Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Marchew Nerac 500 TN 1,6-1,8 mm...
Chillgard Spray: składniki naturalnego pochodzenia bezpieczny dla...
Kretogran: odstrasza krety i minimalizuje szkody ulega naturalnemu...
Soja ma dużą zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona soi mogą być cenną i wysokokaloryczną paszą oraz pełnowartościowym zamiennikiem mięsa w diecie. Rolnicy muszą wziąć pod uwagę opłacalność uprawy soi, dla której dobre warunki klimatyczne panują w południowej części Polski. Rolnik nie powinien mieć trudności w zdobyciu nasion odmian dobrze plonujących w polskich warunkach. Uprawa soi może zastąpić rzepak i wzbogacić płodozmiany zbożowo-kukurydziane lub zbożowo-rzepakowe. Roślina ta nie wymaga intensywnego nawożenia azotowego oraz poprawia żyzność gleby.
Soja Abaca to: odmiana wczesna do średnio-wczesnej nadaje się do uprawy na terenie całego kraju posiada bardzo wysoki potencjał plonowania
Soja Abelina to: odmiana wczesna do średnio-wczesnej nadaje się do uprawy na większości stanowisk wyjątkowo wczesny wigor wysoka zawartość tłuszczu i białka osiąga stabilny i wysoki plon
Soja Ambella to: najwcześniejsza odmiana na rynku nadaje się do uprawy na terenie całego kraju bardzo mocny wczesny wigor i odporność na chłody
Soja jest pradawną rośliną uprawną, ale jej uprawa masowa rozpoczęła się dopiero po II wojnie światowej. Niedobór tłuszczów zwierzęcych trzeba było zastąpić olejami roślinnymi. Nasiona soi mają dużą zawartość białka (35-47%), tłuszczu (17-23%). Śruta sojowa jest podstawowym składnikiem pasz treściwych. Soja jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i chemicznym. Resztki z uprawy soi wzbogacają glebę o próchnicę i związki azotu.
Soja dobrze rośnie na większości gleb występujących w Polsce (od II do V klasy bonitacyjnej), ale najwyższe plony daje na glebach kompleksu pszennego. Nie lubi gleb kwaśnych i bardzo lekkich oraz ciężkich i zwięzłych. Wymaga obojętnego odczynu gleby (optymalne pH 6,0-6,5). Podobnie jak inne rośliny bobowate wiąże azot atmosferyczny dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi z rodzaju Bradyrhizobium. Pierwsza faza wzrostu jest wolna i soja jest wówczas narażona na zagłuszenie przez chwasty. Soja ma dobrze rozwinięty system korzeniowy i dobrze znosi nawet długie okresy suszy. Liście soi są omszone w celu zmniejszenia parowania z powierzchni blaszki liściowej i mają zdolność zmiany ustawienia w zależności od nasłonecznienia i pory dnia (heliotropizm). Okres wegetacyjny dostępnych w Polsce odmian trwa 120-150 dni. Okresie kwitnienia wymaga temperatury minimum 17-18° C, a w czasie dojrzewania nasion 14-20° C. Uprawa soi w polskich warunkach klimatycznych jest mniej narażona na typowe dla tej rośliny czynniki chorobotwórcze, a patogeny są przeważnie roznoszone w materiale siewnym niepewnego pochodzenia. Większe zagrożenie dla upraw soi stanowią szkodniki (śmietka kiełkówka, mszyce, przędziorki, zmienniki, strąkowce). Rolnicy uprawiający soję mają szeroki wybór preparatów do zwalczania chorób i szkodników soi. Soję zbiera się głównie we wrześniu (od końca sierpnia do początku października), kiedy strąki są już brązowe i nasiona w strąkach dzwonią. Rośliny ścinane są kombajnem na wysokości 6-8 cm nad ziemią. Po zbiorze nasiona trzeba dosuszyć, by osiągnęły wilgotność 13-14%, umożliwiającą przechowywanie.
Termin siewu soi jest uzależniony od warunków klimatycznych w regionie i przypada pomiędzy 20 kwietnia a 5 maja. Wyznacznikiem może być kwitnienie klonu zwyczajnego lub koniec kwitnienia wiśni. Wczesny termin siewu wpływa korzystnie na rozwój strąków. Soję wysiewa się na głębokość 3-4 cm w rzędach w rozstawie 15-25 cm. Norma wysiewu zależy od odmiany i masy tysiąca nasion (MTN) i wynosi 120-180 kg/ha, tak by osiągnąć obsadę 60-100 roślin/m². Zbyt głęboki siew powoduje nierównomierne wschody i wzrost roślin. Przed siewem nasiona trzeba zaszczepić nitraginą z zawartymi w niej bakteriami brodawkowymi (Bradyrhizobium).
Soja nie należy do roślin tradycyjnie uprawianych w Polsce i dlatego jest mało popularna. Warto zwrócić uwagę na jej zalety.
Krajowe i europejskie listy odmian zawierają liczne odmiany soi dostosowane do uprawy w warunkach europejskich. Na co zwrócić uwagę przy zakupie materiału siewnego?
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848
ok
”
Prosty proces złożenia zamówienia, szybka wysyłka i dostawa, w razie problemów lub pytań zawsze ktoś będzie służył pomocą. Jednym słowem oszczędność pieniędzy i czasu
Super
”
Bardzo dobry kontakt, ekspresowa wysyłka, produkt zgodny z zamówieniem bez uszkodzeń. Sklep godny polecenia. Z pewnością to nie ostatnie zakupy w Państwa sklepie. 5 gwiazdek
ok
”
Miła obsługa, szeroki asortyment, szybka wysyłka, stwierdzam, że.. jestem zadowolony z zakupów
Polecam
”
Jestem bardzo zadowolony! Super podejście do klienta na każdym kroku! Z taką firma można współpracować jak najbardziej! Polecam wszystkim