- W magazynie
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Serenade ASO 1L
24-72 h
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 75,90 zł
Informacje podstawowe
Opis
SERENADE ASO
POJEMNOŚĆ: 1L
NOWOŚĆ W OCHRONIE UPRAW OGRODNICZYCH
Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i przeznaczonym do stosowania w uprawie truskawki, marchwi, sałaty, pomidora, papryki oraz oberżyny (bakłażana) przeciwko chorobom grzybowym.
Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny.
Zawartość substancji czynnych:
Korzyści:
Serenade ASO dawkowanie - jak stosować środek?
Truskawka uprawiana pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 60-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Marchew uprawiana w gruncie
Alternarioza naci marchwiMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Sałata uprawiana w gruncie
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty uprawianej w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Pomidor, papryka, oberżyna uprawiane w gruncie
Szara pleśń, alternariozaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów choroby od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych w gruncie uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Pomidor, papryka, oberżyna uprawiane pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce mają typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Truskawka uprawiana w gruncie
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 55-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Grusza
Rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-79).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowychMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina uprawiane gruncie i pod osłonami
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 9.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Winorośl
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do fazy pełnej dojrzałości jagód (BBCH 60-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Marchew uprawiana w gruncie
Mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Plamistość zgorzelowa korzeni marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować doglebowo przed siewem marchwi (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy
Mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Plamistość zgorzelowa korzeni
Zabieg doglebowy:
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować doglebowo przed siewem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Sałata uprawiana w gruncie
Zgnilizna twardzikowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty uprawianej w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Sałata uprawiana pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zbiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty: 6.
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane w gruncie
Fuzarioza zgorzelowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami
Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażanaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Fuzarioza zgorzelowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Ogórek uprawiany w gruncie i pod osłonami
Mączniak prawdziwy, bakteryjna kanciasta plamistość ogórkaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł
Alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgniliznaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo na rozsadę lub tuż po wysadzeniu roślin do gruntu.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Okres ważności: - 2 lata.
UWAGI
1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.
2. Nie można wykluczyć negatywnego wpływu zastosowania środka na smak produktów roślinnych i procesy ich przetwarzania.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.). Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.
Szczegóły produktu
Opis
- Alternarioza
- Tak
- Doglebowe
- Tak
- Działanie
- kontaktowe
- Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła
- Tak
- Grzybobójczy
- Tak
- Nalistne
- tak
- Borówka
- Tak
- Brokuł
- Tak
- Brzoskwinia
- Tak
- Czereśnia
- Tak
- Grusza
- Tak
- Jabłoń
- Tak
- Kalafior
- Tak
- Kapusta
- Tak
- Ogórek
- Tak
- Papryka
- Tak
- Pietruszka
- Tak
- Pomidor
- Tak
- Porzeczka czarna
- Tak
- Sałata
- Tak
- Śliwa
- Tak
- Truskawka
- Tak
- Wiśnia
- Tak
Zamienniki Serenade ASO 1L
Podobne produkty
Wpisy na blogu powiązane z tym produktem
Choroby przechowalnicze gruszek
W artykule: | Jak ograniczyć straty w trakcie przechowywania? | Jakie straty mogą wywołać choroby...
Choroby przechowalnicze kapusty
W artykule: | Choroby grzybowe kapusty najczęściej występujące w przechowalniach | Szara pleśń kapusty |...
Co na czarną zgniliznę kapustnych? Czarna zgnilizna...
W artykule: | Jakie szkody może wywołać czarna zgnilizna kapusty? | Żółtawe plamy umiejscowione na obrzeżach...
Co na mączniaka prawdziwego w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać mączniak prawdziwy w kapuście? | Zmywalny, biały nalot na górnej stronie...
Co na mączniaka prawdziwego w truskawce?
W artykule: | Białoszary nalot na owocach i dolnej stronie liści truskawki, czyli jak rozpoznać mączniaka...
Co na szarą pleśń na pomidorze?
W artykule: | Owoce pomidora gniją? Jak rozpoznać szarą pleśń na pomidorze? | Jakie szkody może wywołać szara...
Co na szarą pleśń w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać szara pleśń w kapuście? | Na podstawie łodygi kapusty pojawiają się...
Co na szarą pleśń w malinie?
W artykule: | Jasnobrązowe rozmyte plamy na pędach młodej maliny? Czyli jak rozpoznać szarą pleśń w malinie? |...
Co na szarą pleśń w truskawce?
W artykule: | Kwiaty truskawki zamierają, a owoce gniją? Jak rozpoznać szarą pleśń w truskawce? | Jakie szkody...
Co na zgniliznę twardzikową w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać zgnilizna twardzikowa w kapuście? | Na porażonych głąbach, główkach,...
Jak chronić truskawki przed chorobami?
W artykule: | Mączniak prawdziwy truskawki. | Szara pleśń na truskawkach. | Plamistość liści truskawek.
Jak zwalczać czerń krzyżowych na kapustowatych?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać czerń krzyżowych? | Ciemnobrązowe plamy na blaszkach liściowych w...