E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Aminokwasy roślinne - jaki nawóz wybrać?

Koncentraty aminokwasowe to przełomowa technologia w produkcji nawozów. Dzięki swojej skuteczności zyskują coraz większa popularność wśród producentów roślin uprawnych. Rosnący popyt sprawia, że na rynku pojawia się coraz więcej tego typu preparatów. Jak zatem wybrać najlepszy? 

Dokonując wyboru nawozu aminokwasowego szczególna uwagę zwróćmy na podaną przez producenta zawartość wolnych aminokwasów. Jest to bardzo istotny parametr, który powinien być podany w składzie produktu w procentach. Kolejną ważną informacją to zawartość azotu organicznego. Inną wskazówką, która pozwoli nam odnaleźć wysokiej klasy preparat jest pH i zasolenie. Optymalne pH koncentratu aminokwasowego powinno mieścić się w granicach 5-6. Im niższe zaś jego zasolenie, tym lepiej.



Jak pozyskuje się aminokwasy roślinne?

Aminokwasy roślinne pozyskuje się w procesie hydrolizy związków organicznych. Na skalę przemysłową stosuje się hydrolizę chemiczną lub enzymatyczną. Proces hydrolizy chemicznej polega na oddziaływaniu na białka stężonym roztworem zasad lub kwasów. Łańcuchy białkowe poddane hydrolizie kwasowej lub zasadowej rozrywane są na mniejsze fragmenty. Niestety, reakcje te przebiegają w sposób niekontrolowany niszcząc strukturę aminokwasów, lub całkowicie je rozkładając.

Proces hydrolizy enzymatycznej natomiast, wykorzystuje enzymy pochodzenia roślinnego. W reaktorze chemicznym mieszaninę białek poddaje się działaniu roztworu wodnego enzymów. Enzymy precyzyjnie oddzielają poszczególne aminokwasy z sekwencji białek. Produktem hydrolizy enzymatycznej są wolne, nieuszkodzone i aktywne biologicznie molekuły aminokwasów. Aminokwasy te, co ważne, są w przeważającej większości lewoskrętne — L-aminokwasy. To pożądana cecha, albowiem jedynie L-aminokwasy budują białka, a D-aminokwasy dla organizmów innych niż bakterie są truciznami. Jednakże pod wpływem rożnych czynników L-aminokwasy mogą przekształcać się w aminokwasy prawoskrętne — D-aminokwasy. W produkcji koncentratów aminokwasowych zjawisko to jest oczywiście niepożądane. Jednak w hydrolizie enzymatycznej ten niekorzystny proces ograniczony jest do zaledwie 10%, gdy w hydrolizie chemicznej może sięgać nawet 100%.

Za przewagą hydrolizy enzymatycznej nad chemiczną przemawia również niski stopień zasolenia i niewielka zawartość popiołów w produkcie finalnym. W hydrolizie enzymatycznej używa się niższych temperatur, które powodują mniejszy stopień spalania materii organicznej. Nie ma też potrzeby wykorzystania zasad i kwasów, z których wytrąca się sól.



Dlaczego warto wybrać aminokwasy roślinne?

W uprawie roślin aminokwasy wykorzystywane są jako nawozy mikroelementowe i biostymulatory. Trwają również badania nad wykorzystaniem jednego z aminokwasów — tryptofanu — jako naturalnego środka ochrony roślin. Możliwość tak szerokiego zakresu zastosowania sprawia, że koncentraty aminokwasowe są co raz popularniejsze zarówno w produkcji ekologicznej, jak i standardowej.

  • Biostymulacja aminokwasami

Aminokwasy roślinne to cegiełki budulcowe roślin i dlatego podane w oprysku identyfikowane są przez rośliny jako substancje znane i kompatybilne z ich własnym organizmem. Choć rośliny potrafią wytworzyć wszystkie niezbędne aminokwasy z azotu, węgla, tlenu i wodoru, to proces ten pochłania ogromne ilości energii. Podanie aminokwasów młodym roślinom pozwala im zaoszczędzić energię, którą musiałyby wydatkować na syntezę tych molekuł. W ten sposób tempo wzrostu roślin staje się bardziej dynamiczne, a ich rozwój bujniejszy. Biostymulacyjna rola aminokwasów polega także na tym, że pełnią one rolę prekursorów fitohormonów roślinnych. Ponieważ fitohormony są regulatorami wzrostu i rozwoju roślin, stymulowanie roślin do ich produkcji pozytywnie wpływa na ilość i jakość otrzymanych w ten sposób płodów rolnych.

  • Aminokwasy jako nawozy mikroelementowe

Wzbogacenie nawozów cząsteczkami aminokwasów jest nowatorskim krokiem w odżywianiu dolistnym roślin. Molekuły aminokwasów są bowiem błyskawicznie transportowane do komórek, dzięki czemu składniki pokarmowe z nawozu skompleksowanego aminokwasami mogą być pobrane w zaledwie 2 do 4 godzin i przekazane do tych miejsc wewnątrz rośliny, gdzie występuje największy niedobór danego składnika. Wchłonięte wraz aminokwasami mikroelementy są prawie w stu procentach przez roślinę wykorzystane. Dzięki temu aminokwasy optymalizują wykorzystanie nawozów, w szczególności azotowych, a tym samym powodują znaczący spadek zawartości szkodliwych azotanów w roślinach konsumpcyjnych.


Nawóz z aminokwasami roślinnymi

Folifol

Folifol to innowacyjny nawóz-biostymulator, który wykorzystuje zjawisko współdziałania między aminokwasami a glonami morskimi. Synergiczne działanie alg i aminokwasów ma korzystny wpływ na stymulację wzrostu i rozwoju roślin jak zboża, rzepak, kukurydza, buraki cukrowe i warzywa. Nawóz zawiera bogaty w stymulatory wzrostu ekstrakt z alg brunatnych i 18 aminokwasów roślinnych. Aminokwasy zawarte w nawozie zostały pozyskane metodą hydrolizy enzymatycznej, dzięki czemu są kompatybilne z metabolizmem roślin i mogą być przez nie wykorzystane w 100%. Folifol wyróżnia się także wysoką zawartością azotu organicznego, która wynosi 6%.

Zaleca się użycie nawozu Folifol po wystąpieniu stresorów środowiskowych, jak niska temperatura, susza lub grad. Nawóz podnosi dynamikę procesów wzrostu, co pozwala na szybką regenerację uszkodzonych roślin. W okresach suszy, niedoboru składników mineralnych i innych niekorzystnych warunkach, Folifol podnosi odporność roślin na stres, a w warunkach normalnych stymuluje ich prawidłowy rozwój.

Folifol można mieszać ze środkami ochrony roślin i innymi nawozami — podnosi ich skuteczność, a także zwiększa przyczepność cieczy roboczej. Użyty w oprysku z pestycydami zmniejsza ryzyko zahamowania wzrostu roślin wywołane niekorzystnym wpływem niektórych środków ochrony na fotosyntezę i — w rezultacie — plon. Dzięki stymulacji syntezy chlorofilu, Folifol pomaga utrzymać wysoką wydajność fotosyntezy, a tym samym produktywność roślin. Wpływa korzystnie na rozwój i wzrost korzeni.

Nawóz z aminokwasami roślinnymi

Zielony Organik

Kompleksowy nawóz Zielony Organik posiada wysoką zawartość azotu organicznego, fosforu, potasu, wapnia oraz wolnych aminokwasów pochodzenia roślinnego uzyskanych w procesie hydrolizy enzymatycznej. Dzięki temu połączeniu dostarcza roślinom łatwo przyswajalne makroskładniki i stymuluje naturalną odporność. Aminokwasy zapewniają szybki transport składników odżywczych do wnętrza komórek roślin. Dzięki temu wspierany jest szybki wzrost i zdrowy rozwój roślin.

Wspomaga rośliny, gdy te narażone są na stres środowiskowy, jak susza czy przymrozki, zwiększając ich odporność na trudne warunki. Po wystąpieniu sytuacji kryzysowych przyspiesza aktywowanie procesów fizjologicznych rośliny, a tym samym pomaga w pełni wykorzystać jej potencjał produkcyjny.

Zielony Organik zalecany jest do stosowania w uprawach zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych, warzyw i owoców, a także roślin ozdobnych. Zabiegi z użyciem nawozu można wykonać w postaci oprysku nalistnego lub fertygacji plantacji malin, jagody kamczackiej truskawki czy borówki wysokiej.

Nawóz z aminokwasami roślinnymi

Megafol

Megafol to specjalistyczny nawóz-biostymulator aminokwasowy, który w warunkach stresu chroni, a warunkach normalnych — podnosi produktywność roślin. W jego składzie znajdziemy tylko składniki pochodzenia naturalnego. Megafol zawiera wyselekcjonowane ekstrakty roślinne jak aminokwasy, proteiny, betainy, witaminy i czynniki wzrostu.

Betainy to pochodne aminokwasów, które aktywnie zapobiegają odwodnieniu komórek roślin w warunkach suszy, wysokiego zasolenia i upałów. Czynniki wzrostu stymulują metabolizm roślin. Do tej grupy zaliczamy fitohormony jak auksyny, gibereliny i cytokininy, które regulują procesy wzrostu, różnicowania i rozwoju roślin. Witaminy natomiast regulują metabolizm komórek i tkanek.

Megafol polecany jest w uprawach warzywniczych i sadowniczych. Może być użyty w jednym zabiegu agrotechnicznym z fungicydami, herbicydami, insektycydami i nawozami. Skuteczność działania tych preparatów wzrasta w połączeniu z biostymulatorem Megafol.


Nawóz z aminokwasami roślinnymi

Kaishi

Stymulkator wzrostu-nawóz Kaishi zawiera w swoim składzie 13 % wolnych L-aminokwasów pozyskanych z hydrolizy enzymatycznej białek roślinnych. Wszystkie zawarte w preparacie aminokwasy są lewoskrętne, czyli biologicznie czynne i wolne, to znaczy nie są połączone z innymi aminokwasami i nie zawierają pozostałości białek. Szczególnie ważne działanie wykazują zawarte w preparacie: tryptofan, który jako prekursor auksyn, wpływa pozytywnie na tempo wydłużania się łodyg i korzeni oraz otwieranie pąków liściowych, glicyna i kwas glutaminowy, które są ważnymi składnikami chlorofilu, dzięki czemu podnoszą produktywność roślin, prolina, która wpływa na płodność pyłku, oraz lizyna i metionina, które pobudzają ziarna pyłku do kiełkowania i stymulują wzrost łagiewki pyłkowej oraz metionina, która pozytywnie wpływa na dojrzewanie owoców.

Nawóz Kaishi polecany jest w uprawach rolniczych oraz ogrodniczych do dolistnego odżywiania roślin. Pobudza rośliny do wzrostu, znacząco podnosząc plonowanie. Pozytywnie wpływa na rozwój korzeni. Niweluje negatywne skutki stosowania pestycydów. Chroni rośliny w sytuacjach stresu i pomaga im w regeneracji szkód wywołanych przez przymrozki, szkodniki, suszę czy podtopienie. Podnosi efektywność zabiegów ochronnych i dokarmiających.



Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie