Kapusta Estoril F1, 2500 nasion nat. włoska
- -12%
- Ostatnie sztuki
E-SKLEP TWOICH ROŚLIN
Kapusta włoska to warzywo warte uwagi zarówno w kuchni, jak i ogródku.
Chcąc posadzić kapustę włoską należy mieć na uwadze, czy będziemy wykorzystywać ją do gołąbków – istnieją odmiany wręcz idealne do tej potrawy.
Wybierając odmianę kapusty trzeba wziąć pod uwagę takie elementy, jak:
• Plenność.
• Oczekiwana wielkość główki.
• Zdrowotność i odporność na choroby.
• Czas zbioru.
• Odporność na wahania temperatur.
• Możliwości przechowywania.
Nasiona kapusty to jedne z najbardziej wrażliwych na przechowywanie nasion.
Dlatego tylko sprawdzone, profesjonalne punkty sprzedaży oferują wiarygodne nasiona, co do których jest pewność odnośnie zawartych składników odżywczych i plenności w zmiennych, polskich warunkach.
Kapusta jest jednym z najstarszych warzyw świata.
Do najpopularniejszych warzyw kapustnych należą: kapusta włoska i biała, czerwona, brukselka, jarmuż, kalarepa, brokuły i kalafiory.
Polacy najbardziej kochają kapustę włoską, białą i czerwoną ze względu na wiele sposobów użycia jej w tradycyjnej kuchni.
Sukces popularności kapusta zawdzięcza swojej odporności na niskie temperatury i zdolności przechowywania.
Kapustę sieje się na wiosnę, choć można także „hartować” siewki, czyli wysiewać je w styczniu lub lutym, z intencją przeprowadzenia rozsady po dwóch miesiącach.
Aby kapusta miała duże, piękne główki należy sadzić ją w miejscach nasłonecznionych i widnych.
Lubi dużo wody w początkowej fazie wzrostu – po zawiązaniu główek nie potrzebuje jej aż tak dużo.
Dla pełnej satysfakcji klientów, w sklepie dlaroslin.pl oferujemy tysiące nasion różnych roślin, w tym wiele popularnych odmian kapusty – włoskiej, pekińskiej i czerwonej.
Dzięki wysokiej jakości produktów i szerokiej ofercie zdobyliśmy zaufanie ogrodników i działkowców z całego kraju, stając się jednym z najpopularniejszych sprzedawców.
Kapusta Langedijker to późna odmiana kapusty włoskiej. Jej okres wegetacji to 150 – 160 dni od zasadzenia rozsady.
Kapusta Langedijker tworzy bardzo zwięzłe główki, osiągające wagę od 2 do 4 kg. Główki są osadzone na wyższym głąbie.
Jest bardzo delikatna w smaku, dlatego poleca się jeść ja również na surowo oraz jako dodatek do mięsa.
Nadaje się również do kwaszenia. Odmiana ta jest polecana do przechowywania.
Wspaniała odmiana na gołąbki. Kapusta Wirosa to odmiana kapusty, która jest odporna na przemarzanie.
Rodzi główki o wadze od 2 do 3 kg. Można więc zbierać ją nawet w trakcie łagodnej zimy. Wirosa bardzo dobrze znosi przechowywanie.
Kapusta Ovasa jest bardzo plenną odmianą kapusty, zalecaną na zbiory letnie i jesienne.
Jej okres wegetacji to 100 dni. Rodzi główki o masie od 2 do 2,5 kg.
Odmiana ta ma ciemno zielone, drobno karbowane liście.
Nie ma tendencji do pękania i jest odporna na tipburn.
Odiana Ovasa jest szczególnie polecana do gołąbków i surówek.
Kapusta Miletta to odmiana średnio wczesna, z pięknymi pofałdowanymi liśćmi.
Jej największym atutem jest wysoka zdrowotność i odporność na stres.
Rodzi zbite główki, które mogą ważyć od ok 2 do 2,5 kg.
Odmiana Miletta przeznaczona jest odporna na tipburn i zagniwanie główek od spodu.
Można ją krótko przechowywać.
Kapusta Manon to średnio wczesna odmiana kapusty włoskiej.
Jej okres wegetacji wynosi 90 dni od posadzenia rozsady. Rodzi duże zwięzłe główki, ważące od 2 do 3 kg.
Polecana szczególnie do uprawy późnoletniej i wczesnojesiennej.
Ma silne korzenie, dzięki czemu dobrze rośnie na wszystkich stanowiskach.
Kapusta Melissa to całosezonowa odmiana kapusty włoskiej. Nadaje się głównie do zbiorów letnich i jesiennych.
Jej okres wegetacji wynosi 80 dni. Rodzi nieduże, ładne główki ważące od 1,5 do 2,5 kg.
Mniejsze główki uzyskuje się sadząc Melissę w większym zwarciu.
Można robić z niej surówki.
Kapusta Wiratoba to odmiana kapusty włoskiej, która może pochwalić się wysoką zdrowotnością i dużą rozetą liściową wokół główki.
Jej okres wegetacji to 140- 145 dni. Odmiana ta rodzi duże kuliste główki, które mogą ważyć od 1,5 do 2,5 kg.
Jest dość tolerancyjna na mróz. Krótki głąb i doskonała struktura wewnętrzna. Jest niepodatna na zagniwanie od dołu.
Kapusta Estoril to odmiana kapusty włoskiej, która jest wyjątkowo łatwa w uprawie.
Jej okres wegetacji to 60 – 65 dni od momentu nasadzenia. Tworzy okrągłe, bardzo zwarte główki, ważące od 1 do 1,5 kg.
Estoril to odmiana posiadająca odporność na tipburn.
W artykule: | Jak działają preparaty pobierające azot z powietrza? | Azot z powietrza, czy to w ogóle działa?
W artykule: | Co na opadający płatek w uprawie rzepaku? | Na czym polega problem z opadającym płatkiem? |...
W artykule: | Zwalczanie chwastów wiosną w zbożach ozimych. | Przegląd środków do kompleksowego zwalczania...
W artykule: | Najczęstsze choroby grzybowe zbóż, jakie środki je zwalczają? | Jakie środki stosować na pierwszy...
W artykule: | Kukurydza więdnie, żółknie, a rośliny zasychają. Jak rozpoznać żerowanie śmietki kiełkówki w...
W artykule: | Kiedy nawozi się azotem? | Co daje nawożenie azotem? | Dlaczego warto nawozić uprawy azotem? |...
W artykule: | Kristalon na kwitnienie. Jaki kristalon wybrać? | Kristalon na zboża. Który nawóz wybrać? |...
W artykule: | Na łodydze rozwijają się drobne liście o zróżnicowanych wymiarach i kształtach oraz drobne kwiaty...
W artykule: | Zamawianie nawozów — ile ton nawozu mieści się na aucie? | Ile kosztuje tona nawozu 2023? Ile...
W artykule: | Jaki nawóz do trawy wybrać? | Na co zwrócić uwagę przy wyborze nawozu do trawy? | Co daje nawóz...
W artykule: | Po co nawozić trawnik azotem? | Czy trzeba nawozić trawnik azotem? | Porównanie nawozów...
check_circle
check_circle
TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%
Kategorie