E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Interwencyjne stosowanie aminokwasów rolniczych

Interwencyjne stosowanie nawozów aminokwasowych to efektywne rozwiązanie umożliwiające szybkie uzupełnienie niedoborów mineralnych. Dzięki wysokiej efektywności absorpcji składników aktywnych z takich nawozów, możliwe jest szybkie uzupełnienie niedoborów. Nawozy aminokwasowe stanowią także doskonałe źródło azotu dla roślin, który jest wchłaniany niemal w 100%. Ponadto, interwencyjne stosowanie aminokwasów wspomaga odporność roślin na czynniki stresowe, takie jak przesadzanie lub susza.

Nawozy z aminokwasami – zasady działania aminokwasów rolniczych

Aminokwasy zawarte w nawozach stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych nawozów. Te biostymulatory nie tylko dostarczają roślinom składników odżywczych, ale także stymulują funkcjonowanie i wzrost roślin, korzystnie oddziaływają na budowanie plonu. Aminokwasy mają wszechstronny, kompleksowy i korzystny wpływ na uprawy, jednocześnie nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego i mogą być stosowane nawet w rolnictwie ekologicznym. Substancje te działają na kilka sposobów.

1. Chelatują związki czynne.

Aminokwasy są elektrycznie obojętne i, tworząc kleszcze, mogą wiązać cząsteczki składników aktywnych, tworząc z nimi związki kompleksowe. Takie połączenie jest przez rośliny szybko wchłaniane oraz transportowane, ponieważ nie wymaga nakładów energetycznych. Ponadto, cząsteczki aminokwasów, także połączonych z cząstkami nawozu, są przez rośliny rozpoznawane jako „swoje”, dzięki czemu mogą być transportowane zarówno wiązkami przewodzącymi, jak i bezpośrednio między komórkami.

2. Stanowią cenne źródło gotowych składników pokarmowych.

Aminokwasy to podstawowe jednostki wchodzące w skład białek, czyli związków pełniących w organizmach żywych rolę budulcową i regulatorową. Rośliny zdolne są do syntezy aminokwasów i białek de novo z innych związków chemicznych. Jednak proces ten wymaga nakładów energetycznych. Stosowanie nawozów aminokwasowych umożliwia dostarczanie roślinom cennych aminokwasów w formie gotowej. Ponadto, aminokwasy są także cennym źródłem łatwo przyswajalnego azotu, który może być zasymilowany nawet w warunkach utrudnionego wychwytu korzeniowego.

3. Chronią, regulują i stymulują.

Aminokwasy to nie tylko składniki budulcowe i pokarmowe, pełnią one bowiem różne funkcje związane związane z metabolizmem roślin. Pełnią one kluczowe role w takich procesach jak: gospodarka wodna, odporność na stres, regulowanie wzrostu, synteza barwników oddechowych, indukowanie odporności na choroby, a także stymulacja rozwoju systemu korzeniowego. Stosowanie nawozów z aminokwasami pozwala na wzmocnienie odporności, a także poprawę regulacji tempa wzrostu i fotosyntezy oraz odporności na suszę czy mróz.

Jak dokładnie działają aminokwasy dolistne?

Oprócz opisanych powyżej mechanizmów działania, aminokwasy pełnią także szereg wysoce wyspecjalizowanych funkcji związanych z regulacją procesów życiowych roślin. Są one związane ze stymulacją przemian metabolicznych i wzrostu oraz regulacją gospodarki wodno-mineralnej:

- alanina – aminokwas ten poprawia odporność roślin na niskie temperatury i infekcje wirusowe, a także, poprzez stymulację syntezy chlorofilu, wykazuje korzystny wpływ na proces fotosyntezy,

- arginina – jest prekursorem poliamin, pełni kluczową rolę w inicjacji podziałów komórkowych, a także stymuluje rozwój systemu korzeniowego oraz stymuluje mechanizmy odporności na niskie temperatury,

- cysteina – jest doskonałym chelatem, stanowi źródło siarki, a także ułatwia przyswajanie składników aktywnych w nawozach,

- fenyloalanina -pełni ważne role przez cały okres rozwoju: stymuluje proces kiełkowania, następnie odpowiada za rozwój wiązek przewodzących wodę, wpływając na drewnienie tkanek ogranicza wyleganie,

- izoleucyna – stanowi istotny składnik wielu białek budulcowych,

- kwas asparaginowy – aminokwas ten stymuluje kiełkowanie i bierze udział w przemianach metabolicznych, a także często jest wykorzystywany przez rośliny jako źródło azotu,

- kwas glutaminowy – stanowi rezerwową pulę azotu, a także działa stymulująco na wzrost roślin w początkowych fazach ich rozwoju,

- glicyna – jest doskonałym chelatem, bierze udział w stymulacji mechanizmów odpornościowych roślin,

- histydyna – jest odpowiedzialna za transport i wiązanie substancji w tkankach roślin,

- leucyna – wykazuje działanie stymulujące na syntezę chlorofilu i kiełkowanie, jest także prekursorem licznych fitohormonów,

- lizyna – podobnie jak leucyna, działa stymulująco na kiełkowanie, pobudza wzrost łagiewki pyłkowej oraz syntezę chlorofilu,

- metionina - aminokwas ten działa stymulująco na kiełkowanie ziaren pyłku oraz dojrzewanie owoców poprzez regulację produkcji etylenu – czynnika odpowiedzialnego za dojrzewanie owoców,

- prolina – poprawia żywotność pyłku, a także wykazuje działanie regulatorowe na gospodarkę wodną,

- hydroksyprolina – działa antystresowo, a także poprawia plenność pyłku i zawiązywanie owoców, - seryna – pobudza wzrost roślin poprzez regulację syntezy auksyn (hormony roślinne odpowiedzialne za wzrost), bierze udział w syntezie chlorofilu,

- treonina – aminokwas ten stymuluje proces kiełkowania roślin,

- tryptofan – stanowi pulę rezerwową azotu, a także reguluje wzrost roślin poprzez udział w syntezie auksyn,

- walina – wzmacnia odporność na czynniki stresowe, a także jest prekursorem fitohormonów pobudzających wzrost.

Jakie są zalety stosowania aminokwasów rolniczych interwencyjnie?

Interwencyjne stosowanie aminokwasów umożliwia szybkie i efektywne uzupełnienie niedoborów składników pokarmowych, a także wpływa stymulująco na wzrost i odporność roślin. Dzięki zastosowaniu aminokwasów rośliny lepiej rosną, także w trudnych warunkach. Wśród innych korzyści płynących z zastosowania aminokwasów należy wymienić:

1. Dostarczanie pokarmu.

Aminokwasy w nawozach stanowią doskonałe źródło wolnych aminokwasów, które po wchłonięciu mogą zostać włączone w metabolizm roślin. Ponadto, substancje te stanowią cenne źródło azotu. Stosowanie aminokwasów zmniejsza nakłady energetyczne konieczne do asymilacji azoty i syntezy składników pokarmowych oraz budulcowych.

2. Stymulacja wzrostu roślin.

Aminokwasy biorą udział w syntezie auksyn – roślinnych hormonów odpowiedzialnych za regulację wzrostu. Auksyny są odpowiedzialne za szybkość wydłużania się łodyg i korzeni, a także za otwieranie pąków liściowych. Inne stymulują wzrost systemu korzeniowego, pobudzają ziarna pyłku do kiełkowania oraz wzrost łagiewki pyłkowej.

3. Poprawa metabolizmu roślin.

Aminokwasy stanowią podstawowe składniki budulcowe roślin, a także wchodzą w skład chlorofilu, dzięki czemu poprawiają wydajność fotosyntezy. Ponadto, chelatując składniki aktywne, wpływają na wzrost przyswajalności składników pokarmowych ze środowiska.

4. Stymulacja mechanizmów odpornościowych.

Interwencyjne stosowanie aminokwasów poprawia odporność roślin na stres i choroby, a także umożliwia ograniczenie niekorzystnego wpływu środowiska na wzrost i rozwój. Ponadto, substancje te poprawiają skuteczność usuwania metali ciężkich z komórek roślinnych.

5. Regulacja gospodarki wodnej roślin.

Aminokwasy wpływają na regulację potencjału osmotycznego komórek roślin, co umożliwia im zachowanie odpowiedniego turgoru. Ponadto, regulując ciśnienie w wakuolach, chronią komórki roślinne przed skutkami odwodnienia. Aminokwasy mają także kluczowe znaczenie w regulacji przepuszczalności błon komórkowych przez zmiany ciśnienia osmotycznego wewnątrz komórek.

Jakie działanie mają aminokwasy Aminosol? Czy warto interwencyjnie stosować aminokwasy Aminosol?

Aminosol to biostymulator zawierajacy 21 rodzajów aminokwasów pochodzenia zwierzęcego. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością azotu ogólnego (9,4%), substancji organicznych oraz aminokwasów (56-58%), jednocześnie ma też niską zawartość soli (1,28% sodu), co przekłada się na niskie stężenie chlorków, gwarantujące bezpieczeństwo stosowania.

Interwencyjne stosowanie preparatu Aminosol niesie wiele korzyści, ponieważ wspomaga rośliny w walce ze stresem, stymuluje ich odporność, a także ogranicza niekorzystny wpływ czynników środowiskowych, takich jak susza, na rozwój upraw.

Produkt ten poprawia wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny, zarówno tych wchłanianych z gleby, jak i zastosowanych w nawozie. Ponadto, poprzez odżywianie roślin, wspomaga ich regenerację i ogranicza opadanie zawiązków. Aminosol to preparat, który może być stosowany w każdym rodzaju upraw, zarówno samodzielnie, jak i jako oprysk łączony. Stosując Aminosol z innymi środkami ochrony roślin, dzięki synergistycznemu działaniu, wzrasta efektywność oprysków ochronnych, a także możliwe jest zmniejszenie dawki stosowanych produktów.

Jakie działanie mają aminokwasy Folifol? Czy warto interwencyjnie stosować aminokwasy Folifol?

Folifol to biostymulator zawierający aminokwasy pochodzenia roślinnego. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością azotu organicznego (6%), węgla (25,2%) oraz innych substancji organicznych (35%). Wykorzystanie w formulacji aminokwasów pochodzenia roślinnego pozwala uzyskać wysoką aktywność i pełna biozgodność aminokwasów, a także zredukować poziom zanieczyszczeń do minimum, wskutek czego gotowy produkt cechuje się doskonałym składem.

Interwencyjne stosowanie preparatu Folifol pozwala na efektywne i bezpieczne wspomaganie rozwoju, plonowania i odporności roślin. Produkt ten przyspiesza także regenerację uszkodzonych roślin, np. po intensywnych opadach, a także stymuluje rozwój systemu korzeniowego, co usprawnia asymilację składników pokarmowych z gleby. Ponadto, dzięki dostarczaniu roślinom aminokwasów cechujących się wysoką biozgodnością z metabolizmem roślin, zwiększa efektywność wykorzystywanej energii podczas biosyntezy białek.

Folifol może być stosowany w każdym rodzaju upraw. Produkt posiada zerowy okres karencji oraz może być stosowany łącznie z innymi środkami ochrony roślin, z którymi wykazuje synergizm działania.

Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie