EN NATUR GEN
POJEMNOŚĆ: 20L
BIOSTYMULATOR PRZYSPIESZAJĄCY METABOLIZM ROŚLIN
EP NATUR GEN to biostymulator zwiększający intensywność procesów metabolicznych roślin poprzez aktywację wybranych genów.
Zawiera innowacyjną formułę TRIO Fusion, złożoną z naturalnych substancji aktywnych pochodzenia roślinnego: wodnych ekstraktów bogatych w fitohormony, aminokwasy i inne substancje biologicznie czynne (flawonoidy, saponiny) dodatkowo wzbogaconą organiczną mieszaniną polisacharydów.
EP NATUR GEN może być stosowany w każdej fazie wzrostu roślin, zarówno dolistnie jak i w fertygacji. Stosowany interwencyjnie ogranicza negatywny wpływ czynników stresowych na uprawy. Gwarantuje wyrównany plon niezależnie od warunków atmosferycznych.
O składzie:
Zawarte w TRIO Fusion substancje działają synergistycznie. Poprzez obecność elicytorów – molekuł sygnałowych, które stymulują DNA komórek roślinnych do syntezy związków chroniących przed biotycznymi i abiotycznymi czynnikami stresowymi uprawy są bardziej odporne na niekorzystne warunki uprawy, a także szybciej regenerują uszkodzone tkanki, zapobiegając stratom plonu.
Korzyści:
pozwala na PEŁNE WYKORZYSTANIE POTENCJAŁU ODMIANY, niezależnie od warunków atmosferycznych,
w 100% NATURALNY – nie zawiera żadnych syntetycznych składników
bezpieczny dla roślin – POLISACHARYDY TWORZA WARSTWE OCHRONNA, zapobiegającą zbyt szybkiemu parowaniu cieczy roboczej, dlatego może być stosowany nawet we wczesnych stadiach rozwoju
wydatnie POPRAWIA JAKOSC PLONU – efekty są widoczne już po jednokrotnym zastosowaniu
zapewnia równomierny wzrost i rozwój części generatywnych oraz wegetatywnych
ekstrakty wchodzące w skład TRIO Fusion pozyskano bez użycia soli amonowych, co ogranicza ilość związków balastowych w roztworze używanym do fertygacji
MIESZALNY Z SZEROKA GAMA NAWOZÓW płynnych i krystalicznych EKOPLON. Zwiększa efektywność pobierania i wykorzystywania składników mineralnych pozyskiwanych z podłoża oraz dostarczanych dolistnie
sprzyja utrzymywaniu prawidłowych parametrów (jędrność, kolor) w trakcie przechowywania – WYDŁUŻA „SHELF LIFE” owoców i warzyw
ZAGĘSZCZA SOK KOMÓRKOWY, ograniczając ryzyko mechanicznych uszkodzeń poprzez krystalizacje lodu w komórkach roślinnych
ogranicza straty spowodowane niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi
Stosowanie środka:
Zboża
Od fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia (BBCH 30 - 45).
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Kukurydza
Od fazy dwóch lisci do fazy dziewieciu lisci (BBCH 12 - 20)
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Ziemniak
Od fazy rozwoju lisci do kwitnienia BBCH 12 - 65)
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Burak cukrowy
Od fazy formowanie rozety do fazy zwarcia międzyrzedzi (BBCH 16 - 39)
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Rzepak
Jesienią:
Od fazy 2 liści właściwych do fazy uformowanej rozety (BBCH 12 - 19)
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Wiosną:
Od momentu rozpoczęcia wegetacji do fazy kwitnienia (BBCH 20 - 65)
Pierwszy zabieg: 1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie interwencyjne: 1,5 l/ ha co 14 dni
Warzywa liściowe
Od fazy formowania rozety do fazy rozwoju główki do 80% docelowej wielkości (BBCH 12 - 48)
Pierwszy zabieg:
1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie
interwencyjne:
1,5 l/ ha co 14 dni
Warzywa dyniowate i psiankowate
Od fazy rozwoju pędów bocznych do fazy rozwoju owoców (BBCH 21 - 75)
Pierwszy zabieg:
1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie
interwencyjne:
1,5 l/ ha co 14 dni
Warzywa korzeniowe
Od fazy rozwoju pędów bocznych do fazy rozwoju owoców (BBCH 21 - 75)
Pierwszy zabieg:
1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie
interwencyjne:
1,5 l/ ha co 14 dni
Drzewa i krzewy owocowe
Od fazy wytworzenia zawiązków, do fazy gdy owoce osiągają 80% typowej wielkości (BBCH 70 - 77)
Pierwszy zabieg:
1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie
interwencyjne:
1,5 l/ ha co 14 dni
Truskawka oraz inne owoce miękkie
Od fazy wytworzenia zawiązków, do fazy gdy owoce osiągają 80% typowej wielkości (BBCH 70 - 77)
Pierwszy zabieg:
1,5 - 2 l/ ha,
Stosowanie
interwencyjne:
1,5 l/ ha co 14 dni
Rośliny pod osłonami
W momencie przesadzenia lub zmiany fazy rozwojowej
Pierwszy zabieg: 5 - 6 l/ ha,
Kolejne zabiegi: 2 - 3l/ ha co 10 - 14 dni
Zalecana ilość wody – od 200 do 1000 l/ ha.