Co na chwościk buraka?

Chwościk określany jest jako największe zagrożenie dla upraw buraka cukrowego. Występuje również w przypadku buraka ćwikłowego. Rozwój choroby wpływa na ograniczenie powierzchni asymilacyjnej, redukując plon. Jak go rozpoznać? Czy profilaktyka rzeczywiście pozwoli zatrzymać rozwój choroby?
Jakie szkody może wywołać chwościk buraka?
Chwościk buraka wywoływany jest przez grzyb Cercospora beticola. Choroba znacząco obniża plony w gospodarstwach. W przypadku uprawy buraków cukrowych chwościk stymuluje powstawanie nowych liści rośliny. Przez to zostaje obniżony potencjał budowy masy korzeni, co wpływa na gromadzenie cukru. Zaatakowana roślina stara się powstrzymać rozwój choroby poprzez odbudowę zielonych liści. Wówczas wykorzystywany jest materiał zapasowy gromadzony w korzeniu, odprowadzając cukier. W wyniku tych działań masa korzeniowa nie jest budowana właściwie, co wpływa na ekonomiczną efektywność plonów. Masa korzeniowa (w przypadku buraków cukrowych) może zostać zmniejszona nawet o 30%.
Źródłem zakażenia są najczęściej pozostałości po zbiorach. Oprócz resztek buraka, które zostały na roli, za rozwój choroby mogą odpowiadać również chwasty z rodziny komosowatych.
Małe okrągłe plamki na liściach buraka. Jak rozpoznać chwościk buraka?
Grzyb atakuje buraki latem, głównie w lipcu i sierpniu. Pierwszymi objawami są charakterystyczne plamki, których liczba rośnie w kolejnych tygodniach. Co istotne, chwościk zazwyczaj pojawia się nawet tydzień wcześniej na buraku ćwikłowym, niż cukrowym. Wobec tego, jeśli zostaną zauważone plamki, należy podjąć natychmiastowe działania również w przypadku drugiej odmiany.
Niewielkie kółka mają charakterystyczną czerwoną obwódkę. Z czasem liście dotknięte chorobą zaczynają się zwijać i kurczyć. Kolejnym etapem rozwoju chwościka jest ich powolne zamieranie. Rozwój choroby może być widoczny również na ogonkach liściowych. Plamy z czasem zlewają się ze sobą, doprowadzając do nekrozy. W ich środku znajduje się grzybnia oraz trzonki konidialne. To z nich uwalniane są zarodniki zakażające sąsiednie rośliny.
Jak uchronić plantację przed chwościkiem buraka? – Profilaktyka
Rozwojowi choroby sprzyja wilgoć oraz wysokie temperatury. Sprawca chwościka buraka, Cercospora beticola rozwija się w temperaturze 25–30°C w dzień oraz 15°C w nocy. Optymalna wilgotność wynosi natomiast 95%.
Jeśli chodzi o profilaktykę, najważniejszą czynnością pozostaje usuwanie pędów pozostałych po zbiorach. Pomoże tutaj głęboka orka oraz zastosowanie środka przyśpieszającego rozkład resztek. Chwasty znajdujące się na roli należy usuwać technicznie lub zwalczać za pomocą środków chemicznych. W początkowej fazie rozwoju choroby można również zrywać pojedyncze liście dotknięte chwościkiem. Z czasem staje się to mało efektywne, szczególnie w przypadku upraw zlokalizowanych na większych obszarach.
W celu zapobiegnięcia rozwojowi choroby należy stosować płodozmian. Eksperci rekomendują także unikanie siania buraków w pobliżu pól, na których te występowały we wcześniejszych sezonach. Buraki narażone są na porażenia, dlatego środkiem zapobiegawczym może być również nawożenie mineralne. Warto wybierać także odmiany, które odznaczają się podwyższoną odpornością na chwościka.
Chwościk buraka wymaga regularnego stosowania fungicydów. W przypadku tej choroby ważne jest stosowanie produktów zawierających substancje aktywne. Sukces w zwalczaniu choroby to niedopuszczenie do wytworzenia się odporności na fungicydy (najlepiej działają te zawierające triazole). Zabieg z użyciem fungicydów należy wykonać najpóźniej po dostrzeżeniu pierwszych plam na liściach. Wczesne zwalczanie przynosi najlepsze efekty.
Nasze rekomendacje:
KIER 450SC
(azoksystrobina, difenokonazol, tebukonazol)
Dawkowanie Kier: 1 l/ha
Karencja: 35 dni
SCORPION 325SC
(azoksystrobina, difenokonazol)
Dawkowanie Scorpion: 1 l/ha
Karencja: 14 dni
Środki stosować, gdy liście zakryją 50% powierzchni ziemi.
-
Kier 450 SC 1L
Kier 450 SC to : środek na choroby grzybowe, o działaniu układowym działa zapobiegawczo, jak i interwencyjnie szeroka gama upraw zbóż i warzyw skład: azoksystrobina 200g/l, difenokonazol 125 g/l, tebukonazol 125 g/l dawka: 0,8-1 l/ha
183,50 zł
Wysyłka 24h -
Kier 450 SC 5L
Kier 450 SC to : środek na choroby grzybowe, o działaniu układowym działa zapobiegawczo, jak i interwencyjnie szeroka gama upraw zbóż i warzyw skład: azoksystrobina 200g/l, difenokonazol 125 g/l, tebukonazol 125 g/l dawka: 0,8-1 l/ha
886,00 zł
Wysyłka 24h -
Scorpion 325 SC 10ML
Scorpion 325 SC to środek grzybobójczy o działaniu powierzchniowym i systemicznym. Preparat należy stosować zapobiegawczo w zwalczaniu chorób grzybowych w uprawie roślin warzywnych, truskawki i roślin ozdobnych. Opakowanie: 10ML.
21,00 zł
Wysyłka 24h -
Scorpion 325 SC 50ML
Scorpion 325 SC to środek grzybobójczy o działaniu powierzchniowym i systemicznym. Preparat należy stosować zapobiegawczo w zwalczaniu chorób grzybowych w uprawie roślin warzywnych, truskawki i roślin ozdobnych. Opakowanie: 50ML.
42,99 zł
Przyjmujemy zamówienia.
Tel. 607-256-222 -
Scorpion 325 SC 1L
Scorpion 325 SC to: preparat grzybobójczy ma działanie powierzchniowe i systemiczne stosowany zapobiegawczo w uprawach warzywnych, truskawce oraz roślinach ozdobnych zawiera azoksystrobina 200g/l i difenokonazol 125g/l dawkowanie: 1 l/ha
255,00 zł
Przyjmujemy zamówienia.
Tel. 607-256-222 -
Scorpion 325 SC 10L
Scorpion 325 SC to: preparat grzybobójczy ma działanie powierzchniowe i systemiczne stosowany zapobiegawczo w uprawach warzywnych, truskawce oraz roślinach ozdobnych zawiera azoksystrobina 200g/l i difenokonazol 125g/l dawkowanie: 1 l/ha
2 371,00 zł
Wysyłka 24h