Sprzedaż substancji czynnej BETA-CYLFUTRYNA tylko do 30.05.2021r.. Po tym terminie zakup środka będzie niemożliwy.
BULLDOCK 025 EC - INSEKTYCYD
POJEMNOŚĆ: 5 L
SZEROKIE SPEKTRUM DZIAŁANIA W UPRAWIE PSZENICY OZIMEJ, RZEPAKU OZIMEGO, BURAKA CUKROWEGO, ZIEMNIAKA, KAPUSTY GŁOWIASTEJ BIAŁEJ, CEBULI, CZOSNKU, PORA, POMIDORA, PAPRYKI, KALAFIORA, BROKUŁÓW, KAPUSTY BRUKSELKI, KAPUSTY WŁOSKIEJ, OGÓRKA, SAŁATY, GROCHU, FASOLI, PELUSZKI BOBIKU, LNU WŁÓKNISTEGO I LNU OLEISTEGO
BULLDOCK 025 EC to środek owadobójczy, wykazujący działanie kontaktowe i żołądkowe, przeznaczony do zwalczania szkodników ssących i gryzących w roślinach
rolniczych i warzywnych. Na roślinie ma działanie powierzchniowe.
Zawartość substancji czynnych:
beta-cyflutryna - związek z grupy pyretroidów - 25 g w 1 litrze środka.
Korzyści:
Szybkie działanie kontaktowe i żołądkowe,
Gwarantuje uprawom optymalny rozwój,
Likwidacja szkodników widoczna w krótkim czasie po zastosowaniu,
Możliwość stosowania w wielu uprawach na liczne szkodniki,
Szerokie spektrum działania na owady ssące i gryzące,
Optymalny rozwój upraw.
Bulldock 025 EC dawkowanie - jak stosować środek?
Pszenica ozima
Mszyca zbożowa
Zalecane dawkowanie: 0,25 l/ha
Stosować: po wykłoszeniu, nie później niż do fazy mlecznej dojrzałości ziarna.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
Skrzypionki
Zalecane dawkowanie: 0,25 l/ha
Stosować: od początku okresu wylegania się larw.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
Rzepak ozimy
Chowacz brukwiaczek
Zalecane dawkowanie: 0,25 l/ha
Stosować: po wystąpieniu chrząszczy, przed złożeniem jaj.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
Chowacz czterozębny
Zalecane dawkowanie: 0,25 l/ha
Stosować: po wystąpieniu chrząszczy.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
Burak cukrowy
Pchełka burakowa
Zalecane dawkowanie: 0,2 l/ha
Stosować: w okresie pojawienia się pierwszych chrząszczy lub po zauważeniu pierwszych uszkodzeń.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha
Ziemniak
Larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,3 l/ha.
Stosować: po pojawieniu się najmłodszych stadiów larw stonki.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha
Kapusta głowiasta biała uprawiana w gruncie
Gąsienice bielinka rzepnika, gąsienice tantnisia krzyżowiaczka
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,3 l/ha
Piętnówka kapustnica
Zalecane dawkowanie: 0,3-0,4 l/ha
Stosować: w okresie masowego wylęgania się gąsienic.
Mszyca kapuściana
Zalecane dawkowanie: 0,3 l/ha
Stosować: po pojawieniu się pierwszych kolonii mszyc.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Cebula
Wciornastek tytoniowiec
Zalecane dawkowanie: 0,2 l/ha
Stosować: po pojawieniu się pierwszych szkodników.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Czosnek
Wciornastki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: kiedy wyraźnie jest widoczny drugi liść- do końca fazy, gdy czosnek osiąga 50% liści zgina się.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Por
Wciornastki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 2 liści do fazy gdy 50% liści rośliny zgina się.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Wgryzka szczypiorka, chowacz szczypiorak
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy cebula osiąga 50% typowej średnicy.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Pomidor, papryka
Stonka ziemniaczana
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy drugiego liścia do fazy gdy 10% owoców osiąga typową barwę.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Ogórek
Wciornastki, zmienniki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od początku fazy rozwoju liści do końca fazy dojrzewania nasion i owoców.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Brokuł, kalafior
Mszyca kapuściana, bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, tantniś krzyżowiaczek, piętnówka kapustnica.
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha.
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy główka osiągnęła typową wielkość i kształt, ciasno zamknięta.
Zalecana ilość wody:200-600 l/ha.
Wciornastki
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy główka osiągnęła typową wielkość i kształt, ciasno zamknięta. 2
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Kapusta brukselska
Mszyca kapuściana, bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, tantniś krzyżowiaczek, piętnówka kapustnica
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy pędy poniżej pąka szczytowego
są mocno zamknięte 2
Zalecana ilość wody:200-600 l/ha.
Wciornastki
Zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy pędy poniżej pąka szczytowego są mocno zamknięte.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Kapusta włoska
Mszyca kapuściana, tantniś krzyżowiaczek, piętnówka kapustnica, Bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, wciornastki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha.
Stosować: od fazy 5-ciu liści do fazy gdy główki osiągają typową wielkość, kształt i twardość.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Sałata
Mszyce
Dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 2-go liścia do fazy gdy zostaje osiągnięta typowa masa liści.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Groch zwyczajny
Zmienniki
Dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-go liścia do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Oprzędziki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od końca fazy pęcznienia nasion do końca fazy rozwoju liści.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Pachówka strąkóweczka
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od końca fazy kwitnienia do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Wciornastki, mszyca grochowa
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od początku fazy rozwoju pędu do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane..
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Fasola
Zmienniki
Zalecane dawkowanie: 0,2-0,4 l/ha
Stosować: od fazy 5-go liścia do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Peluszka
Mszyca grochowa
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha
Stosować: od fazy 5-go liścia do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Pachówka strąkóweczka
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha.
Stosować: od końca fazy kwitnienia do końca fazy gdy strąki osiągają typową długość a nasiona są całkowicie uformowane.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Oprzędziki
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha
Stosować: od fazy gdy widoczna jest para łuskowatych liści do końca fazy 4-tego liścia właściwego.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Bobik
Mszyca trzmielinowo-burakowa
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha
Stosować: przed kwitnieniem po przelocie form uskrzydlonych.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Oprzędziki
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha
Stosować: od fazy gdy widoczna jest para łuskowatych liści do końca fazy 4 liści właściwych.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Strąkowiec bobowy
Zalecane dawkowanie: 0,25-0,3 l/ha
Stosować: w końcowej fazie kwitnienia.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha
Len włóknisty, len oleisty
Pchełka lnowa, pchełka lnowa długostopka
Zalecane dawkowanie: 0,3 l/ha.
Stosować: od fazy gdy liścienie są już całkowicie rozwinięte do końca fazy 2 liści właściwych.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
Wciornastek kalarepowiec, wciornastek lnowiec
Zalecane dawkowanie: 0,3 l/ha
Stosować: gdy pęd osiągnie 50% - 60% długości.
Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.
UWAGA WAŻNE:
1. Z racji iż może wystąpić odporność szkodników na substancje
pyretroidowe, gdy jest konieczność wykonania większej liczby zabiegów,
preparat należy stosować na zmianę z preparatami o innym mechanizmie działania.
2. Najskuteczniejsze działanie preparatu odnotowuje się w temperaturze niższej niż 20oC. Przy wyższych temperaturach zabieg należy wykonać pod koniec dnia.
3. Opryskując rośliny lub szkodniki pokryte woskowym nalotem do cieczy użytkowej dodać preparat zwilżający.
Niebezpieczny dla pszczół !!!
Okres prewencji dla pszczół (okres zapobiegający zatruciu):
- w przypadku dawki 0,2 – 0,4 l/ha: 7 dni
- w przypadku dawki mniejszej lub równej 0,2 l/ha: nie dotyczy
Okres karencji:
Kalafior, kapusta włoska, ogórek, pomidor, papryka, sałata – 3 dni
Brokuł, kapusta brukselska, burak cukrowy, cebula, fasola, groch, kapusta głowiasta
biała, por, ziemniak - 7 dni
Bobik, czosnek, peluszka – 21 dni
Len włóknisty, len oleisty – 30 dni
Pszenica ozima, rzepak ozimy - 35 dni.
Okres ważności - 3 lata od daty produkcji.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin (Dz.U.z 2019 poz.1900 z późn.zm.).
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.