- W magazynie
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Serenade ASO 1L
1-2 dni robocze info_outline
- kompletnych, czyli takich, w których wszystkie produkty podczas składania zamówienia mają informację "w magazynie"
- opłaconych (czas liczony od momentu zaksięgowania środków na naszym koncie)
- z formą płatności za pobraniem
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 75,90 zł
Kategorie pokrewne
-
Bacillus subtilis
Ekologiczne fungicydy
Fungicydy kontaktowe
Fungicydy na borówkę
Fungicydy na kapustę
Fungicydy na marchew
Fungicydy na pomidora
Fungicydy na truskawki
Oprysk na mączniaka prawdziwego
Opryski na alternariozę
Opryski na choroby brzoskwini
Opryski na choroby czereśni
Opryski na choroby gruszy
Opryski na choroby jabłoni
Opryski na choroby śliwy
Opryski na choroby wiśni
Opryski na czerń krzyżowych
Opryski na fuzariozy
Opryski na plamistość
Opryski na szarą pleśń
Opryski na zarazę
Wykaz zakwalifikowanych środków ochrony roślin do upraw ekologicznych
Informacje podstawowe
Opis
SERENADE ASO
POJEMNOŚĆ: 1L
NOWOŚĆ W OCHRONIE UPRAW OGRODNICZYCH
Serenade ASO jest mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i przeznaczonym do stosowania w uprawie truskawki, marchwi, sałaty, pomidora, papryki oraz oberżyny (bakłażana) przeciwko chorobom grzybowym.
Bacillus subtilis QST 713 jest bakterią występującą naturalnie w przyrodzie, wykazującą działanie grzybobójcze oraz fungistatyczne poprzez zakłócenie rozwoju grzybni w wyniku kontaktu z patogenem na powierzchni roślin i wytwarzanie substancji, które zakłócają funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Bacillus subtilis QST 713 konkuruje także z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze oraz indukuje systemiczną odporność rośliny.
Zawartość substancji czynnych:
Korzyści:
Serenade ASO dawkowanie - jak stosować środek?
Truskawka uprawiana pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 60-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Marchew uprawiana w gruncie
Alternarioza naci marchwiMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Sałata uprawiana w gruncie
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty uprawianej w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Pomidor, papryka, oberżyna uprawiane w gruncie
Szara pleśń, alternariozaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po zauważeniu pierwszych objawów choroby od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych w gruncie uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
Pomidor, papryka, oberżyna uprawiane pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce mają typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzgledniająca zastosowanie środka wskazane w dalszej części etykiety: 6.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH
Truskawka uprawiana w gruncie
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy przed kwitnieniem do drugiego zbioru (większość owoców wybarwiona) (BBCH 55-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Grusza
Rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 60-79).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, śliwa
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych, rak bakteryjny drzew owocowychMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Agrest, aronia, borówka wysoka, jeżyna, malina, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, żurawina uprawiane gruncie i pod osłonami
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do końca fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 51-85).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 9.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Winorośl
Szara pleśń, mączniak prawdziwyMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy kwitnienia do fazy pełnej dojrzałości jagód (BBCH 60-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-750 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Marchew uprawiana w gruncie
Mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Plamistość zgorzelowa korzeni marchwi
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować doglebowo przed siewem marchwi (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym marchwi uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Pietruszka korzeniowa, pasternak, seler korzeniowy
Mączniak prawdziwyMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy, gdy korzeń zaczyna się poszerzać do fazy, gdy osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Plamistość zgorzelowa korzeni
Zabieg doglebowy:
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować doglebowo przed siewem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Sałata uprawiana w gruncie
Zgnilizna twardzikowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty uprawianej w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Sałata uprawiana pod osłonami
Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zbiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy 3 liścia do fazy, gdy osiągniętą jest typowa masa liści (BBCH 13-49).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem/siewem sałaty (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym sałaty: 6.
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane w gruncie
Fuzarioza zgorzelowaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych w gruncie uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Pomidor, oberżyna, papryka uprawiane pod osłonami
Alternarioza, bakteryjna cętkowatość pomidora, bakteryjna cętkowatość papryki, bakteryjna cętkowatość bakłażanaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Liczba zabiegów: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Fuzarioza zgorzelowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha Termin stosowania: środek stosować przed sadzeniem rośliny uprawnej (BBCH 00).
Liczba zabiegów: 1.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym pomidora, oberżyny i papryki uprawianych pod osłonami uwzględniająca zastosowanie środka wskazane we wcześniejszej części etykiety: 6.
Ogórek uprawiany w gruncie i pod osłonami
Mączniak prawdziwy, bakteryjna kanciasta plamistość ogórkaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od początku fazy rozwoju pędów bocznych do fazy pełnej dojrzałości (owoce maja typową barwę) (BBCH 21-89).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 5 dni.
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, jarmuż, brokuł
Alternarioza, mączniak prawdziwy, szara pleśń, czarna zgniliznaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo na rozsadę lub tuż po wysadzeniu roślin do gruntu.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Okres ważności: - 2 lata.
UWAGI
1. Środek wykazuje średni poziom zwalczania lub ogranicza występowanie chorób. Z tego względu nie we wszystkich przypadkach można oczekiwać wystarczającej skuteczności.
2. Nie można wykluczyć negatywnego wpływu zastosowania środka na smak produktów roślinnych i procesy ich przetwarzania.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.). Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.
Szczegóły produktu
Opis
- Alternarioza
- Tak
- Doglebowe
- Tak
- Działanie
- kontaktowe
- Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła
- Tak
- Nalistne
- tak
- Borówka
- Tak
- Brokuł
- Tak
- Brzoskwinia
- Tak
- Czereśnia
- Tak
- Grusza
- Tak
- Jabłoń
- Tak
- Kalafior
- Tak
- Kapusta
- Tak
- Ogórek
- Tak
- Papryka
- Tak
- Pietruszka
- Tak
- Pomidor
- Tak
- Porzeczka czarna
- Tak
- Sałata
- Tak
- Śliwa
- Tak
- Truskawka
- Tak
- Wiśnia
- Tak
Zamienniki Serenade ASO 1L
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:
Podobne produkty
Wpisy na blogu powiązane z tym produktem
Choroby przechowalnicze gruszek
W artykule: | Jak ograniczyć straty w trakcie przechowywania? | Jakie straty mogą wywołać choroby...
Choroby przechowalnicze kapusty
W artykule: | Choroby grzybowe kapusty najczęściej występujące w przechowalniach | Szara pleśń kapusty |...
Co na czarną zgniliznę kapustnych? Czarna zgnilizna...
W artykule: | Jakie szkody może wywołać czarna zgnilizna kapusty? | Żółtawe plamy umiejscowione na obrzeżach...
Co na mączniaka prawdziwego w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać mączniak prawdziwy w kapuście? | Zmywalny, biały nalot na górnej stronie...
Co na mączniaka prawdziwego w truskawce?
W artykule: | Białoszary nalot na owocach i dolnej stronie liści truskawki, czyli jak rozpoznać mączniaka...
Co na szarą pleśń na pomidorze?
W artykule: | Owoce pomidora gniją? Jak rozpoznać szarą pleśń na pomidorze? | Jakie szkody może wywołać szara...
Co na szarą pleśń w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać szara pleśń w kapuście? | Na podstawie łodygi kapusty pojawiają się...
Co na szarą pleśń w malinie?
W artykule: | Jasnobrązowe rozmyte plamy na pędach młodej maliny? Czyli jak rozpoznać szarą pleśń w malinie? |...
Co na szarą pleśń w truskawce?
W artykule: | Kwiaty truskawki zamierają, a owoce gniją? Jak rozpoznać szarą pleśń w truskawce? | Jakie szkody...
Co na zgniliznę twardzikową w kapuście?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać zgnilizna twardzikowa w kapuście? | Na porażonych głąbach, główkach,...
Jak chronić truskawki przed chorobami?
W artykule: | Mączniak prawdziwy truskawki. | Szara pleśń na truskawkach. | Plamistość liści truskawek.
Jak zwalczać czerń krzyżowych na kapustowatych?
W artykule: | Jakie szkody może wywołać czerń krzyżowych? | Ciemnobrązowe plamy na blaszkach liściowych w...