Filtry
Marchew Speedo 500TN KAL1,6-1,8...
Cebula Sedona 250 TN,KAL.2,0-2,75 PR...
Marchew Nerac 500 TN 1,6-1,8 mm...
Pszenica ozima Debian: stabilny plon w każdych warunkach pogodowych...
Pszenica ozima Debian: stabilny plon w każdych warunkach pogodowych...
Seradela jest mało wymagającą rośliną, która świetnie nadaje się do uprawy na glebach lekkich po życie ozimym. Może być zbierana nawet po przymrozkach. Jest bogatą w białko i błonnik, wartościową paszą dla bydła mlecznego. Poprawia jakość mleka i w przeciwieństwie do koniczyny nie powoduje wzdęć. Seradela należy do roślin miododajnych. Uprawiana na poplon seradela kwitnie w sierpniu i daje pszczołom cenny pożytek przed okresem zimowego spoczynku. Po zaoraniu dostarcza glebie łatwą do rozłożenia materię organiczną i poprawia warunki fitosanitarne gleby. Często występuje w mieszankach z facelią lub gorczycą białą.
Seradela: niskie wymagania glebowe duże zapotrzebowanie na wodę nadaje się na pasze dla zwierząt, szczególnie dla bydła mlecznego pobiera azot z powietrza
Seradela pastewna 1 KG: niskie wymagania glebowe duże zapotrzebowanie na wodę nadaje się na pasze dla zwierząt, szczególnie dla bydła mlecznego pobiera azot z powietrza
Seradela pastewna 0,5 kg niskie wymagania glebowe duże zapotrzebowanie na wodę nadaje się na paszę dla zwierząt, szczególnie dla bydła mlecznego pobiera azot z powietrza
Seradela to roślina, która ma niewielkie wymagania glebowe - idealnie nadaje się na słabe gleby. Roślina pobiera z powietrza azot, dzięki czemu należy tylko dostarczyć roślinie fosfor i potas.
Seradela uprawna, nazywana też ptaszyńcem, jest jednoroczną rośliną jarą należącą do bobowatych drobnonasiennych. Pochodzi ze strefy śródziemnomorskiej, ale jej uprawa rozprzestrzeniła się w wielu krajach. Okres wegetacyjny seradeli wynosi 115-160 dni. Unikalną właściwością seradeli jest zdolność czerpania wody z rosy i mgły, dzięki drobnym włoskom pokrywającym liście. Jako roślina o małych wymaganiach jest uprawiana na słabych glebach piaszczystych.
Seradela jest rośliną, która dobrze sobie radzi na słabszych, piaszczystych, lekkich glebach. W czystym siewie nie wymaga nawożenia azotowego. Gorzej rośnie na glebach ciężkich, suchych i zbitych. Odczyn gleby powinien być obojętny lub lekko kwaśny, bo seradela źle znosi wapno. Jest wrażliwa na niedobory wody. Stanowisko pod uprawę seradeli powinno być odchwaszczone, a gleba spulchniona i łatwo nasiąkająca wodą. Nie powinno się uprawiać seradeli po innych bobowatych. Wyjątkiem jest łubin, po którym przejmuje pozostawione w glebie bakterie brodawkowe. Seradela słabo rośnie po roślinach przemysłowych i innych uprawach wyjaławiających glebę. Dobrym przedplonem przed seradelą są zboża ozime lub okopowe uprawiane na oborniku. Ważnym zabiegiem w początkowej fazie wzrostu seradeli jest odchwaszczanie, ponieważ seradela wolno rośnie. Żeby uniknąć ryzyka zachwaszczenia, seradelę wsiewa się w roślinę ochronną. Seradelę na nasiona zbiera się, gdy większość strąków w dolnej części rośliny zaczynają brązowieć, a w środkowej żółknąć. Pomimo że na szczytach seradeli są jeszcze kwiaty, nie należy zwlekać ze zbiorem, ponieważ najwartościowsze strąki dolne będą pękać i nasiona zaczną się osypywać. Zbiór mechaniczny poprzedza zabieg desykacji. Nasiona przeznaczone do przechowania powinny mieć 14-15% wilgotności. Plon nasion wynosi 4-10 dt/ha. Seradela na zielonkę zbierana jest przez cały okres kwitnienia aż do zawiązywania strąków w dolnej części roślin. Plon zielonej masy wynosi ok. 60-70 dt/ha. Seradela ma dobrą odporność na przegryzanie i wydeptywanie, więc może być spasana, gdy rośliny przekroczą 20 cm wysokości.
Nasiona seradeli powinny być przed siewem zaprawione bakteriami nitryfikacyjnymi. Seradelę na nasiona wysiewa się w drugiej połowie marca (przed 5 kwietnia), gdyż dobrze znosi wiosenne przymrozki. Głębokość siewu wynosi 2-3 cm, a norma wysiewu 25-30 kg/ha. Stosuje się siew rzutowy lub wysiewanie siewnikiem w rzędach (międzyrzędzia o szerokości 15-20 cm). W przypadku uprawy na poplon zalecane jest wysianie seradeli przed końcem lipca w ilości dwukrotnie większej niż przy wysiewie na nasiona (50-60 kg/ha). Przy opóźnionym siewie i siewie w roślinę ochronną normę wysiewu się zwiększa.
Seradela ma tendencje do wylegania, ale skuteczną radą na to jest wsiewanie jej w roślinę ochronną (np. żyto ozime).
Jakie zalety decydują o wzroście popularności seradeli?
Seradela nazywana jest „koniczyną piasków”, bo ma małe wymaganie glebowe i staje się cenną uprawą na ubogich stanowiskach.
Symbioza z bakteriami nitryfikacyjnymi pozwala seradeli wzbogacić glebę nawet o ponad 100 kg/ha azotu pobranego z atmosfery, dzięki czemu podnosi plony upraw następczych.
Potrafi czerpać wodę zawartą w atmosferze dzięki włoskom pobierającym wilgoć z mgły i rosy.
Seradela po przyoraniu wzbogaca glebę o substancję organiczną, która podnosi żyzność gleby i jej aktywność biologiczną.
Seradela uprawiana na zielonkę dostarcza nawet 7 t zielonej masy z hektara, wzbogacając żywienie zwierząt, a zwłaszcza krów mlecznych, o paszę z dużą zawartością białka.
Seradela jest rośliną miododajną, która dostarcza pszczołom nektaru w okresie, kiedy zaczyna brakować pożytku.
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848