Zioła w domu - jak sadzić i kiedy siać? Domowa uprawa ziół

Domowa uprawa ziół nie jest niczym skomplikowanym. Większość roślin zielnych ma niewielkie wymagania uprawowe, także nawet laik wyhoduje piękne zioła z domowym zaciszu. Prawie wszystkie zioła można uprawiać w doniczkach. Co więcej, wystarczy do tego kuchenny parapet, chociaż do uprawy można także wykorzystać balkon. W tym wypadku należy pamiętać o konieczności chowania roślin na zimę. Jednocześnie, należy pamiętać o sadzeniu roślin w osobnych doniczkach, ponieważ korzenie dużych ziół zajmują sporo miejsca.
Jakie zioła warto uprawiać w domu?
Większość ziół uprawiać można w warunkach domowych. Możemy je uprawiać nie tylko na balkonie lub kuchennym parapecie, ale także ustawić doniczki na półkach lub wykorzystać doniczki wiszące. Zioła z reguły nie mają skomplikowanych wymagań uprawowych, nie jest też wymagane słoneczne miejsce. Powyższe cechy sprawiają, że ziołowy ogródek w domowym zaciszu jest w zasięgu ręki każdego, nawet początkującego ogrodnika.
W domowych warunkach uprawiać można zioła jednoroczne, dwuletnie, a nawet wieloletnie. Kluczem do sukcesu jest spełnienie wymagać hodowanych roślin.
Zioła jednoroczne, które doskonale sprawdzą się w domowych warunkach to:
- bazylia,
- majeranek,
- cząber,
- kolendra,
- rzeżucha,
- koperek,
- szczypior.
Wśród roślin dwuletnich należy wymienić:
- pietruszka naciowa,
- kminek.
Z kolei zioła wieloletnie, które świetnie sprawdzą się w domowym zielniku, to:
- mięta,
- liść laurowy (wawrzyn),
- oregano,
- lebiodka,
- melisa,
- rozmaryn,
- szałwia,
- estragon,
- lawenda,
- tymianek.
Jednocześnie należy brać pamiętać, że mocno rozrastające się gatunki ziół powinny być sadzone w osobnych doniczkach. Do tej grupy należy zaliczyć, między innymi, miętę, fenkuł, estragon, lubczyk czy melisę.
W warunkach domowych można także uprawiać zioła, które przyjmują formę miniaturowych krzewów. Należą do nich lawenda, liść laurowy, rozmaryn i szałwia. Te gatunki roślin również powinno się sadzić w osobnych doniczkach.
Z kolei większość jednorocznych ziół o krótkim okresie wegetacji, takich jak bazylia czy koper, należy wysiać do oddzielnych pojemników, a następnie ich dopiero siewki można dosadzać do roślin wieloletnich.
Jak widać na powyższych przykładach, domowa uprawa może zapewnić całoroczny dostęp do świeżych przypraw wysokiej jakości. Konieczne jest jednak pamiętanie o kilku zasadach dotyczących zapewnienia roślinom odpowiedniego nasłonecznienia, wilgotności, częstotliwości podlewania, a także, stosownego do wymagań, podłoża.
Jak uprawiać zioła w domu?
Uprawa większości gatunków ziół w domowych warunkach nie jest skomplikowana. Należy jednak pamiętać o spełnieniu kilku warunków.
1) Odpowiednie podłoże i drenaż. Podłoże do uprawy ziół powinno by przepuszczalne, w tej roli idealnie sprawdzi się mieszanka torfu i piasku. Rośliny te nie tolerują przemoczonych korzeni, stąd konieczne jest wykonanie drenażu – na dno doniczki z otworem odpływowym wyłóż kamienie, gruby żwir lub kawałki ceramicznej doniczki. Dzięki temu woda swobodnie spłynie na dno, a korzenie nie będą przemoczone.
2) Temperatura, nawodnienie i stanowisko. Dla większości roślin z grupy ziół optymalna temperatura mieści się w przedziale 15 – 20ºC. Jednocześnie preferują nasłonecznione stanowisko (jednak nie w bezpośrednim słońcu). Systematyczne podlewanie ziół pozwoli cieszyć się bujną zielenią krzewów. Należy jednak unikać przelania.
3) Przycinanie. Systematyczne przycinanie wierzchołków jest konieczne. Czynność ta gwarantuje stały i równomierny wzrost. Ponadto, w wypadku roślin o krótkim okresie wegetacji ważne jest częste zrywanie liści.
Wilgoć, a uprawa ziół w domu
Zioła lubią wilgoć. Jeśli dopuścimy do nadmiernego przesuszenia, roślina uschnie. Jednak należy również pamiętać, że mimo uwielbienia wilgoci, zioła nie tolerują przelania i zalania korzeni. Optymalnym rozwiązaniem jest podlewanie regularne, acz umiarkowane. Latem wodę powinno się uzupełniać nawet co drugi dzień (a w wypadku niektórych roślin, nawet codziennie).
Do podlewania ziół można używać wody z kranu, jednak najlepsza będzie taka w temperaturze pokojowej która odstała w konewce przynajmniej dobę. Większość ziół lubi wysoką wilgotność powietrza, dlatego bardzo dobrym miejscem do ich uprawy jest kuchenny parapet – para z gotowanych potraw pozytywnie wpływa na rośliny.
Kiedy i jak siać zioła w domu?
Uprawę większości ziół możemy rozpocząć od wysiewu nasion. Do tej czynności najlepiej przystąpić na przełomie zimy i wiosny. Optymalnym terminem jest początek marca. W tym czasie dni są już wystarczająco długie aby zapewnić rozwijającym się roślinom odpowiednią porcję słońca. Jednak, jeśli chcemy się cieszyć świeżymi ziołami zimą, wysiewu nasion można dokonać także latem – w lipcu lub w sierpniu. Ten zabieg pozwoli cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok. Nasiona należy wysiać do niewielkich pojemnikach z otworami w dnie. Dopiero gdy siewki podrosną, można przesadzać je do docelowych doniczek. W tym czasie możliwe jest też sadzenie różnych ziół w jednej donicy. W wypadku bardziej wymagających gatunków ziół i wieloletnich bylin należy także pamiętać o dopasowanym nawożeniu. Można także zastosować specjalną mieszankę ziemi dla warzyw i ziół.
Czy zima to dobry czas na hodowanie ziół w domu? Jak przygotować zioła w doniczkach do zimy?
Zima kojarzy się z czasem, gdy życie zamiera – drzewa tracą liście, rośliny nie owocują etc. Wydawać by się mogło, że zima jest nieodpowiednim czasem na hodowlę ziół w domowych warunkach. Nic bardziej mylnego! Uprawiając zioła w domu, możemy się cieszyć świeżymi plonami przez cały rok. Aby móc zbierać świeże zioła z domowego parapetu, wysiew nasion najlepiej przeprowadzić latem – w lipcu lub sierpniu. Z kolei późna zima jest idealnym czasem na przygotowanie wysiewu nasion ziół, które planujemy zbierać latem. O ile zimowanie gatunków jednorocznych nie nastręcza problemów, o tyle już gatunki dwuletnie i wieloletnie byliny należy odpowiednio zabezpieczyć przed zimą, zwłaszcza gdy ogródek ziołowy znajduje się na balkonie. Dla ziół wieloletnich zima jest okresem spoczynku. Aby zapewnić takie warunki, należy pozostawić rośliny w chłodnym miejscu, ponieważ, przynosząc je do domu, sztucznie wydłużamy okres wegetacji. Donice z zimującymi na zewnątrz roślinami powinno się ustawić w miejscu osłoniętym od wiatru. Jednocześnie, należy pamiętać o zabezpieczeniu korzeni przed przemarznięciem. Można to zrobić poprzez owinięcie doniczek grubą warstwą gazet. Z kolei części nadziemne roślin można okryć liśćmi.
-
Bazylia Wonna Grecka 0,5G ST Ozi
Roślina jednoroczna, przyprawowa o aromatycznych liściach. Liście mogą być spożywane w stanie świeżym lub suszone. Używane są do sałatek, sosów, sera, potraw z mięsa i warzyw. Reguluje trawienie. Nasion nie należy przykrywać ziemią, tylko lekko przycisnąć. Zbiór liści na początku kwitnienia.
2,10 zł -
-
Bazylia Właściwa wonna 1G ST
Bazylua Właściwa Wonna to roślina jednoroczna o aromatycznych liściach. Polecana do uprawy całorocznej w doniczkach na parapetach i w kompozycjach ziołowych. Gramatura 1G.
2,40 zł
Wysyłka 24-48h -
Bazylia Czerwona 0,5G ST
Bazylia Czerwona to roślina jednoroczna. Używana w stanie świeżym lub suszonym. Bazylia ma właściwości przyspieszające trawienie. Napar z zioła zalecany przy zapaleniu dróg moczowych, kaszlu, do płukania jamy ustnej. Gramatura 0,5G.
3,00 zł
Wysyłka 24-48h -
-
Estragon 0,05G ST
Estragon to roślina wieloletnia. Estragon najczęściej jest używany do produkcji musztardy estragonowej i octu. Estragon ułatwia trawienie. Gramatura 0,05G.
2,49 zł
Wysyłka 24-48h -
Kocimiętka 0,5G ST
Kocimiętka to roślina wieloletnia. Kocimiętka ma specyficzny zapach, przypominający zapach mięty. Zapach wabi koty. Kocimiętka ma sporo witaminy C. Miętowe liście łagodzą zdenerwowanie Gramatura 0,5G.
3,00 zł
Wysyłka 24-48h -
Kolendra siewna 3G ST
Kolendra siewna to roślina jednoroczna, która jest bogata w witaminy i sole mineralne. Kolendra jest niskokaloryczna i dietetyczna. Liście kolendry przypominają liście pietruszki. Gramatura 3G.
2,70 zł
Wysyłka 24-48h -
Lebiodka Pospolita-Oregano 0.1G ST Ozima
Oregano to roślina jednoroczna, która pachnie pieprzem. Z zebranego Oregano można stworzyć napar, który pomaga przy dolegliwościach żołądka, bólach głowy oraz ma właściwości uspakajające. Oregano swoje zastosowanie ma w kuchni. Gramatura 0,1G.
2,40 zł
Wysyłka 24-48h -
Lubczyk ogrodowy 0.5G ST Ozi
Lubczyk Ogrodowy to roślina z podobnymi liśćmi do selera. Lubczyk wytwarza silny i bardzo aromatyczny zapach. Jest często używany w kuchni jako przyprawa - typu maggi do zupy. Gramatura 0,5G
2,91 zł
Wysyłka 24-48h -
Majeranek ogrodowy 0.5G OZI ST
Majeranek Ogrodowy to roślina jednoroczna, która posiada silny, słodki zapach. Majeranek to duża zawartości liści i kwiatów. Majeranek może być wykorzystany jako przyprawa w kuchni. Wymaga żyznej, przepuszczalnej i zasadowej gleby. Gramatura 0,5G.
2,40 zł
Wysyłka 24-48h -
Melisa Lekarska 0.3G ST
Melisa Lekarska to roślina do uprawy wieloletniej. Składa się z łodygi z sercowato-jajowatymi liśćmi oraz z drobnych, białych kwiatów. Roślina działa uspokajająco. Można stworzyć z niej napar. Gramatura 0,3G.
2,40 zł
Wysyłka 24-48h -
Mięta Pieprzowa 0.1G ST Ozi
Mięta Pieprzowa to roślina wieloletnia, która posiada ciemnozielone liście. Mięta ma specyficzny, mentolowy zapach i chłodzący smak. Gramatura 0,1G.
2,91 zł
Wysyłka 24-48h -
Ogórecznik 2G ST
Ogórecznik: wywar działa wzmacniająco na nerwy i serce, miododajna jednoroczna roślina, działanie moczopędne.
2,40 zł
Wysyłka 24-48h -
Rozmaryn 0.05G Ozi
Rozmaryn to roślina wieloletnia, o szerokim zastosowaniu w kuchni, kosmetyce i farmacji. Rozmaryn można uprawiać w ogródku oraz w doniczce na parapecie. Gramatura 0,05G.
2,70 zł
Wysyłka 24-48h -
Tymianek Pospolity 0.3G ST Ozi
Tymianek Pospolity to roślina wieloletnia, która jest rośliną przyprawową. Tymianek ma gorzki smak i intensywny zapach. Polecany jest do potraw mięsnych. Gramatura 0,3G.
3,00 zł
Wysyłka 24-48h -
Rumianek lekarski 0,2G ST
Rumianek Lekarski: roślina lecznicza, przeciwzapalna, pomaga na dolegliwości żołądkowe.
2,49 zł
Wysyłka 24-48h -
Lawenda Lekarska 0.2G ST Ozi
Lawenda Lekarska to roślina, która posiada liczne łodygi z liliowym kwiatostanem. Lawenda posiada trwały i delikatny zapach. Można ją suszyć. Lawenda jest używana do odstraszania moli. Gramatura 0,2G.
2,40 zł