E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Co na mączniaka rzekomego w kapuście?

Mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy to dwie grzybowe choroby porażające kapustę, których wspólną cechą jest pojawiający się na liściach roślin mączny nalot, ale ich objawy trudno pomylić. Mączniak rzekomy jest chorobą, która rozwija się intensywnie po opadach deszczu, w warunkach dużej wilgotności i umiarkowanych temperatur powietrza. Szybkie tempo rozprzestrzeniania się tej choroby to czynnik decydujący o jej wysokiej szkodliwości.

Zwalczanie mączniaka rzekomego w kapuście polega na stosowaniu zaprawionego materiału siewnego i rozsad, profilaktyki polegającej na usuwaniu potencjalnych źródeł zagrożenia, wspieraniu naturalnych mechanizmów ochronnych roślin oraz szybkim reagowaniu na pojawiające się objawy. Po przekroczeniu progów szkodliwości należy przeprowadzić opryski fungicydami zarejestrowanymi w danym roku do określonego gatunku roślin.

Biały nalot na liściach kapusty. Jak rozpoznać mączniaka rzekomego w kapuście?

Objawy mączniaka rzekomego pojawiają się wiosną już na etapie tworzenia rozsady. Porażone siewki kapusty dotyka zgorzel i zamierają. Na plantacjach kapusty wiosną lub na początku lata na górnej stronie liści mogą pojawiać się żółte plamki, które przypominają objawy chlorozy spowodowane błędami uprawowymi lub niedoborem składników pokarmowych albo efekty poparzenia promieniami słonecznymi. W miejscu tych plam na dolnej stronie blaszki liścia pojawia się biały lub białoszary mączny nalot zawierający zarodniki konidialne grzyba. Plamy na górnej stronie liścia powiększają się, tworząc nieregularne kształty i robią się wodniste, a mączny nalot z biegiem czasu robi się szarobrunatny. Porażone liście stopniowo więdną, brązowieją, zamierają i opadają. W sprzyjających warunkach (duża wilgotność i umiarkowane temperatury) ogniska zakażenia szybko się rozprzestrzeniają, obejmując całą uprawę, a mocno zainfekowane rośliny obumierają. Na porażonych liściach mogą wtórnie rozwijać się choroby bakteryjne prowadzące do gnicia kapusty.

Jakie szkody może wywołać mączniak rzekomy w kapuście?

Mączniaka rzekomego kapusty powoduje grzyb Peronospora parasitica. Porażenie mączniakiem rzekomym wschodzących roślin może w krótkim czasie doprowadzić do ich całkowitego zniszczenia i dużych strat. Infekcja podczas produkcji rozsady powoduje, że zakażone siewki zaczynają zabarwiać się na czarno i szybko zamierają. Młode rośliny zaatakowane przez mączniaka rzekomego nie mogą się prawidłowo rozwijać. Kapusta tworzy mocno zdeformowane, karłowate główki, które nie nadają się do spożycia i nie mogą być kompostowane. Patogeny grzyba Peronospora parasitica przedostają się też do nasion kapusty, w związku z czym nie nadają się one do wysiewu. Mączniak rzekomy szczególnie szybko rozprzestrzenia się na stanowiskach położonych w pobliżu zbiorników i cieków wodnych, w miejscach zacienionych, w uprawach o zagęszczonej obsadzie i mocno zachwaszczonych. Mączniak rzekomy powoduje duże straty w odmianach kapusty przeznaczonych na zbiór jesienny i do przechowywania. Porażone mączniakiem rzekomym główki mają obniżoną wartość przechowalniczą. Osłabienie roślin wywołane przez mączniaka rzekomego może być przyczyną wtórnych infekcji bakteryjnych lub grzybowych. Kapusta pekińska, która jest bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego, często jest też atakowana przez bakterie Petrobacterium carotovorum, które są przyczyną powstawania mokrej zgnilizny bakteryjnej. Szybkiemu rozprzestrzenianiu się mączniaka rzekomego sprzyjają odpowiednie warunki pogodowe, czyli temperatury od 8°C do 16°C oraz duża wilgotność gleby i powietrza spowodowana długotrwałymi opadami deszczu.

Jak uchronić plantację przed mączniakiem rzekomym w kapuście? – Profilaktyka

W celu zminimalizowania strat spowodowanych przez mączniaka rzekomego należy odpowiednio dobrać miejsce uprawy, nawożenie i zabiegi agrotechniczne oraz stosować właściwą profilaktykę.

    1. Kapustę powinno się uprawiać na stanowiskach słonecznych, przewiewnych, z dala od zbiorników wodnych na przepuszczalnych glebach.
    2. Kapustę najlepiej uprawiać w zwiększonym rozstawie rzędów i unikać zagęszczenia roślin.
    3. Stosować zaprawione nasiona i rozsady z pewnego źródła.
    4. Do uprawy wybierać odmiany kapusty o zwiększonej odporności na mączniaka rzekomego i inne choroby grzybowe.
    5. Nawożenie powinno być zbilansowane i wzbogacone o składniki mineralne ograniczające obecność agrofagów, podnoszące odporność i wspierające naturalne mechanizmy obronne roślin.
    6. Należy usuwać resztki warzyw po zbiorach i stosować preparaty przyspieszające mineralizację pozostałych w glebie po zbiorach części roślin.
    7. Nie dopuszczać do zachwaszczenia i systematycznie eliminować z otoczenia plantacji chwastów, które mogą być miejscem zimowania patogenów.





Nasze rekomendacje:



* Kapusta Brukselka

AMISTAR 250SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Amistar: 0,8 l/ha



*Kapusta głowiasta biała

AMISTAR 250SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Amistar: 0,8 l/ha



*Kapusta głowiasta czerwona

Brak zarejestrowanych środków



*Kapusta pekińska

Brak zarejestrowanych środków



*Kapusta włoska

LUNA EXPERIENCE 400SC

(fluopyram, tebukonazol)

Dawkowanie Luna Experience: 0,9 l/ha

SIARKOL 800SC

(siarka)

Dawkowanie Siarkol: 3 l/ha

SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

AMISTAR 250SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Amistar: 0,8 l/ha



Może zainteresuje Cię również:

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.
star star star star star
Wyślij formularz

    TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

    Kategorie