- W magazynie
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Cukinia Wanda 3G
2379
1 dzień roboczy info_outline
Ten czas dotyczy zamówień:
- kompletnych, czyli takich, w których wszystkie produkty podczas składania zamówienia mają informację "w magazynie"
- opłaconych (czas liczony od momentu zaksięgowania środków na naszym koncie)
- z formą płatności za pobraniem
szt
2,49 zł
Cena Brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2,49 zł
Darmowa dostawa dla zakupów powyzej 1000zł info_outline
Rabat 2% za zakupy powyżej 3000zł info_outline
Informacje podstawowe
Cukinia Nimba to odmiana wyróżniająca się dużym plonowaniem.
Odmiana ma średniej wielkości owoce o smacznym miąższu. Owoce w kształcie maczugowatym. Pojedyncza dojrzała cukinia tej odmiany może ważyć do 3 kg.
Gramatura 5G.
Opis
Cukinia Nimba
OPAKOWANIE - 5G
Cukinia Nimba to roślina o krzaczastym pokroju. Jest to odmiana wyróżniająca się dużym plonowaniem.
Odmiana tworzy średniej wielkości owoce o bladożółtym, kruchym i delikatnym miąższu. Rośliny tej odmiany zazwyczaj są bardzo rozkrzewione, mają dużą liczbę pędów bocznych i liści o zielonej, jednolitej barwie. Cienke owoce cukini Nimba mają maczugowaty kształt i są pokryte grubą, jasno-zieloną skórką z seledynowymi cętkami i ciemniejszymi, zielonymi smugami. Osiągają one długość do 40 cm. Pojedyncza, dojrzała cukinia może ważyć od 2 do 3 kilogramów.
Cukinię można wykorzystać do przetworów, przecierów, na leczo oraz zapiekanki.
Cukinia Nimba ma duże wymagania glebowe.
Największe plony tej odmiany będzie można zebrać z dobrej i przepuszczalnej gleby, nawożonej obornikiem oraz w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
Przeciętnie na jedną roślinę trzeba przeznaczyć 1 metr kwadratowy powierzchni. Nasiona cukinii kiełkują w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.
Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i witaminę B1 oraz beta karoten. Warzywo odkwasza również organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Dzięki regularnym spożywaniu cukinia wzmacnia odporność organizmu. Cukinia jest smaczna, lekkostrawna i niskokaloryczna. Polecana jest podczas zdrowego odżywiania. Cukinia także zawiera białko, węglowodany i błonnik.
Siew na rozsadę - koniec kwietnia.
Siew do gruntu cukinii Nimby – od 15 maja do 15 czerwca.
Zbiory cukini można przeprowadzać od czerwca do października.
Cechy warzyw: