PSZENICA TONACJA
OPAKOWANIE - 25 KG, CENA ZA 25 KG
BARDZO DOBRA ZIMOTRWAŁOŚĆ I WYSOKIE PLONY
BARDZO POPULARNA ODMIANA W POLSCE
Podana cena dotyczy 1 worka: 25kg.
Jednostka miary tego produktu to szt. czyli w tym przypadku opakowanie 25kg.
Zamówienie można także złożyć telefonicznie: 607-256-222.
Tonacja to odmiana jakościowa, zarejestrowana w Polsce od 2001r.
To wyjątkowo wydajna odmiana pszenicy, potrafiąca wydać plon na poziomie wyższym niż 100 dt z ha, przy stosowaniu odpowiedniego nawożenia.
Pszenica Tonacja jest wyjątkowo odporna na mrozy i wyleganie.
Wykazuje również bardzo dobrą odporność na septoriozę liści, fuzariozę kłosów oraz choroby podstaw źdźbła.
To odmiana mniej odporna na mączniaka prawdziwego, dlatego w tym przypadku zalecane jest zwiększenie ochrony przed tą chorobą.
Tonacja toleruje późniejszy termin siewu - koniec października, początek listopada, przy czym nie wpływa to na spadek plonu.
Pszenica jest w stanie wydać wysokie plony niezależnie od warunków pogodowych w trakcie wegetacji.
Tonacja to odmiana tolerująca zarówno intensywne, jak i umiarkowane warunki glebowe.
Znacznie lepiej radzi sobie na stanowiskach z obojętnym pH, jak i prawidłowo radzi sobie na stanowiskach zakwaszonych.
Odmiana może być uprawiana na bardzo dobrych i dobrych kompleksach żytnich i pszennych.
Ziarna pszenicy są wykorzystywane na cele konsumpcyjne, przy czym wysoka zawartość skrobi pozwala na wykorzystanie ich do produkcji etanolu.
Jest to jedna z najbardziej popularnych pszenic ozimych w Polsce, nagrodzona Godłem „Teraz Polska" oraz Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra.
Nawożenie azotowe zaleca się podawać w odpowiednich dawkach.
Pierwszą porcję nawozu zaleca się podawać na początku okresu wegetacji, wynosząc 30-40 kg N/ha przy dużym zagęszczeniu łanu, do 70 kg N/ha przy rzadkiej uprawie .
Pierwsza dawka stymuluje roślinę do dalszego rozwoju, a także wpływa na dokrzewienie produktywne.
Drugą porcję azotu zaleca się podawać w trakcie strzelania w źdźbło 40-60 kg N/ha. Porcja ta zmniejsza redukcję liczbę ziaren w kłosie, a także bardzo dobrze wpływa na strukturę plonu.
Trzecia - ostatnia dawka azotu zależy od zastosowania uprawy. Zaleca się ją podać, gdy pszenica przeznaczana jest na cele piekarnicze.
Przy uprawie pszenicy przeznaczonej na cele paszowe (skrobiowe) należy zredukować lub całkowicie zredukować z podania ostatniej dawki azotu, zwiększając tym samym drugą dawkę azotu.
W przypadku podania trzeciej dawki zaleca się by wynosiła ona 50-80 kg N/ha.
Korzystnie wpływa ona na zwiększenie białka, glutenu. masy hektolitra oraz zwiększa MTZ.
Zalety:
Uprawa wysoce wydajna
Wysokie plony
Bardzo dobra odporność na mrozy
Odmiana toleruje opóźniony termin siewu
Podwyższona zawartość skrobi
Dobrze wyrównane, czerwone ziarna
Tolerancja na obfite nawożenie azotowe