Filtry
Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Marchew Nerac 500 TN 1,6-1,8 mm...
Pszenica ozima Debian: stabilny plon w każdych warunkach pogodowych...
Pszenica ozima Debian: stabilny plon w każdych warunkach pogodowych...
Pietruszka naciowa w odróżnieniu od pietruszki korzeniowej rozwija rozetę gęstych i bujnych liści o intensywnym zapachu kosztem niepozornych i niesmacznych korzeni. Pęczek natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminy A i C. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo. Natka pietruszki wspiera procesy trawienia, odporność, przeciwdziała nieświeżemu oddechowi i wzdęciom oraz zapobiega kamicy nerkowej. Natkę pietruszki najlepiej spożywać na surowo, świeżą, tuż po zerwaniu.
Pietruszka Moss Curled: posiada kędzierzawe aromatyczne liście, nie tworzy korzenia palowego, szybko odrastające liście.
Pietruszka naciowa Festival 68 to odmiana, która nadaje się do bezpośredniego spożycia, suszenia oraz mrożenia. Liście pietruszki są gładkie oraz odporne na żółknięcia. Pietruszka daje duży i gęsty plon. Gramatura 5G.
Pietruszka Festival, naciowa, liściowa, opakowanie 100G Norma wysiewu: 5-6 kg/1ha Termin wysiewu: 2-3 dekada III-2 dekada VII Rozstawa: 10x28 cm Wegetacja: 100-110 dni Termin zbioru: 3 dekada VI
Pietruszka odmiany Fest to pietruszka naciowa o liściach gładkich z charakterystycznym aromatem. Liście regenerują się bardzo szybko. Gramatura 5G.
Pietruszka naciowa Natalka: okres wegetacji: 100-110 dni nie tworzy korzenia palowego liście po ścięciu szybko odrastają polecana na susz zbiór: poł. VI - X
Pietruszka Petra: okres wegetacji: 87 dni długo zachowuje świeży wygląd wielokrotne zbiory w ciągu sezonu dobra do produkcji suszu zbiór: od VII do końca X
Pietruszka naciowa Gigante D`Italia, opakowanie 100g Odmiana do uprawy przez cały okres wegetacji. Na świeży rynek i dla przemysłu. Liście gładkie, intensywnie zielone i silnym zapachu.
Produkt trwale niedostępny
Pietruszka naciowa lubi stanowiska dobrze oświetlone oraz żyzne, próchnicze i przepuszczalne podłoże wymieszane z obornikiem lub przefermentowanym kompostem. Nie lubi terenów podmokłych ani skłonnych do przesuszania. Nie lubi gleb ciężkich, gliniastych, ale radzi sobie na nich lepiej od pietruszki korzeniowej. Odczyn gleby powinien być obojętny, lekko kwaśny lub lekko zasadowy. W uprawie domowej lub pojemnikowej stosuje się ziemię uniwersalną zmieszaną z piaskiem w proporcjach 3:1. Pietruszkę naciową wysiewa się na przełomie marca i kwietnia. Po siewie gleba powinna być lekko wilgotna i osłonięta. Dla ochrony przed niskimi temperaturami w uprawie gruntowej stosuje się włókninę. Pietruszka kiełkuje przy temperaturze powyżej 0° C, znosi przygruntowe przymrozki, ale optymalną temperaturą dla wzrostu jest 15-18° C.
Uprawa pietruszki naciowej nie jest skomplikowana. Wystarczy zapewnić jej odpowiednią pulchność i wilgotność podłoża. Wśród odmian pietruszki naciowej można zasadniczo wyróżnić dwa typy:
Spotkać też można odmiany pietruszki o barwnych liściach, w których funkcja dekoracyjna przeważa nad funkcją kulinarną.
Poza wielkością, pokrojem i kolorem liści warto zwrócić uwagę jeszcze na następujące cechy:
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848