Filtry
Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Cebula Exhibition Odmiana o super...
Buty Kroks dziecięcy wodoodporny materiał, łatwe w utrzymaniu...
Buty Kroks dziecięcy wodoodporny materiał, łatwe w utrzymaniu...
Wraz z pojawieniem się nowych odmian roślin warzywnych rzepa straciła na popularności i obecnie jest rzadkością w gospodarstwie domowym. Starsze pokolenie pamięta jeszcze jej kulinarną wszechstronność.
Młodzi ludzie nawet nie wiedzą o korzyściach płynących z tego warzywa, które jest wzbogacone o przeciwutleniacze, kwas bursztynowy, wapń i witaminy. Praca z zakresu uprawy rzepy również została zaniedbana, więc musimy zadowolić się gatunkami, które zostały samowolnie wyhodowane przez naszych przodków.
Purple Crown F1 to wczesna odmiana rzepy japońskiej o różowopurpurowym zabarwieniu połowy owocu.
Royal Crown F1 to odmiana rzepy o okrągłym kształcie z różowym zabarwieniem wierzchniej części korzenia.
Sweetbell F1 to odmiana rzepy japońskiej. Roślina bardzo wyrównana o okrągłym kształcie i purpurowej skórce w górnej części korzenia.
Tokyo Top F1 to odmiana białej japońskiej rzepy, o okrągłym kształcie i białych korzeniach.
W zależności od gatunku i odmiany, warzywo to różni się kształtem, barwą i smakiem. Żółta rzepa, na przykład, ma bardzo soczysty rdzeń z grubymi włóknami pokarmowymi i silnym smakiem. Z kolei odmiana biała wyróżnia się miękkimi, delikatnymi włóknami i wyrazistym smakiem. Odmiana ta jest polecana do żywienia małych dzieci, ponieważ jest lekkostrawna.
Inna klasyfikacja odmian rzepy oparta jest na okresie dojrzewania. Odmiany te dzielą się na wczesno dojrzewające (1,5-2 miesiące), średnio dojrzewające (2-3 miesiące) i późno dojrzewające (3-3,5 miesiąca).
Nasiona rzepy kiełkują lepiej, szybciej i gwałtowniej, jeśli najpierw ogrzeje się je w ciepłej wodzie. Zawiń nasiona w ściereczkę i namocz je w gorącej wodzie (40-50°C) przez pięć minut. Nasiona są następnie lekko podsuszane i mieszane z piaskiem.
Tak więc po przeanalizowaniu najważniejszych punktów dotyczących czasu i sposobu sadzenia rzepy, można wyciągnąć następujące wnioski:
Stosując się do podstawowych technik rolniczych dotyczących sadzenia i pielęgnacji rzepy w otwartym gruncie, każdy może z łatwością wyhodować smaczną, soczystą rzepę.
Nasiona wysiewa się w przygotowane bruzdy na głębokość 4 centymetrów, które najpierw do połowy wypełnia się piaskiem, a następnie przysypuje popiołem i podlewa (do podlewania można użyć roztworu efektywnych mikroorganizmów). Ponieważ rzepa nie lubi być przerośnięta, idealnym rozwiązaniem jest staranne wysianie 2 do 3 nasion co 10 centymetrów. Nie jest to łatwe, ale nie trzeba będzie w przyszłości kilkakrotnie przerzedzać, co zawsze może uszkodzić korzenie.
Nasiona należy najpierw przysypać piaskiem, a następnie kompostem, ściółką kokosową lub luźną ziemią. Następnie przykryć glebę płachtą okrywającą (wczesne siewy można przykryć folią). Osłonę można zdjąć po dwóch dniach, a pierwsze pędy pojawią się trzeciego dnia. Rzepy dobrze znoszą chłody i kiełkują nawet w temperaturze 2-3°C. Optymalna temperatura dla uprawy rzepy wynosi 15-18°C.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848