E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Efektywne podlewanie rozsad kapusty

Prawidłowa ilość i jakość wody wykorzystywanej do podlewania rozsad kapusty ma kluczowy wpływ na jej dalszy rozwój. Efektywne nawodnienie rozsady umożliwia optymalny rozwój korzenia, części nadziemnej, a także poprawia odporność roślin. Dlatego ważne jest dostarczanie wody w odpowiedniej ilości, dobrej jakości i w stosownym czasie, ponieważ zarówno niedobór jak i nadmiar wody mogą prowadzić do uszkodzenia rozsady.

Czym podlewać rozsady kapusty? Czym najlepiej podlewać kapustę?

Do podlewania rozsady kapusty stosuje się przede wszystkim dobrej jakości, pozbawioną zanieczyszczeń. Woda ta nie powinna być zimna. Niepożądana jest również wysoka zawartość chloru, który działa drażniąco na rośliny. Produkcja rozsady związana jest z okresem intensywnego rozwoju, a także zwiększonej podatności na choroby oraz szkodliwe warunki, dlatego w okresie wzrostu rozsad stosuje się ich dokarmianie.

Nawożenie rozsady kapusty odbywa się przy użyciu nawozów z formie płynnej, nie stosuje się nawożenia doglebowego w okresie wzrostu rozsady. Najczęściej odżywki te miesza się z wodą. W tym celu wykorzystuje się nawozy wieloskładnikowe, pojedyncze lub kompleksowe. Można również podlewać rozsady kapusty biostymulatorami, takimi jak aminokwasy, lub preparatami naturalnymi, zawierającymi, na przykład, wyciąg z alg, które zawierają naturalne roślinne regulatory wzrostu, stymulujące rozwój korzenia oraz wzrost. Produkty te poprawiają również odporność na niekorzystne warunki otoczenia, a także stymulują procesy regeneracyjne, stanowiąc jednocześnie cenne źródło łatwo przyswajalnych substancji odżywczych.

Kolejną grupą produktów, które można wykorzystać w rozsadach kapusty są preparaty mikrobiologiczne. Ta grupa produktów zawiera dobroczynne bakterie, które wpływają na poprawę odporności, a także stymulują rozwój roślin. Jednocześnie wpływają one na środowisko, utrudniając rozwój chorobotwórczych patogenów.

Wspomniane wyżej produkty mogą być stosowane zarówno w formie oprysku, jak i roztworu do podlewania ręcznego lub, przy produkcji przemysłowej, także systemów nawadniających.

Jak często podlewać rozsady kapusty? Jak często podlewać kapustę?

Rozsada kapusty powinna mieć zapewnioną umiarkowaną wilgotność, zarówno gdy uprawa prowadzona jest na rozsadniku jak i pod osłonami. Systematyczne podlewanie jest bardzo ważne w okresie suszy, a także gdy rozsada jest produkowana w wielodoniczkach, przy małej ilości podłoża. Jednocześnie, nawadnianie powinno być umiarkowane tak, aby nie dopuścić do nadmiernego zalania podłoża.

Prawidłowe sterowanie nawodnieniem umożliwia regulowanie takich procesów jak: rozwój korzenia, rozwój części nadziemnej, a także odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Ważne jest także, aby nie dopuścić ani do niedoboru wody, ani do przelania rozsady. Brak lub zbyt skąpe nawadnianie prowadzi do niedoboru wody, który utrudnia roślinom pobieranie z gleby substancji odżywczych przez korzeń, co prowadzi do zahamowania rozwoju rośliny. Rozsada podlewana zbyt rzadko rośnie powoli, w skrajnych przypadkach może dojść do więdnięcia lub usychania kapusty. Z kolei nadmiar wody powoduje osłabienie rozwoju systemu korzeniowego oraz, w ekstremalnych warunkach, skutkuje niedoborem tlenu w glebie, co prowadzi do obumierania rośliny. Ponadto, wysoka wilgotność, zwłaszcza w połączeniu z wyższymi temperaturami, sprzyja rozwojowi chorobotwórczych grzybów. W takich warunkach osłabione rośliny bardzo łatwo zapadają na choroby grzybowe, co pogłębia straty spowodowane przelaniem rozsady.

Rozsadę kapusty należy podlewać często, ale umiarkowanie. Zabieg ten, zwłaszcza w wysokich temperaturach, może być wykonywany nawet codziennie. Aby dopasować podlewanie do potrzeby rosnących roślin, warto zastosować systemy nawadniające, które umożliwiają precyzyjne nawodnienie dopasowane do potrzeb. Jednocześnie zastosowanie delikatnego i rozproszonego strumienia wody pozwala uniknąć przelania. Kapustę najlepiej podlewać rano lub wieczorem. Takie ryzyko eliminuje ryzyko poparzenia roślin.



Czy rozsady kapusty potrzebują dużo wody?

Kapusta jest rośliną o dużej i rozbudowanej zielonej części nadziemnej, a jednocześnie ma stosunkowo płytki system korzeniowy, co sprawia, że mają wysokie wymagania pokarmowe i wodne. Ponadto, rośliny te preferują stanowiska dobrze nasłonecznione, co dodatkowo naraża je na zwiększoną utratę wody poprzez parowanie z liści o dużej powierzchni.

Podłoże, na którym rośnie rozsada kapusty powinno być wilgotne. Optymalna wilgotność gleby wynosi od 70 do 80%, a przesuszenie podłoża może prowadzić do obumierania sadzonek. Jest to kluczowe do zapewnienia intensywnie rosnącym roślinom nie tylko wody, ale także składników pokarmowych, które są pobierane przez rośliny z gleby w formie rozpuszczonej. Ponadto, liście tego warzywa są stosunkowo duże, co sprzyja zwiększonemu parowaniu - transpiracji. W ten sposób roślina może utracić dużo wody, zwłaszcza w słoneczne dni i w wysokich temperaturach. Dlatego dostarczanie wody kapuście jest bardzo ważnym elementem przy produkcji zdrowej rozsady.

Podłoże przygotowane pod rozsadę powinno być nawadniane już 3-4 dni przed planowanym siewem, aby nasiona kiełkowały w glebie o odpowiedniej wilgotności. Nie zaleca się podlewania bezpośrednio po wysiewie, ponieważ może ono upośledzać kiełkowanie. Po wykiełkowaniu należy rozpocząć równomierne i regularne nawadnianie, zwłaszcza jeżeli rozsada przygotowywana jest w wielodoniczkach. Uprawa w tym systemie związana jest z niewielką ilością podłoża co, w połączeniu z silną transpiracją, sprzyja szybkiemu wysychaniu. Wraz z wodą, do podlewania lub oprysku warto zastosować nawozy, a także produkty poprawiające odporność oraz stymulujące wzrost.

Subtill Vege — jak zwiększyć plonowanie kapusty?

Subtill Vege to preparat mikrobiologiczny, który nie tylko korzystnie wpływa na rośliny, ale także, poprzez poprawę mikrobiomu glebowego, poprawia środowisko i przyczynia się do ograniczenia występowania chorób odglebowych.

Produkt ten zawiera liofilizowane, niepatogenne kultury bakterii Bacillus subtilis, specjalnie wyselekcjonowane pod kątem potrzeb warzyw. Zawarte w nim bakterie, kiedy znajdą się w glebie syntetyzują znaczne ilości substancji biologicznie czynnych, takich jak:

- fitohormonów – są to produkowane przez rośliny substancje regulujące wzrost,

- witaminy z grupy B, które stymulują wzrost korzeni oraz regulują procesy metaboliczne zachodzące w roślinach,

- substancje organiczne.

Subtill Vege to proszek przeznaczony do sporządzania zawiesiny, która powinna być wykorzystana w ciągu 6 godzin od rozpuszczenia. Ciecz robocza może być wykorzystywana do zaprawiania nasion, moczenia korzeni, fertygacji, a także oprysków, na każdym etapie rozwoju rośliny, także przed siewem.

Bakterie zawarte w preparacie są bardzo bezpieczne, a ich zastosowanie niesie następujące korzyści:

- poprawa odporności roślin na stres związany z występowaniem wysokich temperatur oraz okresowych niedoborów wody,

- wzrost plonowania, a także poprawa jakości plonów,

- bakterie B. subtilis tworzą w glebie środowisko, które nie sprzyja rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów,

- bakterie zawarte w preparacie Subtill Vege poprawiają warunki glebowe przez długi czas, ponieważ, dzięki zdolności do sporulacji – tworzenia form przetrwalnikowych, potrafią utrzymywać się w podłożu długi czas, także w wypadku występowania niekorzystnych warunków, takich jak, na przykład, mrozy,

- produkt ten nie przyczynia się do rozwoju odporności u patogennych mikroorganizmów,

- dzięki produkcji cennych substancji, bakterie na długo poprawiają jakość i zasobność podłoża, a także zwiększają dostępną dla roślin pulę witamin i składników odżywczych,

- Subtill Vege jest produktem bardzo bezpiecznym, jego stosowanie nie wiąże się wymaga zachowania specjalnych środków ostrożności, a omyłkowe zastosowanie dawki większej niż zalecana nie wywiera niekorzystnego wpływu na rośliny.

Jak pozbyć się bytowania patogenów w rozsadzie kapusty? Subtill Vege

Subtill Vege zawiera liofilizowane bakterie oraz zarodniki Bacillus subtilis, które naturalnie występują w przyrodzie. Ponadto, wykazują one właściwości grzybobójcze i grzybobójcze, dlatego ich obecność w glebie pozwala ograniczyć populację patogennych czynników w rozsadzie kapusty.

Preparat ten może być stosowany na każdym etapie produkcji rozsady. Doskonale sprawdza się także jako środek do opryskiwania podłoża oraz zaprawiania nasion. Zastosowanie go przed siewem polepsza skład populacji mikroorganizmów glebowych, jednocześnie eliminując chorobotwórcze grzyby.

Subtil Vege to produkt, który umożliwia ograniczenie występowania chorób w rozsadzie kapusty, jednocześnie metabolity bakteryjne wzbogacają glebę i dostarczają rosnącym roślinom cennych substancji odżywczych, a także stymulują wzrost kapusty.

Zastosowanie tego produktu po wschodach nie tylko pozwala ograniczyć występowanie patogenów w glebie, ale również poprawia odporność roślin na niekorzystne warunki, dzięki czemu rozsada kapusty jest mniej podatna na choroby.

Rozsada kapusty — kiedy do gruntu?

Kapusta do prawidłowego rozwoju wymaga dużo światła i stosunkowo wysokich temperatur, ponieważ optymalna temperatura ich wzrostu wynosi 15-20ºC, jednak warzywo to znane jest z odporności na niskie temperatury, ponieważ do wzrostu konieczne jest minimum 5ºC. Rośliny te znoszą również okresowe spadki temperatur poniżej tej wartości, a także delikatne przymrozki.

Planując wysadzenie rozsady kapusty do gruntu, należy pamiętać, że warzywo to ma duże wymagania wodne i glebowe. Gleba na stałym stanowisku powinna być bogata w substancje odżywcze i przepuszczalna, a także wilgotna. Zaleca się kilkukrotne podlanie gleby przed wysadzeniem do niej rozsady.

Rozsadę kapusty wczesnych odmian wysadza się do gruntu już na początku kwietnia, tak, że początkowo rośnie w niskich temperaturach. W tym czasie wzrost roślin jest stosunkowo powolny. W tym czasie można użyć agrowłókniny, która ochroni rozsadę przed szkodliwym wpływem niskich temperatur.

Średnio-wczesne odmiany kapusty wysadza się do gruntu nieco później, bo na przełomie kwietnia i maja, zaś późne pod koniec maja, a także przez cały czerwiec. W tym czasie temperatury powietrza są znacznie wyższe, dlatego wzrost kapusty nie jest spowolniony i nie wymaga ona dodatkowego okrycia.

Może zainteresuje Cię również:

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
star star star star star
Wyślij formularz

    TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

    Kategorie