TZNP- odcinek 1: Ochrona fungicydowa i insektycydowa zbóż...
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Znaczący wzrost popularności kukurydzy notuje się w Polsce od początku XXI wieku. Kukurydza jest uprawiana z przeznaczeniem na ziarno lub na kiszonkę. Ze względu na wysoki potencjał plonowania roślina ta musi mieć w czasie trwania wegetacji zapewniony dostęp do niezbędnych składników pokarmowych. Niedobory poszczególnych minerałów mogą powodować słabszy wzrost i mniejsze plonowanie, niższą tolerancję na warunki stresowe i większą podatność na czynniki chorobotwórcze.
Do wytworzenia 1t ziarna kukurydza potrzebuje średnio 28 kg azotu, 13 kg fosforu, 30 kg potasu, 10 kg wapnia, 8 kg magnezu, 4,5 kg siarki oraz mikroelementy w postaci związków cynku, manganu, miedzi, boru i molibdenu. Skutkami niedostatku poszczególnych składników są opóźnione wschody, niedorozwój systemu korzeniowego, przebarwienia na liściach, wolniejszy i słabszy wzrost roślin oraz złe wykształcenie kolb.
Siarka nie jest podstawowym nawozem roślin uprawnych, ale w przypadku uprawy kukurydzy odgrywa znaczącą rolę.
Siarka wspiera pobieranie przez kukurydzę azotu i rozprowadzanie go po całej roślinie. Największe zapotrzebowanie kukurydzy na siarkę jest od fazy 7-8 liścia, a szczególnie w okresie kwitnienia. Zapotrzebowanie kukurydzy na siarkę rzędu 30-40 kg/ha nie jest zbyt duże, ale bez tego pierwiastka zahamowany jest proces pobierania z gleby azotu, który jest niezbędny do budowy nowych komórek. Nie pobrany z gleby nawóz azotowy przekształca się z postaci amonowej w łatwo wypłukiwaną postać azotanową.
Sama siarka wspomaga metabolizm i fotosyntezę oraz bierze udział w syntezie białek, tłuszczów oraz witamin.
Siarka przyczynia się do zwiększenia odporności kukurydzy na patogeny chorobotwórcze. Aktywne pobieranie siarki z gleby przez kukurydzę zależy od obecności innych minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Właściwy odczyn pH gleby ułatwia mineralizację siarki pochodzenia organicznego np. z gnojowicy lub obornika i pobieranie jej przez rośliny.
Paradoksem ostatnich lat jest to, że troska o środowisko i redukcja emisji siarki do atmosfery spowodowały zmniejszenie w glebach Polski zawartości siarki pochodzącej z kwaśnych deszczów. Rolnik musi to zrekompensować dostarczaniem łatwo przyswajalnych związków siarki (w postaci amonowej) w formie nawożenia doglebowego, a w okresie wegetacji również w formie dolistnej.
Fosfor jest pierwiastkiem, który uczestniczy w najważniejszych procesach życiowych roślin, takich jak synteza węglowodanów, białek i tłuszczów. Obecność fosforu jest szczególnie istotna w początkowych fazach rozwoju rośliny, ponieważ pierwiastek ten wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego.
Niedorozwój systemu korzeniowego utrudnia pobieranie składników pokarmowych z gleby. Konsekwencją jest wolniejsze tempo wzrostu i opóźnienie kolejnych faz rozwojowych.
Fosfor stymuluje również wzrost liczebności i wielkości ziaren w kolbach kukurydzy. Fosfor przyczynia się do większej odporności roślin na niekorzystne warunki pogodowe i patogeny chorób grzybowych.
Braki fosforu występują głównie w glebach słabych i kwaśnych, ale nie służy mu także przenawożenie azotem i wapnem.
Potas odpowiada za krążenie płynów i gazów w tkankach. Obecność potasu zwiększa efektywność procesów fotosyntezy i powoduje szybsze gromadzenie produktów asymilacji w tkankach. Potas wspiera pobieranie i wiązanie azotu, generując większe plony.
Rośliny odpowiednio zaopatrzone w potas mniej więdną, są bardziej odporne na susze, a ich liście nie mają tendencji do przedwczesnego zasychania. Potas wspiera budowę włókien w łodygach, dzięki czemu rośliny są odporne na wyleganie.
Potas ma też duży wpływ na poprawę zdrowotności roślin i budowę naturalnych mechanizmów obronnych przeciwko szkodnikom i chorobom.
Związki potasu są łatwo wymywane z gleby, dlatego ich niedobór występuje zwłaszcza na glebach lekkich, przepuszczalnych i kwaśnych.
Rośliny sygnalizują niedobór składników pokarmowych odmiennym wyglądem liści, korzeni oraz kolb.
Jak te sygnały rozpoznać?
Zdrowe liście kukurydzy powinny być błyszczące o soczystej, ciemnozielonej barwie. Dobrze rozwinięte korzenie powinny sięgać głęboko i wypełniać cała dostępną dla nich przestrzeń. Kolby dobrze odżywionych roślin są okazałe (ważą około 30 dag), aż po szczyt wypełnione dużymi wyrównanymi ziarnami.
Niektóre z wyżej wymienionych objawów można pomylić z objawami, które są skutkiem niekorzystnych warunków pogodowych lub glebowych. Niecałkowite wypełnienie kolb oraz szaro-zielone przebarwienia, zwijanie się i zamieranie liści kukurydzy to typowe następstwa suszy.
W artykule: | Jak działają preparaty pobierające azot z powietrza? | Azot z powietrza, czy to w ogóle działa?
W artykule: | Co na opadający płatek w uprawie rzepaku? | Na czym polega problem z opadającym płatkiem? |...
W artykule: | Zwalczanie chwastów wiosną w zbożach ozimych. | Przegląd środków do kompleksowego zwalczania...
W artykule: | Najczęstsze choroby grzybowe zbóż, jakie środki je zwalczają? | Jakie środki stosować na pierwszy...
W artykule: | Kukurydza więdnie, żółknie, a rośliny zasychają. Jak rozpoznać żerowanie śmietki kiełkówki w...
W artykule: | Kiedy nawozi się azotem? | Co daje nawożenie azotem? | Dlaczego warto nawozić uprawy azotem? |...
W artykule: | Kristalon na kwitnienie. Jaki kristalon wybrać? | Kristalon na zboża. Który nawóz wybrać? |...
W artykule: | Na łodydze rozwijają się drobne liście o zróżnicowanych wymiarach i kształtach oraz drobne kwiaty...
W artykule: | Zamawianie nawozów — ile ton nawozu mieści się na aucie? | Ile kosztuje tona nawozu 2023? Ile...
W artykule: | Jaki nawóz do trawy wybrać? | Na co zwrócić uwagę przy wyborze nawozu do trawy? | Co daje nawóz...
check_circle
check_circle
TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%
Kategorie