SCORPION 325 SC 5ML
POJEMNOŚĆ: 5ML
Scorpion 325 SC to środek chemiczny, który zwalcza choroby grzybowe - plamistości liści, rdze oraz mączniaki. Środek przeznaczony jest do stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych.
Scorpion 325 SC to koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą. Jego działanie jest wgłębne i układowe. Produkt stosuje się zapobiegawczo i interwencyjnie w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby.
Zawartość substancji czynnych:
azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) – 200 g/l (18,2%),
difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 125 g/l (11,4%).
Korzyści:
niezwykle skuteczny w zwalczaniu chorób grzybowych,
działa interwencyjnie oraz zapobiegawczo.
Stosowanie środka:
Marchew (uprawa w polu) :
Czarna zgnilizna marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Pasternak, pietruszka (uprawa w polu) :
Mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-7 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Seler korzeniowy (uprawa w polu) :
Alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 2-10 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Ogórek (uprawa w szklarni) :
Parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym : 2
Minimalny odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Ogórek (uprawa w polu, pod osłonami) :
Mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Minimalny odstęp między zabiegami: 10 dni.
Zalecana ilość wody: 5-15 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Pomidor (uprawa w szklarni) :
Alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Pomidor (uprawa w polu i pod osłonami) :
Mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 5 - 15 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Truskawka (uprawa w polu, szklarni i pod osłonami) :
Mączniak prawdziwy truskawki
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu) :
Mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdzę, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe.
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 10 ml/100 m2
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 3-12 litrów na 100 m2
Zalecane opryskiwanie średniokropliste.
Okres karencji:
Uprawa pod osłonami i w szklarni
Ogórek, cukinia, kabaczek, patison, truskawka, poziomka, melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna, papryka, pomidor i oberżyna (syn. bakłażan) – 3 dni
Seler naciowy – 14 dni
Grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna, jarmuż), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać), rośliny zielarskie, kwiaty jadalne – 14 dni
Cykoria sałatowa –21 dni
Malina, jeżyna – 7 dni
Uprawa w polu
Truskawka, poziomka – 3 dni,
Ogórek, cukinia, kabaczek, patison, kawon, arbuz, dynia – 3 dni,
Papryka – 3 dni,
Cebula siedmiolatka, szczypiorek – 7 dni,
Cebula, czosnek, szalotka – 14 dni,
Fasola, groch zielony cukrowy, pomidor, maliny, jeżyny – 7 dni,
Brokuł, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka (uprawiana na korzeń), burak, chrzan, rzodkiewka, rzepa, brukiew jadalna, seler korzeniowy, seler naciowy, kapusta pekińska, grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia), kapustne liściowe (rukola – rokietta siewna), szpinak, seler listkowy, pietruszka (uprawiana na nać), rośliny zielarskie, kwiaty jadalne – 14 dni,
Por, kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska), kapusta brukselska, jarmuż – 21 dni.
Okres ważności: – 3 lata.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.