E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Prewencyjne stosowanie aminokwasów rolniczych

Aminokwasy rolnicze stanowią dla roślin zastrzyk cennych substancji organicznych, co zmniejsza nakład energetyczny niezbędny do ich wytworzenia. Ponadto, składniki te silnie stymulują odporność roślin, a także poprawiają tolerancję na stres. Zaleca się ich stosowanie w celu nawożenia upraw, ale także prewencyjnie, w celu zmniejszenia negatywnych skutków czynników powodujących stres roślin, a także w celu osiągnięcia poprawy wyników produkcyjnych.

Jak działają aminokwasy w uprawie rolniczej?

Aminokwasy pełnią w uprawach rolę biostymulatora, a ich cząsteczka jest elektrycznie obojętna, co ułatwia ich transport w komórkach – rośliny pobierają składniki aktywne z nawozów aminokwasowych wyjątkowo szybko, bo nawet w ciągu 30 minut.

W rolnictwie aminokwasy wykorzystywane są nie tylko jako czynniki stymulujące wzrost, ale także jako nośnik składników pokarmowych. W nawozach pełnią one bowiem rolę chelatów, czyli swego rodzaju nośników substancji aktywnej, które ułatwiają ich transport i pobieranie przez rośliny.

Aminokwasy pełnią w roślinach różne funkcje, a wśród najważniejszych należy wymienić:

1. Chelatowanie, czyli osłanianie substancji czynnych. Dzięki temu rośliny szybciej i łatwiej pobierają i przyswajają składniki pokarmowe. Dzięki tej właściwości zwiększa się również skuteczność wykorzystania nawozów NPK, a także możliwe staje się zredukowanie zanieczyszczenia wód azotanami.

2. Regulują metabolizm komórek roślinnych. Arginina i alanina stymulują efektywność procesu fotosyntezy, kwas glutaminowy i glicyna są odpowiedzialne za budowę chlorofilu i tkanek. Z kolei glutamina ułatwia wymianę gazową, a także przyspiesza wchłanianie dolistnie stosowanych środków.

3. Regulują i pobudzają odporność i mechanizmy obronne roślin, a także korzystnie wpływają na proces regeneracji tkanek. Walina zwiększa odporność roślin na stres jakim może być przesadzenie, zmiana pogody, przymrozek lub susza. Seryna działa regulatorowo na gospodarkę wodną roślin, a alanina jest ważnym czynnikiem odpowiadającym za odporność roślin na choroby wirusowe, niskie temperatury i okresowe zalewanie pól. Z kolei prolina, poprzez wpływ na regulację gospodarki wodnej i parowania, zwiększa tolerancję roślin na suszę.

4. Stymulują i regulują rozwój i plonowanie. Stosowanie aminokwasów pozwala na uzyskanie zdrowych, wysokich i wyrównanych plonów, które dobrze zniosą przechowywanie. Aminokwasy działają stymulująco na: kiełkowanie, wschody, rozwój korzeni i łodyg, a także kwitnienie, zawiązywanie i dojrzewanie owoców.

Jakie jest zastosowanie aminokwasów?

Aminokwasy znajdują szerokie zastosowanie w rolnictwie. Stosuje się je dolistnie, jako samodzielny oprysk, lub łącznie z innymi środkami ochrony roślin. Dobroczynne właściwości tych cząsteczek szeroko wykorzystuje się w uprawie roli, a wśród najważniejszych zastosowań aminokwasów należy wymienić:

1. Chelatowanie.

Dzięki niewielkim rozmiarom i obojętności elektrycznej, które umożliwiają łatwy i szybki transport do i w obrębie roślin, aminokwasy wykorzystuje się do chelatowania cząsteczek minerałów, z którymi tworzą łatwo wchłanialne cząsteczki. Takie kompleksy są szybko przyswajane przez rośliny, a także w krótkim czasie trafiają do odpowiednich organów roślin. Chelatowane substancje są łatwiej przyswajalne, a także umożliwiają znaczną redukcję ilości stosowanych nawozów.

2. Odżywianie roślin.

Aminokwasy to składniki, które rośliny syntetyzują z wody i minerałów. Proces ten wymaga sporych nakładów energetycznych. Dolistne zastosowanie aminokwasów zmniejsza ilość energii potrzebną do przyswojenia azotu, co sprzyja zwiększaniu plonu. Ponadto aminokwasy stanowią również rezerwową pulę azotu organicznego, który jest niezbędny do syntezy białek.

3. Poprawa wydajności.

Aminokwasy są prekursorami auksyn i giberelin, czyli roślinnych hormonów. Substancje te odpowiedzialne są za regulację wzrostu roślin. Tryptofan jest wykorzystywany w syntezie auksyn – regulatorów stymulujących wydłużanie się łodyg i korzeni, a także otwieranie się pąków. Z kolei inne aminokwasy wykorzystywane jako dolistne biostymulatory stymulują wzrost korzeni, a także pobudzają kiełkowanie ziaren pyłku oraz stymulują wzrost łagiewki pyłkowej.

4. Stymulacja odporności.

Aminokwasy stosowane są często w okresie, gdy rośliny są bardziej narażone na działanie bodźców stresowych, takich jak susza, przymrozki, zmiana pogody i temperatury lub przesadzanie czy zmiana ekspozycji. Zastosowanie aminokwasów, przed narażeniem rośliny na stres, ogranicza jego niekorzystne działanie na rośliny. Ponadto, aminokwasy (np. alanina) stymulują mechanizmy obrony przed chorobami wirusowymi.

>>>SPRAWDŹ, JAKI NAWÓZ Z AMINOKWASAMI WYBRAĆ - KLIKNIJ TUTAJ<<<

Co to są wolne aminokwasy?

Wolne aminokwasy to cząsteczki aminokwasów, które nie są związane z innymi substancjami. Cząsteczka aminokwasu, mimo elektrycznej obojętności, posiada dwie grupy funkcyjne – grupę karboksylową, charakterystyczną dla kwasów organicznych, warunkującą właściwości kwasowe, oraz grupę aminową, która nadaje związkom charakter zasadowy.

W centrum cząsteczki znajduje się atom węgla, z którym połączone są:

- atom wodoru,

- reszta funkcyjna,

- grupa aminowa,

- grupa karboksylowa.

Z tej budowy wynika ważna cecha aminokwasów – czynność optyczna i zdolność do tworzenia enancjomerów D i L. D-aminokwasy to cząsteczki, w których grupa karboksylowa znajduje się po prawe. Charakteryzują się nieco gorszymi właściwościami i przyswajalnością. Z kolei L-aminokwasy posiadają grupę karboksylową z lewej strony łańcucha głównego. Ta forma charakteryzuje się najlepszymi właściwościami biostymulującymi, są one również biologicznie czynne. Oznacza to, że w biosyntezie białek i innych szlakach biochemicznych brać mogą udział tylko L-aminokwasy, ponieważ D-aminokwasy nie są rozpoznawane przez komórkę i nie mogą zostać wykorzystane ani włączone w szlaki biochemiczne. Zatem wolne aminokwasy to enancjomery L aminokwasów.

Wybierając nawóz, należy zwrócić uwagę na zawartość „wolnych aminokwasów”. Wolne aminokwasy są niepołączone z z innymi cząsteczkami, peptydami, a także nie tworzą kompleksów ani nie chelatują składników mineralnych.

Wolne aminokwasy to aminokwasy biologicznie aktywne. Nie pełnią one funkcji nośnika minerałów, dzięki temu charakteryzują się wysoką aktywnością i wyjątkowo szybkim działaniem. Ponadto stymulują procesy życiowe roślin, są także łatwo przyswajane przez rośliny i kierowane do miejsca deficytu.

Dzięki temu, że wolne aminokwasy nie są sprzęgnięte z innymi substancjami, to one są głównie odpowiedzialne za dobroczynne działanie biostymulatorów, takie jak:

- łagodzenie warunków stresowych (np. susza, przymrozki, upały, grad, niedobory),

- zapewnienie optymalnych warunków wzrostu i rozwoju roślin,

- stymulacja mechanizmów odpornościowych związanych z obniżeniem podatności na choroby.

Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie