SERIFEL
POJEMNOŚĆ: 0,5 KG
BIOLOGICZNY FUNGICYD OPARTY NA POŻYTECZNEJ BAKTERII ZATWIERDZONY W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Serifel to fungicyd mikrobiologiczny firmy BASF, w postaci proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP)
przeznaczony do stosowania zapobiegawczego.
Substancja czynną środka jest bakteria naturalnie występująca w przyrodzie - Bacillus
amyloliquefaciens szczep MBI600, wykazująca działanie fungistatyczne i fungicydowe poprzez
zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni patogena. Bacillus
amyloliquefaciens szczep MBI600 posiada zdolność wytwarzania substancji antagonistycznych w
stosunku do patogena.
Zawartość substancji czynnych:
Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600 (substancja z grupy biologicznych fungicydów) - 11 %*
*minimalne stężenie 5,5 x 1010 jtk/g
Korzyści:
środek biologiczny, pożyteczna bakteria naturalnie występująca w przyrodzie
skuteczna ochrona przed szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową
zatwierdzony do stosowania w rolnictwie ekologicznym
istotna część kompleksowego programu zintegrowanej ochrony przed szkodnikami
szeroka rejestracja
najbardziej skoncentrowany biologicznie fungicyd na rynku
bezpieczny dla użytkowników, środowiska i konsumentów
Serifel dawkowanie - jak stosować środek?
Truskawka (w uprawie w szklarni i pod osłonami)
szara pleśń
Dawkowanie: 0,5 kg/ha
Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy rozwoju kwiatostanu (pąki
kwiatowe ukazują się na dnie rozety) do drugiego zbioru (zbiór późny) (BBCH 55-89).
Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Porzeczka, agrest, malina, malinojeżyna, borówka (w uprawie w szklarni i pod osłonami)
szara pleśń
Dawkowanie: 0,5 kg/ha
Środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy widoczne są pierwsze pąki
kwiatowe do fazy początku opadania owoców (BBCH 55-89).
Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni
Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Sałata głowiasta, roszponka, cykoria sałatowa, endywia, szpinak, gorczycznik wiosenny, sałata
kompasowa, pieprzyca siewna (rzeżucha), rokietta siewna (rukola) (w uprawie w szklarni i pod
osłonami)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Dawkowanie: 0,5 kg/ha
Środek stosować zapobiegawczo, od fazy widocznego punktu wzrostu pierwszego
liścia właściwego do osiągnięcia typowej wielkości, kształtu główek/liści (BBCH 10-49).
Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Pomidor, papryka, bakłażan (w uprawie w szklarni i pod osłonami)
szara pleśń
Dawkowanie: 0,5 kg/ha
Środek stosować zapobiegawczo, od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej
dojrzałości owoców (BBCH 51-89)
Odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-3000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6
Pieczarka (w pomieszczeniach)
zielona pleśń (Trichoderma aggressivum)
Dawkowanie: 2,5 g/100 kg podłoża
Środek zastosować poprzez nasączenie podłoża w trakcie jego przygotowania.
Zalecana ilość wody: 275 ml/100 kg podłoża.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Okres karencji:
Środka nie stosować w dniu zbioru.
Okres ważności - 1 rok od daty produkcji
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.