E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Saletra wapniowa - jaką saletrę wapniową wybrać?

Saletra wapniowa jest uniwersalnym nawozem alkalicznym przeznaczonym do stosowania przedsiewnego i pogłównego.

Saletra zawiera łatwo przyswajalną formę wapnia i azotu, dzięki czemu efektywnie uzupełnia ich wszelkie niedobory występujące w fazie intensywnego wzrostu roślin.

Doskonale wspiera gruzełkowatą strukturę podłoża, jednocześnie pozytywnie oddziałując na system korzeniowy roślin.
Czym charakteryzują się poszczególne saletry wapniowe i jak należy je prawidłowo stosować?

 

Dlaczego warto stosować saletrę wapniową w uprawach?

Saletra wapniowa jest granulowanym, rozpuszczalnym lub płynnym nawozem, niezwykle cenionym w uprawie warzyw i owoców. Należy używać jej tylko na zdrowe i suche rośliny - nigdy po deszczu.
Produkt przede wszystkim wyróżnia się wysoką zawartością wapnia, przez co świetnie uzupełnia wszelkie niedobory tego cennego makroelementu.
Saletry wapniowe zasługują na szczególną uwagę ze względu na szybką i łatwą przyswajalność, która zapewnia roślinom prawidłowy rozwój (również w okresie chłodów) oraz skutecznie zapobiega chorobom fizjologicznym wywoływanym deficytem podstawowych składników mineralnych.
Nawóz efektywnie przedłuża również okres wegetacji, a także delikatnie odkwasza podłoże.
Poprawia przewiewność zbitych gleb i gruzełkowatą strukturę podłoża. 

Wapń jest pierwiastkiem, który przemieszcza się ciężko w roślinach.
Jego niedobór nie może być więc  uzupełniany przez bieżącą redystrybucję z liści do rozwijających się nasion, owoców i bulw.
Deficyt wapnia zazwyczaj objawia się w trakcie wegetacji bądź podczas przechowywania plonów, jednocześnie negatywnie wpływając na wielkość oraz jakość upraw.
Stosując saletrę wapniową, można jednak zapobiec tego typu problemom i skutecznie zadbać o prawidłowy rozwój plonów. Wapń powinien być zastosowany co najmniej trzy tygodnie przed okresem wegetacji roślin. Na glebach o wysokim stopniu zakwaszenia dobrze jest zastosować nawożenie doglebowe. Wapń w tym przypadku redukuje szkodliwość zakwaszenia, co jest istotne dla upraw ozimych, późnego nawożenia czy też nawożenia pogłównego buraków i kukurydzy.


Jaką formę saletry wapniowej wybrać?

Na rynku dostępne są różne formy saletry wapniowej, którą wykorzystuje się w zależności od potrzeb, gatunku oraz fazy rozwojowej upraw.
Kiedy i w jakiej sytuacji należy więc aplikować poszczególne rodzaje produktów?



Saletra wapniowa polowa posypowa w formie granulatu np. Tropicote firmy Yara lub Lovofert

Saletra wapniowa polowa w formie granulatu przeznaczona jest do stosowania posypowego.
Produkt wykorzystuje się głównie do pogłównego nawożenia w uprawach ogrodniczych oraz rolniczych.
Forma polowa może być wysiewana maszynowo bądź ręcznie, a także w rowkowych systemach irygacyjnych.
Systematycznie stosowana wspomaga właściwości plonów oraz pozytywnie oddziałuje na równomierność dostępu roślin do składników odżywczych. 



Saletra wapniowa do fertygacji np. Calcinit firmy Yara lub w formie płatków Calcinit Flakes

Saletra wapniowa przeznaczona do fertygacji, czyli mieszaniu nawozu z wodą, kompleksowo uzupełnia okres rozwojowy roślin.
Nawóz ma znaczący wpływ na jakość oraz wielkość plonów, jednocześnie wyróżniając się bardzo dużą rozpuszczalnością.
Efektywnie pobudza wzrost plonów, zapewniając dłuższą świeżość warzyw i owoców.
Saletra wapniowa do fertygacji okaże się też niezwykle przydatna przy przygotowywaniu pożywek dla upraw bezglebowych. 



Saletra wapniowa w formie płynnej

Saletra wapniowa w formie płynnego koncentratu stanowi doskonałe źródło wysoko przyswajalnego azotanu wapnia.
Dedykowana jest uprawom ogrodniczym oraz rolniczym.
Wyjątkowo skutecznie wspiera profilaktykę chorób fizjologicznych wywoływanych znaczącym niedoborem wapnia.
Nawóz może być bez przeszkód stosowany w uprawach sadowniczych i glebach o kwaśnym odczynie.
Powinno się jednak unikać aplikowania produktu podczas większego nasłonecznienia. 



Jaką saletrę wapniową wybrać?

Każda z dostępnych na rynku saletr wapniowych przeznaczona jest do innego gatunku upraw, przez co charakteryzuje się odmiennymi właściwościami.
Kiedy i przy jakich plonach należy więc aplikować poszczególne nawozy?




Nitrabor z firmy Yara – saletra wapniowa polowa z borem w postaci granul

Saletra wapniowa Nitrabor firmy Yara to granulowany nawóz do stosowania posypowego.
Produkt aplikuje się w celach profilaktycznych przy uprawach rolniczych i ogrodowych, posiadających wyższe wymagania odnośnie wapnia i boru.
Nitrabor w swoim składzie zawiera azot całkowity (15,4% N), wapń (25,6% CaO) oraz bor (0,3% B). 



Ducanit 25KG granulowana saletra wapniowa 

Ducanit to saletra wapniowa rozpuszczalna w 99,9% w wodzie; służąca do fertygacji i nawożenia dolistnego.
Przeznaczenie nawozu: do nawożenia roślin wodnym roztworem nawozu poprzez podlewanie (fertygacja) oraz do nawożenia dolistnego (pozakorzeniowego).
Ducanit w swoim składnie zawiera 
azot (N) - 15,5%, w tym azot azotanowy 14,4%, azot amonowy 1,1% oraz wapń (CaO) - 26,3%.





Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Saletrę wapniową Nitrabor stosuje się przy kompleksowym naważeniu w uprawach warzyw gruntowych, roślin ogrodniczych, roślin jagodowych, a także przy uprawach sadowniczych oraz pod osłonami.
Wysoka zawartość cennych mikroelementów sprawia, że to właśnie ten produkt pozytywnie wpływa na jakość plonu, poprawia właściwości wysiewne, zwiększa intensywność podziałów komórkowych roślin, a także efektywnie zmniejsza ich podatność na porażenia patogenami. 

Nawóz należy aplikować pogłównie w jednorazowych dawkach nieprzekraczających 100 – 300 kg/ha. 

Środek stosuje się w ściśle określonych dawkach w zależności od spodziewanego plonu oraz zasobności gleby:

  • uprawy sadownicze - na początku wegetacji, a następnie w okresie kwitnienia oraz wzrostu roślin - 100-300 kg/ha (dawka jednorazowa);;
  • uprawy warzyw gruntowych - w okresie od 2-3 tygodni bezpośrednio po wysadzeniu rozsady bądź wschodach - 100-300 kg/ha (co 2-3 tygodnie);
  • uprawy pod osłonami - przed siewem/sadzeniem - 3–5 kg/100 m2 (dawka jednorazowa)/ w okresach większego zapotrzebowania na mikroelementy - 2–3 kg kg/100 m2 (dawka jednorazowa)


Dawki szczegółowe: 

  • pomidor gruntowy - 150-200 kg/ha;
  • pomidor pod osłonami - 2-3 kg/100m2
  • kapusta/kalafior/brokuł - 150-250 kg/ha;
  • jabłoń/grusza/śliwa - 150 kg/ha;
  • truskawka owocująca 100-130 kg/ha;
  • trawniki 3–3,5 kg/100m2;

 

YaraLiva Tropicote firmy Yara – saletra wapniowa polowa w postaci granul

YaraLive Tropicote firmy Yara to wysokojakościowa saletra wapniowa wykorzystywana do nawożenia warzyw i roślin ogrodniczych. W składzie zawiera azot całkowity (15,5% N - w tym: 14,4% N-NO3 i 1,1% N-NH4) oraz wapń (26,3% CaO).  




Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Saletra wapniowa YaraLive Tropicote dedykowana jest roślinom ogrodniczym i jagodowym, uprawom sadowniczym, warzywom gruntowym, a także uprawom pod osłonami.
Nawóz w niezwykle skuteczny sposób uzupełnia niedobory azotu i wapnia, pozytywnie wpływa na właściwości wysiewne plonów, zmniejsza podatność roślin na choroby grzybowe, poprawia jakość plonu oraz stabilizuje strukturę glebową. 

Nawóz należy aplikować pogłównie w jednorazowych dawkach nieprzekraczających 100 – 500 kg/ha. 

Produkt stosuje się w ściśle określonych dawkach w żależności od spodziewanego plonu oraz zasobności gleby:

  • uprawy sadownicze - na początku wegetacji, a następnie w trakcie kwitnienia oraz wzrostu roślin - 100-300 kg/ha (dawka jednorazowa);
  • uprawy warzyw gruntowych - w okresie od 2-3 tygodni bezpośrednio po wysadzeniu rozsady bądź wschodach - 100-300 kg/ha (co 2-3 tygodnie);
  • uprawy pod osłonami - przed siewem/sadzeniem - 3–5 kg/100 m2 (dawka jednorazowa)/ w okresach większego zapotrzebowania na mikroelementy - 2–3 kg kg/100 m2 (dawka jednorazowa)


Dawki szczegółowe: 

  • warzywa gruntowe - 150-300 kg/ha;
  • warzywa pod osłonami - 2-3 kg/100m2
  • rośliny jagodowe - 300-500 kg/ha;
  • mateczniki truskawek - 500 kg/ha;
  • truskawka owocująca 200-300 kg/ha;
  • sady - 350 - 500 kg/ha;
  • trawniki 3–3,5 kg/100m2;



Calcinit firmy Yara (do fertygacji, rozpuszczalna w wodzie, dostępna w formie granulowanej i w płatkach – flakes)

Saletra wapniowa Calcinit firmy Yara jest wysokiej jakości nawozem dostępnym w formie granulowanej oraz w płatkach.
Środek przeznaczony do sporządzania roztworów wodnych używanych do fertygacji oraz nawożenia pozakorzeniowego.
Zawiera azot całkowity (15,5% N, w tym: 14,4% N-NO3 i 1,1% N-NH4) i wapń (26,5% CaO, 19,0% Ca).  



Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Calcinit stosuje się w ramach kompleksowej opieki profilaktycznej upraw sadowniczych i warzyw gruntowych.
Produkt wyróżnia się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego wapnia, który pozytywnie wpływa na jakość i wielkość plonu, znacząco wzmacnia rośliny, wspiera prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz zapewnia stabilizację odczynu glebowego.
Środek pozbawiony jest metali ciężkich i substancji fitotoksycznych.

Nawóz stosuje się w ściśle określonych dawkach w żależności od sposobu aplikacji, gatunku roślin oraz fazy rozwojowej uprawy:

  • nawożenie pozakorzeniowe - rano lub wieczorem - 5-10 kg/ha (dawka jednorazowa);
  • fertygacja - podlewanie roślin wodnym roztworem o stężeniu 0,01–0,2% (0,1–2 kg/1000 litrów roztworu) - należy rozpuszczać w innym zbiorniku, niż preparaty zawierające siarczany i fosforany;
  • uprawy pod osłonami – nawożenie pozakorzeniowe stosowane rano lub wieczorem — środek stosowany na liście roślin w formie oprysku powinien zawierać 0,3 –1 kg nawozu w 100 litrach wody - w trakcie zabiegu należy dokładnie pokrywać roztworem organy roślin.  



Canit saletra wapniowa w płynie

Canit to łatwo rozpuszczalna saletra wapniowa firmy Agril stosowana przy uprawach rolniczych i ogrodniczych.
Przeznaczona do fertygacji oraz do wykorzystania jako nawóz dolistny. Produkt w swoim składzie zawiera wysoką zawartość Ca(NO3)2 (48%), azot całkowity (8,5%), azotan azotanowy (8,5%) oraz CaO rozpuszczalne (17%).  



Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Saletrę wapniową Cenit wykorzystuje się w profilaktyce chorób fizjologicznych spowodowanych znaczącym niedoborem wapnia (np. gorzka plamistość podskórna jabłek czy sucha zgnilizna wierzchołkowa). 

Produkt należy stosować dolistnie lub w ramach fertygacji w ściśle określonych dawkach w żależności od gatunku roślin, sposobu aplikacji oraz fazy rozwojowej uprawy:

Fertygacja: 

  • warzywa pod osłonami - 0,5-1,5 l na 1000 litrów wody - 5 %-15 % w roztworach 100-krotnie stężonych


Nawożenie dolistne: 

  • krzewy owocowe i drzewa - 5-8 l/ha - 4-8 zabiegi - co 10-14 dni;
  • poziomki i truskawki - 3-4 l/ha - faza wiązania i wyrastania owoców - 3-4 zabiegi - co 7 dni do końca kwitnienia;
  • uprawy rolnicze - 4-6 l/ha - wczesne fazy rozwoju roślin - 3-4 zabiegi;
  • warzywa polowe - 2-4 l/ha - od fazy drugiego liścia/2 tygodnie po posadzeniu rozsady - 3-4 zabiegi - co 10-14 dni.


W przypadku młodszych roślin należy stosować niższe dawki.

 

Wapnovit Turbo firmy Intermag – saletra wapniowa w płynie

Wapnovit Turbo to innowacyjny nawóz firmy Intermag z wysoką zawartością wapnia, dodatkowo wzbogacony o magnez i inne mikroelementy.
Produkt może być stosowany do fertygacji oraz nawożenia pozakorzeniowego przy uprawach rolniczych, warzywnych i sadowniczych.
Bogaty skład tej saletry wapniowej zawiera: azot całkowity (130 g/l), azot azotanowy (120 g/l), tlenek magnezu (10 g/l), tlenek wapnia (260 g/l), miedź (0,3 g/l), bor (0,75 g/l), cynk (0,3 g/l) oraz molibden (0,015 g/l). 



Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Wapnovit Turbo jest wysokojakościową saletrą wapniową przeznaczoną do upraw rolniczych, sadowniczych oraz ogrodniczych.
Niezwykła skuteczność nawozu opiera się na technologii INT, która wspomaga prawidłowy rozwój i wzrost roślin, pozytywnie wpływa na struktury ścian komórkowych, zwiększa odporność plonów na choroby grzybowe i fizjologiczne oraz stymuluje procesy równomiernego dojrzewania warzyw i owoców.
Produkt powinien być również wykorzystywany w ramach kompleksowej profilaktyki roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń. 

Nawóz stosuje się w ściśle określonych dawkach w żależności od spodziewanego plonu, gatunku roślin oraz sposobu aplikacji:

  • pszenica ozima/jęczmień ozimy/żyto ozime - 4-6 l/ha - 3 zabiegi;
  • pszenica jara/jęczmień jary/żyto jare - 4-6 l/ha - 2 zabiegi;
  • owies - 4-6 l/ha - 2 zabiegi;
  • słonecznik/len - 4-6 l/ha - 1-2 zabiegi
  • burak cukrowy/soja/ziemniak/jarmuż - 4-6 l/ha - 1-3 zabiegi;
  • jabłoń - 4-6 l/ha - 5-8 zabiegów;
  • grusza - 4-6 l/ha - 4-7 zabiegi;
  • czereśnia/wiśnia - 4-6 l/ha - 4-5 zabiegi;
  • śliwa/brzoskwinia/morela - 4-6 l/ha - 3-7 zabiegi;
  • agrest - 4-6 l/ha - 1-4 zabiegi;
  • malina (owocująca) - 4-6 l/ha - 4-6 zabiegów;
  • truskawka - 4-6 l/ha - 1 zabieg;
  • porzeczka/winorośl - 4-6 l/ha - 2-3 zabiegi;
  • warzywa cebulowe - 4-6 l/ha - 3 zabiegi;
  • pomidor - 4-6 l/ha - 5-6 zabiegów;
  • papryka/dynia/kalafior - 4-6 l/ha - 3-5 zabiegi;
  • ogórek/brokuł/kapusta/warzywa korzeniowe - 4-6 l/ha - 3-4 zabiegi;
  • marchew/pasternak/pietruszka - 4-6 l/ha - 4 zabiegi;
  • burak ćwikłowy - 4-6 l/ha - 3 zabiegi;
  • rzodkiewka/kalarepa/warzywa strączkowe - 4-6 l/ha - 1 zabieg;
  • rozsada warzyw kapustnych - 0,05-0,2 % (roztwór) - 2 zabiegi.


Fertygacja: 

  • uprawy w gruncie/na ziemiach ogrodniczych/na podłożach torfowych - 0,1-2 l na 1000 litrów wody - 0,01-0,2% 

 

 

Lovofert – czeska saletra wapniowa polowa, w postaci granul

Lovofert to saletra wapniowa czeskiego producenta Lovochemie, która stanowi doskonałe źródło szybko przyswajalnego azotu i wapnia.
Produkt jest nawozem fizjologiczne zasadowym, przez co wykazuje działanie odkwaszające.
Środek przeznaczony do nawożenia warzyw, sadów i upraw jagodowych. W swoim składzie zawiera azot azotanowy (13,8%), azot amonowy (1,2%) oraz tlenek wapnia (26%). 



Na jakie uprawy stosować, w jakim konkretnym celu i ilościach?

Saletra wapniowa Lovofert zapewnia kompleksowe wsparcie w profilaktyce upraw rolniczych, warzyw gruntowych, roślin ogrodniczych i jagodowych, a także upraw pod osłonami.
Może być stosowana przy każdego rodzaju glebach, szczególnie zalecane na glebach zakwaszonych.
Produkt przede wszystkim zapobiega niedoborom cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływa na jakość i wielkość plonów, przeciwdziała chlorozie liści, wspiera właściwości wysiewne plonów, a także stabilizuje odczyn glebowy. 

Nawóz należy stosować w ściśle określonych dawkach w żależności od spodziewanego plonu oraz zasobności gleby:

  • uprawy sadownicze - na początku wegetacji, a następnie w trakcie kwitnienia oraz wzrostu roślin - 100-300 kg/ha (dawka jednorazowa);
  • uprawy warzyw gruntowych - w okresie od 2-3 tygodni bezpośrednio po wysadzeniu rozsady bądź wschodach - 100-300 kg/ha (co 2-3 tygodnie);
  • uprawy pod osłonami - przed siewem/sadzeniem - 3–5 kg/100 m2 (dawka jednorazowa)/ w okresach większego zapotrzebowania na mikroelementy - 2–3 kg kg/100 m2 (dawka jednorazowa)


Dawki szczegółowe: 

  • warzywa gruntowe - 150-300 kg/ha - 2-3 dawki;
  • warzywa pod osłonami - 2-3 kg/100m2 - 4-6 dawki;
  • truskawka owocująca - 200-300 kg/ha - 1-2 dawki;
  • mateczniki truskawek - 500-600 kg/ha - 2-3 dawki;
  • sady - 350-500 kg/ha - 1-2 dawki;
  • rośliny jagodowe - 300-500 kg/ha - 1-2 dawki;
  • trawniki 3–3,5 kg/100m2;



Lovofert z borem- czeska saletra wapniowa polowa z borem w postaci granul

Saletra wapniowa Lovofert z dodatkiem boru (0,3%) zapewnia większą efektywność stosowania, jednocześnie pobudzając zdrowy rozwój każdej uprawy.
Nawóz szczególnie polecany jest do wykorzystywania w ramach kompleksowej profilaktyki oraz regeneracyjnego nawożenia osłabionych plonów.
Produkt ze względu na wyjątkową mieszankę ważnych składników pokarmowych skutecznie wzmacnia rośliny, dzięki czemu owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość i jakość. Należy pamiętać, aby nie mieszać saletry wapniowej z nawozami, które w składzie mają siarczyny lub fosforany.





      

Może zainteresuje Cię również:

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie