Filtry
Karmnik plastikowy: kształt przypomniający latarenkę posiada haczyk...
Kukurydza SM Doktor: FAO 220-230 ziarno typu semi dent przeznaczona...
Grykę zwyczajną można uprawiać jako poplon na zielonkę lub przyoranie na nawóz. Potrafi dostosować się do różnych typów gleb i wykorzystać ich składniki mineralne. Bardzo szybko rośnie, osiągając do 2 m wysokości, ma krótki okres wegetacji, a przy okazji wprowadza do gleby związki, które ograniczają rozwój wielu pospolitych chwastów. Gryka jest rośliną miododajną, a miód gryczany wzmacnia odporność organizmu i uzupełnia niedobory żelaza i magnezu. Słoma gryczana zwiększa ilość próchnicy w glebie, poprawia jej strukturę i dostarcza związków fosforu, potasu, magnezu i wapnia.
Gryka idealna na poplon, lub jako pasza. Opakowanie: 25kg.
Gryka jest rośliną z rodziny rdestowatych o szybkim wzroście i krótkim okresie wegetacyjnym. Jest nazywana hreczką lub tatarką (według tradycji miała do Polski trafić dzięki Tatarom), chociaż kaszę gryczaną robi się z gryki zwyczajnej (hreczki), a gryka tatarka zaliczana jest do chwastów. Nasiona gryki są bardzo zdrowe, zawierają bardzo dużo błonnika, złożone węglowodany, białko, niewielkie ilości tłuszczu, witaminy z grupy B, witaminę E oraz mikroelementy.
Gryka jest doskonałą rośliną na poplon. Nie ma wygórowanych wymagań glebowych. Do wykiełkowania potrzebuje ciepłej, napowietrzonej i wilgotnej gleby o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie. Jest wrażliwa na niską temperaturę gleby i spadki temperatury poniżej 0° C, ale w przypadku wysiewu letniego przymrozki jej nie grożą. Gryka szybko rośnie i zwalcza konkurencję ze strony chwastów metodami fizycznymi (zagłusza je i zacienia) i chemicznymi (dzięki wytwarzanym w korzeniach związkom chemicznym). Odchwaszczające właściwości gryki szczególnie doceniają rolnicy, których pola opanowuje tasznik pospolity, mlecz zwyczajny, tojeść lub wilczomlecz obrotny. Łodyga gryki wyrasta do wysokości około 1 m, a następnie się rozgałęzia. Gryka wcześnie kwitnie i dojrzewa. Kwitnienie łanu gryki trwa długo, nawet dwa miesiące, dając pszczołom okazję do zebrania pożytku (wydajność nektarowa gryki może przekraczać 200 kg/ha). Zbyt wczesny wysiew lub zbyt późne uprzątnięcie gryki z pola może sprawić, że pole zostanie zanieczyszczone nasionami gryki. Najlepszą porą na zbiór lub przyoranie gryki jest początkowa faza kwitnienia (do 10 dnia po pojawieniu się pierwszych kwiatów). Zaorana słoma wzbogaca glebę o próchnicę i łatwo przyswajalne związki fosforu i potasu, ale bakterie rozkładające celulozę wymagają dostarczenia pewnych dawek azotu (np. w postaci mocznika). Gryka siana jako poplon na zielony nawóz jest polecana przy uprawie zbóż jarych i ozimych. Występuje też w popularnych mieszankach poplonowych w towarzystwie gorczycy, rzodkwi oleistej, facelii, seradeli, grochu pastewnego i wyki.
Wysiew gryki na plon główny odbywa się po ostatnich wiosennych przymrozkach (druga połowa maja). Norma wysiewu zależy od rozstawy rzędów (od 12 cm do 45 cm) i wynosi ok. 80 kg/ha. Zwiększenie norm wysiewu i zagęszczenie roślin nie zwiększa plonów zielonej masy ani ziarna. Gryka uprawiana jako poplon na paszę może być wysiewana do końca lipca, a na zielony nawóz jeszcze w sierpniu. Głębokość siewu zależy od terminu i wilgotności gleby i wynosi 2-6 cm (głębszy wysiew jest zalecany na glebach lżejszych i suchych oraz przy późniejszym terminie siewu). Zalecana obsada w zależności od odmiany i sposobu uprawy wynosi 2,0-3,5 mln szt./ha.
Najważniejsze zalety gryki zwyczajnej to:
dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl
Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848