E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Geoxe 50 WG 1KG fludioksonil

  • W magazynie
geoxxe.jpg
search
15621

24-72 h

szt.
615,69 zł Cena Brutto

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 615,69 zł

Darmowa dostawa dla zakupów powyzej 1000zł info_outline
Rabat 2% za zakupy powyżej 3000zł info_outline
Ilość

Lub zamów telefonicznie: 607-256-222

W magazynie

Informacje podstawowe

Geoxe 50 WG to:
  • środek grzybobójczy, o działaniu powierzchniowym
  • szerokie spektrum działania
  • do stosowania zapobiegawczego
  • ochrona przeciwko patogenom powodującym choroby przechowalnicze
  • skład: fludioksonil 500 g/kg
  • dawka: 0,45 - 0,75 kg/ha
  • Opis

    GEOXE 50 WG

    OPAKOWANIE: 1 KG

    FUNGICYD O DZIAŁANIU POWIERZCHNIOWYM DO STOSOWANIA ZAPOBIEGAWCZEGO W ZWALCZANIU CHORÓB POWODOWANYCH PRZEZ GRZYBY W UPRAWACH SZKLARNIOWYCH



    Geoxe 50 WG to fungicyd, koncentrat w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG), o działaniu powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby. W przypadku uprawy pod osłonami typu szklarnia - środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.

    Zawartość substancji czynnych środka ochrony roślin Geoxe 50 WG:

  • fludioksonil (substancja z grupy fenylopiroli) – 500 g/kg (50%)

    Korzyści stosowania oprysku Geoxe 50 WG:

  • fungicyd o szerokim spektrum działania,
  • preparat zawiera unikalną substancję – fludioksonil.
  • ochrona przeciwko patogenom powodującym choroby przechowalnicze.

    Dawkowanie fungicydu Geoxe 50 WG - jak stosować?:

    Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych lub sadowniczych lub opryskiwaczy ręcznych (w tym plecakowych).

    Jabłoń, grusza (choroby przechowalnicze)
    Gorzka zgnilizna jabłek, szara pleśń, sina pleśń jabłek (powodowana przez grzyb Penicillium expansum)
    Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.
    Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchni ściany owoconośnej .
    Termin stosowania: środek stosować od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do fazy dojrzałości konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).
    Liczba zabiegów: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

    Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej:
    Powierzchnia ściany owoconośnej[m2/ha]= 2 x wysokość korony drzewa [m]/rozstawa rzędów [m] x 10 000 [m2/ha]
    Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej:
    Ilość środka [kg/ha]= zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2] x powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]/ 10 000 [m2/ha]
    Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym jabłoni: 2.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym gruszy (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych w dalszej części etykiety): 2.

    Truskawka (uprawa w polu)
    Szara pleśń
    Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór) (BBCH 61-89).
    Liczba zabiegów: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych w dalszej części etykiety): 2

    Sałata (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach)
    Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

    Maksymalna/ zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego sałaty liściowej lub sałaty głowiastej, do fazy, gdy rośliny osiągną typową masę liści lub typową wielkość i kształt główki (BBCH 11-49).
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
    Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik

    Grusza (choroby przechowalnicze)
    Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, rak drzew owocowych, plamistości liści.

    Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.
    Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do fazy dojrzałości konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).
    Liczba zabiegów: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

    Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej”:
    Powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha] = 2 x wysokość korony drzewa [m]/ rozstawa rzędów [m] x 10 000 [m2/ha]
    Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej:
    Ilość środka [kg/ha]= zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2] x powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]/10 000 [m2/ha]
    Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym gruszy (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych w górnej części etykiety): 2.

    Grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita, pigwowiec
    Gorzka zgnilizna owoców, szara pleśń, sina pleśń owoców powodowana przez grzyb Pennicilium expansum, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, rak drzew owocowych, plamistości liści

    Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.
    Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchni ściany owoconośnej.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do fazy dojrzałości konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

    Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej”:
    Powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha] = 2 x wysokość korony drzewa [m]/rozstawa rzędów [m] x 10 000 [m2/ha]
    Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej:
    Ilość środka [kg/ha]= zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2] x powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]/10 000 [m2/ha]
    Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2.

    Truskawka, poziomka (uprawa w polu)
    Antraknoza truskawki

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór)(BBCH 61-89).
    Liczba zabiegów: 2.
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym truskawki (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym poziomki: 2.

    Truskawka, poziomka (uprawa pod osłonami i w szklarniach)
    Szara pleśń, antraknoza truskawki

    Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór) (BBCH 61-89).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Liczba zabiegów: 2.
    Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.

    Borówka wysoka, malina, malino-jeżyna, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, porzeczko-agrest, agrest, aronia, żurawina, jagoda kamczacka, świdośliwa (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach), bez czarny, jarząb pospolity (uprawa w polu)
    Szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów, zgorzel pędów

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 61-89).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Winorośl, mini-kiwi (uprawa w polu)
    Szara pleśń, alternaria

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 61-89).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 21 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Fasola szparagowa, groch zielony cukrowy ze strąkami, uprawiane na zielone nasiona: fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja (uprawa w polu)
    Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

    Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,75 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazach:
    - fasola, bób – od momentu widocznych pierwszych pąków kwiatowych (BBCH 51) do fazy widocznych pojedynczych nasion w strąkach (BBCH 79),
    - groch, ciecierzyca, soja – od momentu widocznych pierwszych pąków kwiatowych lub zaczątków pąków kwiatowych (BBCH 51) do fazy osiągnięcia przez strąki typowej długości oraz całkowitego uformowania nasion (BBCH 79).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Warzywa sałatowe, cykoria, endywia, szpinak, zioła, kwiaty jadalne (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach)
    Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

    Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego rośliny uprawnej, do fazy, gdy rośliny osiągną typową masę liści lub typową wielkość i kształt główki (BBCH 11-49).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.
    Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Rośliny warzywne uprawiane na młode liście (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach)
    Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa

    Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego do ósmego liścia właściwego (BBCH 11-18).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.
    Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Ogórek, cukinia, korniszon, kabaczek, patison, melon, dynia, arbuz (uprawa pod osłonami typu szklarnia o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża – patrz OPIS DZIAŁANIA)
    Szara pleśń

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy, gdy na pędzie głównym dziewięć lub więcej owoców osiągnęło typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 61-79).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.
    Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Pomidor, papryka (uprawa pod osłonami typu szklarnia o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża – patrz OPIS DZIAŁANIA)
    Szara pleśń

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby,
    - pomidor – od fazy 7. kwiatostanu do fazy, gdy owoce osiągną pełną dojrzałość i typową barwę (BBCH 67-89),
    - papryka – od fazy widocznego 6. pąka kwiatowego do fazy, gdy owoce osiągną pełną dojrzałość i typową barwę (BBCH 56-89).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.
    Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Cebula, szalotka, czosnek (uprawa w polu)
    Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, zgnilizna szyjki cebuli

    Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy widocznego 1. liścia do końca fazy rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 11-49).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 14 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
    Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

    Rośliny ozdobne (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach)
    Szara pleśń

    Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,45 kg/ha.
    Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego 7. liścia właściwego danej rośliny, do końca fazy kwitnienia (BBCH 17-69).
    Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.
    Zalecana ilość wody: 700-1000 l/ha.
    Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
    Zalecane opryskiwanie: średniokropliste

    Okresy karencji:

    - jabłoń, grusza, grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita, pigwowiec, truskawka, poziomka, ogórek, cukinia, korniszon, kabaczek, patison, melon, dynia, arbuz/kawon, papryka, pomidor – 3 dni,
    - sałata, warzywa sałatowe, cykoria, endywia, szpinak, zioła, kwiaty jadalne, rośliny warzywne uprawiane na młode liście, borówka wysoka, malina, malino-jeżyna, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, porzeczko-agrest, agrest, aronia, żurawina, jagoda kamczacka, świdośliwa, bez czarny, jarząb pospolity – 7 dni,
    - groch, fasola, uprawiane na zielone nasiona: bób, ciecierzyca, soja, cebula, szalotka, czosnek – 14 dni,
    - winorośl, mini-kiwi – 21 dni,
    - rośliny ozdobne – niewymagany.

    Okres ważności: 2 lata od daty produkcji.


  • Szczegóły produktu

    Opis

    Doglebowe
    Tak
    Działanie
    kontaktowe
    Grzybobójczy
    Tak
    Nalistne
    tak
    Soja
    Tak
    Groch siewny
    Tak
    Bób
    TAK
    Grusza
    Tak
    Jabłoń
    Tak
    Ogórek
    Tak
    Papryka
    Tak
    Pomidor
    Tak
    Sałata
    Tak
    Truskawka
    Tak

    Załączniki

    Wpisy na blogu powiązane z tym produktem

    TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

    Kategorie