E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Jak zwalczać czerń krzyżowych na kapustowatych?

Czerń krzyżowych to poważna choroba kapustowatych. Prowadzi do znacznego obniżenia efektywności ekonomicznej plonów. Co więcej, zagraża innym roślinom należącym do tej rodziny. Z tego względu należy pamiętać o regularnym płodozmianie i przedsięwziąć środki zapobiegające pojawianiu się choroby. Jak rozpoznać czerń krzyżowych na roślinach kapustowatych? Jak można jej skutecznie zapobiegać?

Jakie szkody może wywołać czerń krzyżowych?

Czerń krzyżowych zwana jest również alternariozą. Występuje na roślinach kapustowatych, a więc na rzepaku, kapuście i innych przedstawicielach tej rodziny. 

Niezwalczana choroba może doprowadzić do strat w plonach sięgających nawet 30%. Dotyczy to również nasion. Mowa tutaj o nekrozach, chlorozach czy przedwczesnym zamieraniu lub pękaniu łuszczyn. Czerń krzyżowych u kapustowatych wywołuje także niszczenie siewek (zgorzel) oraz obniża wartość konsumpcyjną plonów. 

Ciemnobrązowe plamy na blaszkach liściowych w kapuście. Jak rozpoznać czerń krzyżowych? Objawy czerni krzyżowej w kapuście

Czerń krzyżowych powodują grzyby Alternaria brassicaeAlternaria brassicicola oraz Alternaria alternataPatogeny powodują szkody w roślinach od lutego do września, a więc przez cały okres wegetacyjny. Same objawy wystąpienia danego schorzenia występują stosunkowo późno. Wynika to z faktu, że grzyb zimuje w resztach roślin. Co więcej, grzyb może przetrwać w nasionach nawet 12 lat. 

Pierwsze objawy są widoczne dopiero w sierpniu. Można je zaobserwować na najstarszych liściach, które znajdują się u dołu rośliny. Wówczas unaoczniają się ciemnobrązowe plamy na blaszkach liściowych. Są one rozłożone nierówno na liściach, pojawiają się w skupiskach zazwyczaj od kilku do kilkunastu na jednym liściu. 

Jeśli w danym sezonie panuje duża wilgotność powietrza, wówczas można zaobserwować także ciemnobrązowy nalot (tzw. zarodniki kvonidalne). W przypadku rzepaku występują nekroza i chloroza, a porażone nasiona mają w sobie mitotoksyny. 

Jak uchronić plantację przed czernią krzyżowych w kapuście? – Profilaktyka. Jak walczyć z czerń krzyżową?

Rozwojowi grzybów towarzyszy wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność powietrza. Jej wystąpieniu sprzyja również brak płodozmianu (zaleca się 3-4 letni płodozmian).

Duży wpływ może mieć także stosowanie materiału siewnego, który został wcześniej zainfekowany. Według przyjętej profilaktyki rekomenduje się raczej stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego, w przypadku którego ryzyko wystąpienia tego schorzenia zostaje zminimalizowane. Ponadto po żniwach i zbiorach nie można pozostawiać na roli resztek roślin i części zielonych, gdyż sprzyja to rozwojowi wielu chorób. Zagrożeniem może być również nadmierne zachwaszczenie chwastami należącymi do tej samej rodziny. Eksperci wskazują, że aby uchronić się przed chorobą, nie powinno się uprawiać po sobie roślin, które pod względem systematyki należą do tej samej rodziny. Nasiona, które wysypuje się do ziemi, powinny być zaprawione odpowiednim środkiem przeciw rozwojowi grzybów. Na bieżąco powinno się także usuwać chwasty mechanicznie lub za pomocą odpowiednich środków chemicznych. Pozostałości roślinne powinny zostać usunięte z pola lub głęboko zaorane jesienią. 

Nieleczona czerń krzyżowych u kapustowatych może wywołać poważne konsekwencje zmierzające do obniżenia plonów. Zmniejsza to efektywność upraw i prowadzi do obniżenia finansowych rezultatów zbiorów. Oprócz profilaktyki ważne będzie wybieranie upraw odpornych na choroby grzybowe. 



Nasze rekomendacje:


Kapusta Brukselka:



SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

21 dni karencji

SIGNUM 33WG

(piraklostrobina, boskalid)

Dawkowanie Signum: 1 kg/ha

14 dni karencji

DAGONIS

(difenokonazol, fluksapyroksad)

Dawkowanie Dagonis: 1 l/ha

14 dni karencji

ELSTROBIN SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Elstrobin: 0,8-1 l/ha

14 dni karencji

DIFO 250EC

(difenokonazol)

Dawkowanie Difo: 0,5 l/ha

14 dni karencji

LUNA EXPERIENCE

(fluopyram, tebukonazol)

Dawkowanie Luna: 0,9 l/ha

14 dni karencji

SERENADE ASO

(Bacillus subtilis szczep QST 713)

Dawkowanie Serenade Aso: 10l/ha

Brak karencji



Kapusta Biała:



AMISTAR 250SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Amistar: 0,8 l/ha

14 dni karencji

KIER 450SC

(azoksystrobina, difenokonazol, tebukonazol)

Dawkowanie Kier: 0,8-1 l/ha

21 dni karencji

SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

21 dni karencji

SIGNUM 33WG

(piraklostrobina, boskalid)

Dawkowanie Signum: 1 kg/ha

14 dni karencji

DAGONIS

(difenokonazol, fluksapyroksad)

Dawkowanie Dagonis: 1 l/ha

14 dni karencji

LUNA EXPERIENCE

(fluopyram, tebukonazol)

Dawkowanie Luna: 0,9 l/ha

14 dni karencji

SERENADE ASO

(Bacillus subtilis szczep QST 713)

Dawkowanie Serenade Aso: 10l/ha

Brak karencji

DIFO 250EC

(difenokonazol)

Dawkowanie Difo: 0,5 l/ha

14 dni karencji



Kapusta Czerwona:



SERENADE ASO

(Bacillus subtilis szczep QST 713)

Dawkowanie Serenade Aso: 10l/ha

Brak karencji

SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

21 dni karencji



Kapusta Pekińska:



AMISTAR 250SC

(azoksystrobina)

Dawkowanie Amistar: 0,8 l/ha

14 dni karencji

PROMESA

(azoksystrobina)

Dawkowanie Promesa: 0,8 l/ha

14 dni karencji

SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

21 dni karencji

LUNA EXPERIENCE

(fluopyram, tebukonazol)

Dawkowanie Luna: 0,9 l/ha

14 dni karencji

SERENADE ASO

(Bacillus subtilis szczep QST 713)

Dawkowanie Serenade Aso: 10l/ha

Brak karencji

SIGNUM 33WG

(piraklostrobina, boskalid)

Dawkowanie Signum: 1 kg/ha

14 dni karencji



Kapusta Włoska:



SCORPION 325SC

(azoksystrobina, difenokonazol)

Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha

21 dni karencji

LUNA EXPERIENCE

(fluopyram, tebukonazol)

Dawkowanie Luna: 0,9 l/ha

14 dni karencji



Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie