Co na szarą pleśń na pomidorze?

Szara pleśń jest popularną chorobą atakującą uprawy pomidorów zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. W przeciwdziałaniu szarej pleśni ważną rolę odgrywa profilaktyka. Ze względu na duże straty gospodarcze szczególnie ważne jest regularne stosowanie oprysków zapobiegających rozwojowi tej choroby. Środki grzybobójcze powinny być zmieniane po to, by nie doszło do uodpornienia się patogenów na substancję aktywną.
Owoce pomidora gniją? Jak rozpoznać szarą pleśń na pomidorze?
Szarą pleśń powoduje zakażenie grzybem Botrytis cinerea, należącym do klasy workowców. Grzyb Botrytis cinerea zimuje na martwych resztkach porażonych roślin, które stają się źródłem infekcji w kolejnym roku. Rozwojowi tego grzyba sprzyja wysoka temperatura, duża wilgotność i mały ruch powietrza, dlatego choroba atakuje głównie pomidory w inspektach i tunelach foliowych. Patogeny szarej pleśni mogą występować na wszystkich nadziemnych częściach pomidorów. Pierwszymi objawami choroby są poszerzające się okrągłe lub owalne szarobrunatne plamy na łodygach przy samej ziemi i w rozwidleniach młodych pędów. Kolejnym etapem rozwoju szarej pleśni jest pojawienie się plam gnilnych na liściach i owocach, na których wykształca się biały nalot grzybni. Przy wzroście wilgotności powietrza grzybnia pokrywa się szarym, puszystym nalotem zawierającym zarodniki grzyba, które uwalniają się i rozpylają przy lekkim poruszeniu pędów. Porażone liście i pąki kwiatowe dotknięte infekcją robią się brunatne i zamierają, a owoce gniją. Końcowym efektem infekcji jest obumarcie całej rośliny. Szara pleśń może w krótkim czasie doprowadzić do zainfekowania znacznej części plantacji, niwecząc cały wysiłek, wkład pracy i nakłady inwestycyjne. Szara pleśń może rozwijać się na zerwanych owocach, zwłaszcza tych, które mają wgniecenia lub uszkodzoną skórkę. Zarodniki szybko się roznoszą i zarażają kolejne rośliny. Rozprzestrzenianiu się zarodników i rozwojowi infekcji sprzyja zagęszczenie roślin i bliski kontakt zdrowych roślin z porażonymi. Do zakażenia szarą pleśnią może dojść przez kontakt pędów i liści zdrowych roślin z glebą lub wodą zawierającą zarodniki, np. podczas podlewania pomidorów.
Jakie szkody może wywołać szara pleśń na pomidorze?
Botrytis cinerea jest bardzo ekspansywnym i agresywnym grzybem, a zakażenie szarą pleśnią bardzo szybko i nieuchronnie prowadzi do zamierania roślin. Patogen uaktywnia się w odpowiedniej temperaturze (minimum 15°C), dużej wilgotności względnej powietrza (97-98%), wysokim poziomie wilgotności gleby oraz dużym zagęszczeniu roślin, co jest typowe dla upraw pomidorów w naszym klimacie. Szara pleśń charakteryzuje się stosunkowo długim okresem utajonym, który trwa niemal do okresu dojrzewania pomidorów. Wzrastający poziomu cukru w dojrzewających owocach stanowi pożywkę dla rozwoju grzyba. Opady atmosferyczne, powiewy wiatru oraz mechaniczne uszkodzenia owoców i młodych pędów przyspieszają rozwój szarej pleśni. Szara pleśń niszczy pąki kwiatowe, redukuje ilość zawiązywanych i dojrzewających owoców oraz skraca wegetację pomidorów. Następstwem szarej pleśni jest znaczne obniżenie ilości i jakości plonów. Pomidory zainfekowane szarą pleśnią tracą swoją wartość handlową, nie nadają się do przechowywania, a często nawet do przetwórstwa. Nawet jeśli w momencie zbiorów pomidorów nie było wyraźnych śladów infekcji, choroba może się na nich rozwinąć podczas przechowywania i przenieść na zdrowe pomidory. Szara pleśń na pomidorach może powodować szkody wtórne przez zainfekowanie zarodnikami innych roślin podatnych na tę chorobę.
Jak uchronić plantację przed szarą pleśnią? – Profilaktyka
Istotną rolę w zapobieganiu szarej pleśni odgrywa profilaktyka. W uprawie pomidorów należy zwrócić uwagę na:
- niedopuszczanie do skraplania się pary wodnej na roślinach uprawianych pod osłonami;
- odpowiednie przewietrzanie i obniżanie wilgotności powietrza w szklarniach, inspektach i tunelach foliowych;
- kropelkowe podlewanie pomidorów i unikanie zraszania nadziemnych części roślin;
- unikanie kontaktu naziemnych części roślin z wodą;
- unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin;
- zbilansowane nawożenie, a zwłaszcza unikanie przenawożenia azotem;
- ostrożne postępowanie z roślinami, tak by nie zranić i nie uszkodzić pędów i owoców;
- usuwanie i niszczenie uszkodzonych oraz porażonych części roślin (fragmenty roślin porażone szarą pleśnią nie nadają się do kompostowania);
- usuwanie martwych części roślin bezpośrednio po zbiorach;
- wspieranie naturalnej odporności roślin;
- odkażanie i zabezpieczanie miejsc zranienia roślin oraz odkażanie narzędzi używanych podczas prac z pomidorami;
- regularne wykonywanie zapobiegawczych oprysków środkami grzybobójczymi w warunkach potencjalnego zagrożenia oraz stosowanie rotacji substancji czynnych w celu uniknięcia uodpornienia się grzyba na fungicydy.
Nasze rekomendacje:
SWITCH 62,5 WG / BOTREFIN 62,5 WG
(cyprodynil, fludioksonil)
Dawkowanie Switch / Bortefin: 0,1%, 100 g/100 l wody
SIGNUM 33 WG
(piraklostrobina, boskalid)
Dawkowanie Signum: 0,2%, 200 g/100 l wody
SCALA 400 SC
(pirymetanil)
SERENADE ASO
(Bacillus subtilis szczep QST 713)
ROMEO
(cerewisan)
-
Romeo 1KG
Romeo to: środek mikrobiologiczny służy do działań zapobiegawczych przed szarą pleśnią oraz mączniakowi prawdziwemu i rzekomemu zawartość substancji czynnej: cerewisan - 941 g/kg (94,1 %) do stosowania w uprawie: ogórka, cukinii, sałaty głowiastej, truskawki, pomidora, bakłażana, winorośli, melona, arbuza i wielu innych dawkowanie: 0,25-0,75 kg/ha
419,22 zł -
Serenade ASO 1L
Serenade ASO jest: mikrobiologicznym środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym stosowany w uprawie m.in truskawki, marchwi, sałaty, papryki zawiera szczep bakterii Bacillus subtilis dawkowanie: 4-10 l/ha
75,90 zł
Wysyłka 24h -
Scala 400 SC 5L
Scala 400 SC to: środek grzybobójczy o działaniu kontaktowym i wgłębnym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego do ochrony jabłoni przed parchem zawiera pirymetanil 400 g/l dawkowanie 0,75-1 l/ha
833,00 zł
Wysyłka 24h -
Signum 33 WG 0,5KG
Signum 33 WG jest: środkiem grzybobójczym w formie granul do sporządzania zawiesiny o działaniu systemicznym stosowany w uprawie m.in ziemniaka, cebuli, marchwi, pomidora, truskawki, wiśni zawiera boskalid 267 g/kg i piraklostrobine 67 g/kg dawkowanie: 0,25-1,8 kg/ha
189,21 zł
Wysyłka 24h -
Switch 62,5 WG 1KG
Switch 62,5 WG to: środek grzybobójczy o działaniu wgłębnym i kontaktowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego stosowany w uprawach polowych, warzywnych i sadowniczych zawiera cyprodynil 375 g/kg środka (37,5%) i fludioksonil 250 g/kg środka (25%) dawkowanie od 0,6 kg do 1,2 kg środka na 1 hektar w 500-1000l wody
499,90 zł
Wysyłka 24h -
Botrefin 1KG
Botrefin to: fungicyd, w postaci koncentratu w formie granul środek o działaniu wgłębnym i powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego zwalcza choroby w truskawce, malinie, fasoli, grochu oraz pomidorze skład: cyprodynil 375 g/l, fludioksonil 250 g/l dawka: 0,8-1kg/ha
456,00 zł
Wysyłka 24h