Nasiona fasoli - Nasiona warzyw i innych - dlaroslin.pl - E-sklep Twoich Roślin | E-sklep dlaroslin.pl

Nasiona fasoli

Rabat 2% za zakupy powyżej 3000 zł, nie dotyczy materiału siewnego

Darmowa przesyłka 1 paczki do 30kg przy zamówieniu pow. 1000zł

Promocje

Nowe produkty

Nasiona fasoli  

Jest 41 produktów.

Fasola jest jednym z głównych źródeł, dostarczających białka roślinnego dla naszego organizmu. Warzywo to oprócz walorów smakowych pięknie ozdabia ogrody swoimi pnączami oraz białymi kwiatami.

Pokazuje 1 - 41 z 41 elementów
Pokazuje 1 - 41 z 41 elementów
Nasiona fasoli

Fasola jest bardzo atrakcyjnym produktem eksportowym. Posiada bardzo dużo błonnika i niski indeks glikemiczny, przez co wykorzystywana jest często w dietach odchudzających. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, stanowi również źródło wapnia i fosforu. Jest warzywem łatwym w uprawie.

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze nasion fasoli?

Fasola nie jest rośliną wymagającą, jednak do jej preferencji zaliczamy przede wszystkim:

- temperaturę – fasola jest warzywem wrażliwym na niskie temperatury, idealne są dla niej ciepłe miejsca,

- siew – powinna być wysiewana po 15 maja, czyli po przejściu wiosennych przymrozków,

- nawodnienie – jest to roślina, która jest nieodporna na niedobór wody,

- nasłonecznienie – lubi dobrze naświetlone miejsca, łatwiej kiełkuje, a jej zbiory są bardziej dorodne,

- glebę – najlepszy odczyn gleby dla fasoli to odczyn obojętny bądź lekko kwaśny,

- otoczenie- fasola lubi otoczenie kukurydzy, marchwi, selera, dyni, kapusty, szpinaku, kalarepy, kalafiora, natomiast nie preferuje towarzystwa cebuli, kolendry oraz kopru włoskiego.



Ponadto warzywo to idealnie sprawdzi się jako poplon po warzywach wcześnie schodzących z pola. Jedynym warunkiem jest, to aby nie uprawiać jej po roślinach strączkowych, bowiem istnieje ryzyko skażenia uprawy. Fasola dobrze czuje się w środowisku odchwaszczonym oraz przy spulchnionej glebie. W przeciwnym razie wpływa to negatywnie na rozwój rośliny oraz na jej plony.

 

Co wybrać: fasolę zieloną czy fasolę żółtą?

Fasola żółta jest warzywem bardzo delikatnym, jest bogata w wiele składników odżywczych, głównie w potas, który odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz mięśni, a także reguluje równowagę kwasowo- zasadową organizmu. Żółta fasola jest warzywem ciepłolubnym, preferującym żyzną glebę. Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze 11 stopni. Zbiór rozpoczyna się gdy strąki i liście zasychają i żółkną.

Zielona fasola różni się od odmiany żółtej tym, że posiada większą ilość witaminy A, która jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrok, skórę i paznokcie. Posiada dużą zawartość kwasu foliowego, który jest bardzo ważny w procesie wzrostu i funkcjonowania komórek. Zielona fasola ma bardziej wyrazisty smak. Preferencje tej rośliny nie różnią się, podobnie jak fasola żółta lubi miejsca nasłonecznione, wilgotne i żyzne.


Dlaczego warto
u nas kupować?
Zaufane opinie
ceneo.pl

Sprawdź jak inni nas oceniają

Zobacz opinie
Nasze
wyróżnienia
Rzetelna firmaGazele biznesu 2014 - Puls Biznesu
Jesteśmy do Państwa

dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl

Hurtownia Rolno-Ogrodnicza

Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848

Zamów

Opinie

Co mówią nasi klienci:

Kategorie