Więcej informacji
TAZER 250 SC
POJEMNOŚĆ: 1L
OCHRONA PRZED CHOROBAMI GRZYBOWYMI
Tazer 250 SC jest środkiem grzybobójczym, koncentratem w postaci stężonej zawiesiny do
rozcieńczania wodą o działaniu wgłębnym i układowym, do stosowania głównie
zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych i ręcznych
(pomidor pod osłonami)
Zawartość substancji czynnych:
azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) - 250 g/l (22%)
Korzyści:
ochrona przed chorobami grzybowymi
działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco
Tazer 250 SC dawkowanie - jak stosować środek?
Pszenica ozima
mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy,
septorioza paskowana liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14-28 dni.
Zalecana ilość wody: 100-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Jęczmień ozimy, jęczmień jary
mączniak prawdziwy zbóż i traw, plamistość siatkowa jęczmienia, rynchosporioza zbóż, rdza
karłowa jęczmienia, fuzarioza kłosów, czerń zbóż.
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 12-21 dni.
Zalecana ilość wody: 100-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Rzepak ozimy
czerń krzyżowych, szara pleśń, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 100-500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Kukurydza
żółta plamistość liści kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 21-42 dni
Zalecana ilość wody: 100-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Ziemniak
alternarioza
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14-28 dni
Zalecana ilość wody: 100-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
rizoktonioza ziemniaka
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Zalecana ilość wody: 100-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Szparagi
rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8-21
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Fasola
antraknoza fasoli
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10-14 dni
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Kalafior, brokuł
czerń krzyżowych
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8-12 dni
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Pomidor w uprawie pod osłonami
zaraza ziemniaka, mączniak prawdziwy pomidora, alternarioza pomidora
Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania - 0,08% (80 ml/100 l wody)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania – 0,05-0,08% (50-80 ml/100 l wody)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3
Odstęp między zabiegami: co najmniej 8-12 dni.
Zalecana ilość wody: 600-1200 l/ha.
Ilość wody dobrać do wysokości roślin:
- 60 l/1000m2 dla pomidorów o wysokości do 50 cm
- 90 l/1000m2 dla pomidorów o wysokości między 50 a 125 cm
- 120 l/1000m2 dla pomidorów o wysokości powyżej 125 cm
Okres karencji:
pszenica ozima, jęczmień ozimy, jęczmień jary - 35 dni,
rzepak ozimy- 21 dni,
kukurydza – nie dotyczy,
ziemniak- oprysk nalistny – 7 dni,
ziemniak- oprysk w bruzdę – nie dotyczy,
szparag – nie dotyczy,
fasola – 7 dni,
kalafior, brokuł- 14 dni,
pomidor - 3 dni.
Okres ważności: - 2 lata.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.