Więcej informacji
FUSILADE FORTE 150 EC - HERBICYD POWSCHODOWY
POJEMNOŚĆ: 1 L
SKUTECZNY PREPARAT CHWASTOBÓJCZY PRZEZNACZONY DO SELEKTYWNEGO ZWALCZANIA PERZU WŁAŚCIWEGO, CHWASTNICY JEDNOSTRONNEJ, MIOTŁY ZBOŻOWEJ, OWSA GŁUCHEGO i INNYCH CHWASTÓW DWULIŚCIENNYCH W NIEKTÓRYCH ROŚLINACH ROLNICZYCH ORAZ DO ZWALCZANIA PERZU W ZESPOLE UPRAW POŻNIWNYCH
Fusilade Forte 150 EC jest środkiem chwastobójczymn stosowanym nalistnie, przeznaczonym do zwalczania perzu właściwego oraz rocznych chwastów jednoliściennych.
Zgodnie z klasyfikacją HRAC substancja czynna fluazyfop-P-butylowy została
zaklasyfikowana do grupy A.
Zawartość substancji czynnych:
fluazyfop-P-butylowy (związek z grupy arylofenoksykwasów) – 150 g/l.
Korzyści:
skuteczna likwidacja uciążliwych chwastów, jak np.: perz wlaściwy, chwastnica jednostronna, miotła zbożowa, owies głuchy,
działa szybko i skutecznie,
chroni przed chwastami ponad 80 upraw,
długotrwałe działania na chwasty wieloletnie.
Fusilade Forte - na jakie chwasty działa? Działanie na chwasty:
Fusilade Forte 150 EC jest herbicydem selektywnym o działaniu układowym, pobieranym
przez liście, a następnie przemieszczanym do korzeni i rozłogów chwastów, powodując
zahamowanie wzrostu i rozwoju chwastów.
Zamieranie chwastów widoczne jest po upływie 2-3 tygodni od opryskiwania.
Intensywny wzrost chwastów, ciepła pogoda i dostatecznie wilgotna gleba przyspieszają
działanie środka. Chłodna pogoda opóźnia działanie środka, ale nie obniża jego
skuteczności. Deszcz lub deszczowanie wykonane w godzinę po zabiegu nie obniżają
skuteczności działania środka. W warunkach suszy skuteczność działania środka Fusilade
Forte 150 EC na perz może ulec obniżeniu.
Stosować: na chwasty roczne od fazy 2 liści do początku krzewienia, a na
chwasty wieloletnie (np.: perz właściwy) w fazie 4-10 liści.
Dawka 0,63 - 0,83 l/ha:
Chwasty wrażliwe: owies głuchy, chwastnica jednostronna, samosiewy zbóż.
Dawka 0,83 l/ha:
Chwasty wrażliwe: miotła zbożowa, wyczyniec polny.
Dawka 1,7l/ha:
Chwasty wrażliwe: perz właściwy.
Dawkowanie środka Fusilade Forte - jak stosować?:
Burak cukrowy
Zalecane dawkowanie: 0,63 – 1,7 l/ha.
Stosować:
Plantacje produkcyjne –od fazy wytworzenia przez rośliny buraka pierwszej
pary liści do fazy zakrycia przez roślinę uprawną nie więcej, niż 50% międzyrzędzi (BBCH12-
35).
Plantacje nasienne – po wytworzeniu pierwszej rozety, do fazy osiągnięcia
przez pędy nasienne wysokości 10-15 cm.
Ziemniak
Zalecane dawkowanie: 0,63 – 1,7 l/ha.
Stosować: od fazy wytworzenia przez rośliny ziemniaka pierwszej pary liści do
początku fazy zawiązywania bulw i po zakończeniu uprawy międzyrzędowej przed zakryciem
międzyrzędzi (BBCH12-40).
Rzepak ozimy
Zalecane dawkowanie: 0,63–1,7 l/ha.
Stosować: jesienią, gdy rośliny rzepaku wykształciły co najmniej pierwszą parę liści
lub wiosną po ruszeniu wegetacji, nie później niż do fazy wytworzenia pąków kwiatowych,
ale przed ich rozwinięciem (BBCH12-50).
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH
I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Dawka 0,6 - 0,83 l/ha
Chwasty wrażliwe: owies głuchy, chwastnica jednostronna, samosiewy zbóż
Dawka 0,83 – 1,6 l/ha l/ha
Chwasty wrażliwe: miotła zbożowa, wyczyniec polny, włośnica zielona, życica wielokwiatowa
Dawka 1,7l/ha
Chwasty wrażliwe: perz właściwy
Burak pastewny
Zalecane dawkowanie: 0,63–1,7 l/ha.
Stosować: od fazy wytworzenia przez rośliny buraka pierwszej pary liści (BBCH 12)
do momentu zakrycia przez roślinę uprawną nie więcej, niż 50% międzyrzędzi (BBCH 35).
Rzepak jary
Zalecane dawkowanie: 0,63–1,7 l/ha.
Stosować: gdy rośliny rzepaku wykształciły co najmniej pierwszą parę liści (BBCH 12),
nie później niż do fazy wytworzenia pąków kwiatowych, ale przed ich rozwinięciem (BBCH 50).
Gryka, słonecznik, len zwyczajny włóknisty, len uprawiany na nasiona, mak, konopie
siewne uprawiane na włókno, plantacje nasienne konopi siewnych
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Łubin biały uprawiany na suche nasiona, łubin żółty uprawiany na suche nasiona,
łubin wąskolistny uprawiany na suche nasiona, bobik, groch siewny jadalny
uprawiany na suche nasiona, groch pastewny uprawiany na suche nasiona, soja
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Chmiel
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować: od rozwinięcia się 1-2 pary liści (BBCH 11-12) ale nie później, niż przed
ukazaniem się pąków kwiatostanowych (BBCH 50) lub po zbiorze chmielu (BBCH 90-92).
Grusza, pigwa, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, winorośl, truskawka,
porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, borówka
amerykańska, żurawina, orzech laskowy, orzech włoski
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować: wiosną po ruszeniu wegetacji.
W przypadku truskawki – zabieg wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji (BBCH 11-12) do
momentu pojawienia się pierwszych pąków kwiatowych (nadal zamkniętych) (BBCH 56-57)
lub po zakończeniu zbiorów (>BBCH90).
Marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, chrzan, salsefia, rzepa,
brukiew, rzodkiew, rzodkiewka
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,6 l/ha.
Seler korzeniowy
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować: po przyjęciu się rozsady, zwyczajowo od fazy 4-6 liści (BBCH 14-16),
zależnie od fazy rozwojowej chwastów jednoliściennych, do momentu zakrycia przez roślinę
uprawną nie więcej, niż 50% międzyrzędzi,
Cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki,
szalotka, czosnek
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Sałata głowiasta, sałata liściowa z przeznaczeniem do konsumpcji, plantacje nasienne
sałaty, endywia, szpinak, burak liściowy (botwinka), szczypiorek, seler naciowy,
pietruszka naciowa, koper włoski
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,25 l/ha.
Rabarbar
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,25 l/ha.
Stosować: wiosną po rozpoczęciu wegetacji rabarbaru lub po zakończeniu zbiorów.
Fasola szparagowa, fasola uprawiana na suche nasiona, groch zielony cukrowy (na
strąki), groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, groch zwyczajny uprawiany na
suche nasiona, bób
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Karczoch
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,6 l/ha.
Stosować: po przyjęciu się rozsady, od 4-6 liści (BBCH14-16), do fazy rozwiniętego
ósmego liścia rośliny uprawnej (BBCH18), gdy rozeta liściowa zakrywa nie więcej, niż 50%
międzyrzędzi, najpóźniej przed początkiem tworzenia się pąków kwiatowych na pędzie
głównym, zależnie od fazy wzrostu chwastów jednoliściennych.
Szparag
a) Odchwaszczanie w trakcie wegetacji:
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,25 l/ha.
b) Odchwaszczanie po zbiorze wypustek szparagowych (łodyg jadalnych)
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować: po obsypaniu wałów lub po zbiorze wypustek szparagowych.
Rośliny zielarskie
a) Wykorzystanie na zioła
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,25 l/ha.
b) Wykorzystanie na korzeń i do parzenia naparów
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,6 l/ha.
Stosować: uprawy z siewu środek - po wschodach rośliny uprawnej od fazy 2-4
liści, w przypadku uprawy z rozsady - nie wcześniej niż po 7-14 dniach po sadzeniu.
Rośliny ozdobne (roczne z siewu i z rozsady, dwuletnie i wieloletnie, byliny ogrodowe,
krzewy ozdobne), szkółki roślin ozdobnych uprawiane w gruncie, pod osłonami i w
szklarniach
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Wierzba
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować:
- w przypadku nowych założeń plantacji – po przyjęciu się sadzonek, nie później niż do maja,
- w przypadku plantacji istniejących – zabieg przeprowadzać po skoszeniu plantacji oraz ruszeniu wegetacji, jednak nie później, niż kwiecień /maj.
Szkółki leśne uprawiane w gruncie, pod osłonami i w szklarniach
Zalecane dawkowanie: 0,6–1,7 l/ha.
Stosować: po wschodach lub po sadzeniu, zależnie od sposobu uprawy i fazy wzrostu
chwastów jednoliściennych.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Zalecana ilość wody: 100-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
UWAGA WAŻNE:
1. Nie stosować do ochrony konopi przeznaczonych na produkcję oleju konopnego.
2. Nie stosować do ochrony łubinów na świeże nasiona.
3. Nie stosować bezpośrednio po wschodach cebuli i w fazie kolanka.
4. Rośliny jednoliścienne można uprawiać nie
wcześniej, niż po 2 miesiącach od zastosowania środka Fusilade Forte 150 EC, gdy
zastosowano dawkę 1,6 - 1,7 l/ha i nie wcześniej niż po 2 tygodniach, jeżeli zastosowano
dawki do 1,0 l/ha.
Okres karencji:
Szparagi – odchwaszczanie po zbiorze wypustek szparagowych: 180 dni,
Ziemniak, rzepak ozimy, gryka, rzepak jary, łubin biały uprawiany na suche nasiona, łubin
żółty uprawiany na suche nasiona, łubin wąskolistny uprawiany na suche nasiona, bobik,
fasola uprawiana na suche nasiona, groch uprawiany na suche nasiona, soja, słonecznik,
len, konopie siewne uprawiane na włókno, plantacje nasienne konopi siewnych, mak,
żurawina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), agrest, borówka amerykańska: 90 dni,
Burak cukrowy, burak pastewny: 56 dni,
Marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, chrzan, salsefia, rzepa,
brukiew, rzodkiew, rzodkiewka, seler korzeniowy, seler naciowy, koper włoski, rośliny
zielarskie wykorzystywane na korzeń i do parzenia naparów, rabarbar: 49 dni,
Truskawka, sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia, szpinak, burak liściowy, szczypiorek,
pietruszka naciowa, rośliny zielarskie uprawiane na zioła, szparagi – odchwaszczanie w
czasie wegetacji, karczoch: 42 dni,
Groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, bób: 35 dni,
Chmiel: 30 dni,
Grusza, pigwa, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, winorośl, cebula uprawiana z
siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka, czosnek, fasola
szparagowa, groch zielony cukrowy: 28 dni,
Orzech laskowy, orzech włoski: 21 dni,
Wierzba, szkółki leśne, rośliny ozdobne: - nie dotyczy.
Okres od ostatniego zastosowania środka na rośliny przeznaczone na paszę do dnia,
w którym zwierzęta mogą być karmione tymi roślinami (okres karencji dla pasz):
- peluszka, bobik, łubin biały uprawiany na suche nasiona, łubin żółty uprawiany na suche
nasiona, łubin wąskolistny uprawiany na suche nasiona – 90 dni,
- burak pastewny – 56 dni.
Okres ważności – 2 lata od daty produkcji.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.