwarcie przetchlinek w roślinach, poprawiając tym samym transpirację. Ma to bardzo korzystny wpływ na transport dostarczonych razem z nimi wapnia i boru.
Skutecznie, szybko, bezpiecznie uzupełnia niedobory wapnia w roślinach. zapobiega w ten sposób występowaniu chorób fizjologicznych.
stosowany w uprawach sadowniczych i warzywnych.
Zalety:
poprawa jakości owoców i warzyw,
zabieg wykonywany w czasie dojrzewania owoców poprawia ich soczystość i jędrność oraz nadaje im typowe walory handlowe,
miękkie owoce dobrze zaopatrzone w wapń, dzięki czemu mniej się uszkadzają przy pakowaniu i transporcie,
dzięki zawartości aminokwasów preparat działa skutecznie zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach.
Skład:
wolne aminokwasy 4,6%,
tlenek wapnia 8%,
azot całkowity(N) 4,9%,
azot organiczny 0,9%,
bor(B) 0,2%,
materia organiczna 6,8%.
Stosowanie środka:
Jabłoń, grusza, czereśnia, wiśnia, śliwa, winorośl, truskawka, malina, warzywa kapustne, kapusta pekińska, sałata, pomidor, papryka, ogórek
Maksymalna/zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 2 l/ha.
Termin stosowania:
Jabłoń, grusza - pierwszy zabieg wykonać na opadające płatki kwiatowe. Następne w momencie, gdy zawiązki osiągną
wielkość orzecha laskowego; od 5 do 6 zabiegów w odstępach co 14–21 dni.
Czereśnia, wiśnia, śliwa - pierwszy zabieg wykonać na opadające płatki kwiatowe.
Następne w trakcie wzrostu owoców; od 3 do 4 zabiegów w odstępach co 14 dni.
Winorośl - pierwszy zabieg wykonać po kwitnieniu.
Nastpne w trakcie wzrostu owoców; od 2 do 3 zabiegów w odstępach co 14 dni.
Truskawka, malina - pierwszy zabieg wykonać tuż po kwitnieniu. Nastpne w trakcie wzrostu owoców do zbioru;
od 1 do 2 zabiegów w odstępach co 14 dni.
Warzywa kapustne - od początku wiązania główek wykonać 4 zabiegi w odstępach 10–14 dni.
W razie warunków stresowych okresy pomiędzy zabiegami należy skrócić.
Kapusta pekińska - pierwszy zabieg wykonać w fazie dużej rozety. Nastpne od początku wiązania główki co 10 dni
Sałata - pierwszy zabieg w fazie rozsady.Nastpne od momentu wiązania główek co 7 dni
Pomidor - pierwszy zabieg zaraz przed kwitnieniem pierwszego grona. Drugi w pełni kwitnienia. Następne od owocu
wielkości orzecha włoskiego co 7–10 dni.
Papryka - Pierwszy zabieg przed kwitnieniem pierwszego pozostawionego pąka, następne zabiegi od fazy orzecha
włoskiego co 10 dni. W warunkach sprzyjających występowaniu suchej zgnilizny zabiegi wykonywać co 6 dni.
Ogórek - pierwszy zabieg w pełni kwitnienia. Następne co 10–14 dni.
UWAGA WAŻNE:
1.Stosować tylko w razie konieczności. Nie przekraczać zaleconych dawek..