- Brak na stanie
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Pszenica ozima Belissa C1, opak. 500kg BB
452332
szt.
1 220,00 zł
Cena Brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 220,00 zł
Informacje podstawowe
Pszenica ozima Belissa:
bardzo wysoki poziom plonowania
nadaje się do siewu na wszystkie gleby
posiadająca sztywną słomę
wysoka zawartość białka
wysoka odporność na wyleganie
pszenica nadaje się na opóźniony termin siewu
Opis
PSZENICA BELISSA
OPAKOWANIE - 500 KG, CENA ZA 500 KG
NAJBARDZIEJ KORZYSTNE CECHY DLA PRODUCENTÓW, WYSOKIE PLONY NIEZALEŻNE OD WARUNKÓW GLEBOWO-KLIMATYCZNYCH
Podana cena dotyczy 1 Big-Baga: 500kg.
Jednostka miary tego produktu to szt. czyli w tym przypadku opakowanie 500kg.
Zamówienie można także złożyć telefonicznie: 607-256-222.
Belissa to odmiana ozimej pszenicy chlebowej, zarejestrowana w Polsce od 2014r.
Odmianę cechuje wysoki poziom plenności. W latach 2015-2016 odmiana a wydała plon ponad 10 t/ha- na plantacjach towarowych.
Średnia plonowania w latach 2012, 2013, 2014 to 74,8 dt/ha, co stanowi 109% średniego wzorca na poziomie a1 oraz 88,3 dt/ha, stanowiąc 104% wzorca na poziomie a2.
Odmiana ta jest bardzo odporna na mrozy, dlatego może być wysiewana niezależnie od rejonu Polski.
Największe plony osiąga po przedplonach takich jak: rzepak ozimy, strączkowe i motylkowe oraz wcześnie schodzące z pola okopowe.
Optymalny termin siewu pszenicy dla wschodniego rejonu Polski to III dekada września, do I dekady października dla rejonu zachodniego.
Należy stosować preparaty grzybobójcze, zapobiegając chorobom kłosa oraz regulatory wzrostu przy wysokim nawożeniu azotowym.
Największą zaletą tej odmiany jest bardzo wysoka odporność na porastanie w okresie przedżniwnym oraz duża odporność a choroby grzybowe zwłaszcza na pleśń śniegową oraz rdzę brunatną. Norma wysiewu wynosi 170-190kg/ha.
Zalety:
Charakterystyka odmiany
Ważniejsze cechy rolniczo-użytkoweZimotrwałość - 5 bardzo dobra
Termin kłoszenia - średniowczesny
Termin dojrzałości - średniowczesny
Wysokość roślin - 88 cm średniokrótkie
Odporność na wyleganie - 8,0 bardzo wysoka
Masa 1000 ziaren - 45-48 g dość wysoka
Zawartość białka - 13,6 % wysoka
Zawartość glutenu - 30,7 % wysoka
Liczba sedymentacji - 69 wysoka
Odporność na choroby
Pleśń śniegowa - 8,4 bardzo dobra
Choroby podstawy źdźbła - 8,0 dobra
Mączniak prawdziwy - 7,7 dobra
Rdza brunatna - 7,4 bardzo dobra
Brunatna plamistość liści - 7,6 dobra
Septorioza liści - 6,7 dobra
Septorioza plew - 7,3 dobra
Fuzarioza kłosów - 7,7 dobra
Rdza żółta - 7,1 średnia
Cechy jakościowe
Liczba opadania - 9 wartość klasy E
Zawartość białka - 5 wartość klasy A
Wskaźnik sedymentacyjny SDS - 7 wartość klasy A
Wodochłonność mąki - 9 wartość klasy E
Rozmiękczenie ciasta - 7 wartość klasy A
Energia ciasta - 5 wartość klasy B
Objętość chleba z 100 g mąki - 7
wartość klasy A
Szczegóły produktu
Opis
- Białko
- 6
- Brunatna plamistość liści
- 5
- Choroby podstawy źdźbła
- 5
- Gluten
- 7
- Klasa
- A/B - Jakościowo-chlebowa
- Liczba opadania
- 8
- Mączniak prawdziwy
- 4
- MTZ
- 44,9
- Norma wysiewu
- 170-190 kg/ha
- Odporność na wyleganie
- Bardzo Wysoka
- Pleśń śniegowa
- 8,4
- Plon ziarna
- 88,2
- Rdza brunatna
- 5
- Rdza żółta
- 3
- Termin dojrzewania
- Średniowczesny
- Termin kłoszenia
- średniowczesny
- Wymagania glebowe
- Na wszystkie gleby
- Zimotrwalość
- 5
Podobne produkty
Wpisy na blogu powiązane z tym produktem
Jaką odmianę pszenicy ozimej wybrać do siewu w 2022 roku?
W artykule: | Opłacalność uprawy pszenicy ozimej | Odmiany pszenicy ozimej rekomendowane przez dlaroslin.pl w...