BUSTER 100 EC - HERBICYD POWSCHODOWY
POJEMNOŚĆ: 5 L
ŚRODEK CHWASTOBÓJCZY, ZWALCZA NALISTNIE JEDNOLIŚCIENNE CHWASTY W RZEPAKU OZIMYM I BURAKU CUKROWYM
Buster 100 EC jest herbicydem w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej,
stosowanym nalistnie, przeznaczonym do zwalczania perzu właściwego, samosiewów zbóż
i innych chwastów jednoliściennych w uprawie rzepaku ozimego i buraka cukrowego.
Zgodnie z klasyfikacją HRAC substancja czynna chizalofop-P-etylowy została
zaklasyfikowana do grupy A.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych
opryskiwaczy polowych.
Zawartość substancji czynnych Buster 100 EC:
chizalofop-P-etylowy (związek z grupy pochodnych kwasu arylofenoksypropionowego) -
100 g/l (10,1%)
Korzyści:
działa układowo na chwasty jednoliścienne
w różnych programach odchwaszczania rzepaku,
wysoce skuteczny w zwalczaniu pezru, samosiewów zbóż i innych chwastów
do zastosowania nalistnego
Buster 100 EC - na jakie chwasty działa? Działanie na chwasty:
Buster 100 EC jest herbicydem selektywnym o działaniu układowym. Pobierany jest bardzo
szybko przez liście, a następnie przemieszczany do korzeni i rozłogów chwastów, powodując
zahamowanie ich wzrostu i rozwoju.
Działanie środka na chwasty objawia się żółknięciem, a następnie zasychaniem
najmłodszych liści i widoczne jest po upływie około 7 dni od opryskiwania. Pełny efekt jest
widoczny po około 2-3 tygodniach, w zależności od przebiegu pogody.
Chwasty roczne są najbardziej wrażliwe na działanie środka od fazy 2 liści do początku
krzewienia, perz właściwy w fazie 4-6 liści.
Chwasty wrażliwe: chwastnica jednostronna, miotła zbożowa, perz właściwy, samosiewy
pszenicy ozimej, samosiewy pszenżyta ozimego
Dawkowanie środka Buster - jak stosować?:
Rzepak ozimy
a) środek stosować jesienią, gdy rzepak wykształci co najmniej pierwszą parę liści do
początku rozwoju pędów bocznych (BBCH 12 – 21)
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,4 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 – 0,4 l/ha.
lub
b) środek stosować wiosną po ruszeniu wegetacji od początku wydłużenia pędu (faza
rozety) do fazy wyraźnego drugiego międzywęźla (BBCH 30-32).
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,4 – 0,5 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Burak cukrowy
Termin stosowania: środek stosować od fazy 2 liści buraka do momentu, gdy rośliny zakryją
nie więcej niż 40% międzyrzędzi (BBCH12 – 34).
Na plantacjach, na których wykonuje się przerywkę buraków środek stosować na 10 dni
przed przerywką lub 10 dni po przerywce, gdy chwasty prosowate pojawią się ponownie.
Zwalczanie: chwastnicy jednostronnej, miotły zbożowej, samosiewów pszenicy:
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,4-0,5 l/ha
Zwalczanie perzu właściwego:
Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha – 1,5 l/ha
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres
karencji):
rzepak ozimy - 90 dni
burak cukrowy – 110 dn
Okres ważności od daty produkcji - 2 lata.
Środki ochrony roślin mogą być nabywane wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w art. 28. Ustawy z dnia 08.03.2013r. o środkach ochrony roślin.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Wszelkie informacje o zagrożeniach i środkach bezpieczeństwa zawarte są w załączonej karcie charakterystyki.