Pszenica ozima do siewu - Nasiona zbóż ozimych - | E-sklep dlaroslin.pl

Pszenica ozima do siewu

Rabat 2% za zakupy powyżej 3000 zł, nie dotyczy materiału siewnego

Darmowa przesyłka 1 paczki do 30kg przy zamówieniu pow. 1000zł

Promocje

Nowe produkty

Pszenica ozima do siewu Jest 97 produktów.

Pszenica jest zbożem o dużych wymaganiach wodnych oraz cieplnych. Jej uprawę najlepiej zaplanować na ciepłą jesień lub na wczesną, słoneczną wiosną. Przy wyborze ziaren pszenicy ozimej należy kierować się przede wszystkich cechami danego rejonu, w którym będzie uprawiana. W każdym przypadku trzeba uwzględnić mrozoodporność danej odmiany, odporność na rdzę brunatną oraz zawartość białka. W Krajowym Rejestrze znajduje się około 100 odmian pszenicy ozimej.

na stronę
Pokazuje 1 - 60 z 97 elementów
Pokazuje 1 - 60 z 97 elementów
Pszenica ozima do siewu

Pszenica jest jednym z najczęściej uprawianych zbóż na cele konsumpcyjne oraz paszowe. Posiada jednak dosyć duże wymagania glebowe i cieplne, dlatego powinna być hodowana wyłącznie na najlepszych podłożach o wysokim poziomie próchnicznym i uregulowanym pH. Na efektywne plonowanie pszenicy znaczący wpływ mają również warunki klimatyczne oraz prawidłowe nawożenie uprawy. Dostępny w naszej ofercie materiał siewny charakteryzuje się wyłącznie najwyższą jakością oraz wysokimi parametrami plonowania, co zapewnia stabilne i udane zbiory. 


Jaką odmianę pszenicy wybrać?

Wybór odpowiedniego gatunku pszenicy ozimej ma kluczowe znaczenie dla jakości i wielkości plonu. W uprawach krajowych dominują głównie tradycyjne odmiany zboża, a ościste zazwyczaj hodowane są na polach zagrożonych intensywną eksploatacją zwierzyny leśnej. Pszenicę ościstą można z powodzeniem wysiewać więc na lżejszych i słabszych podłożach, także tych zlokalizowanych blisko lasu. Tradycyjne gatunki pszenicy przystosowane są do upraw znajdujących się z dala od terenów zamieszkałych przez leśne zwierzęta. Tego typu zboże wykorzystywane jest przeważnie w sektorze paszowym, młynarskim, kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji otrębów pszennych, kaszy manny, makaronów, syropów glukozowych, a także zasypek oraz pudrów. 


Korzyści z uprawy pszenicy tradycyjnej

Z uprawą pszenicy tradycyjnej wiąże się wiele korzyści. Decydując się na jej hodowle można więc liczyć na:

  • bardzo wysoki potencjał plonowania mający bezpośredni wpływ na powodzenie danej uprawy;
  • dużą tolerancję na opóźniony termin siewu;
  • bardzo dobre parametry jakościowe;
  • wysoką zdrowotność ziarna;
  • doskonałą wartość przemiałową i wypiekową;
  • możliwość sprzedaży plonów do przemysłu zbożowo-młynarskiego, kosmetycznego bądź farmaceutycznego.


Korzyści z uprawy pszenicy ościstej

Pszenica oścista jest zdecydowanie rzadziej uprawiana, niż tradycyjna. Jej hodowla przynosi jednak również w pewnym stopniu pożytek:

  • nadaje się do wysiewu na słabszych glebach o mniejszym poziomie próchnicznym;
  • nie jest atrakcyjna dla zwierzyny leśnej, a niektóre gatunki nawet odstrasza;
  • wykazuje dużą odporność na choroby i patogeny;
  • posiada charakterystyczne ości na kłosie, co ogranicza straty w uprawie;
  • dobrze plonuje przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych.


Na co należy zwrócić uwagę wybierając pszenicę ozimą do siewu?

Wybierając pszenicę ozimą do siewu należy kierować się kilka podstawowymi parametrami:

  • mrozoodporność - od tego czynnika zależy, czy uprawa poradzi sobie w przypadku wystąpienia niższych temperatur;
  • potencjał plonowania - im wyższy, tym większa szansa na powodzenie uprawy;
  • zdrowotność i odporność na warunki atmosferyczne - pozwala ograniczyć straty spowodowane niekorzystnymi temperaturami oraz tymczasowym brakiem opadów;
  • rejon gospodarstwa - w niektórych województwach poszczególne odmiany pszenicy lepiej plonują, niż w innych;
  • profil gospodarstwa - uprawa nastawiona na produkcję wyrobów zbożowo-młynarskich powinna uwzględnić inne gatunki, niż przy hodowli przeznaczonej na produkty kosmetyczne bądź farmaceutyczne;
  • odporność na choroby grzybiczne - niektóre odmiany znacznie szybciej ulegają zainfekowaniu, co ma duży wpływ na ostateczną zdrowotność plonów. Czynnik ten jest szczególnie ważny przy siewie po innych zbożach;
  • krzewienie - w dużym stopniu odpowiada za ostateczną jakość plonów;
  • wymagania glebowe - niektóre gatunki pszenicy można z powodzeniem wysiewać na mniej zasobnych podłożach;
  • odporność na wyleganie - ma znaczący wpływ na terminowy przebieg zbiorów;
  • termin siewu - w przypadku siewu odbywającego się po zbiorach kukurydzy bądź buraka należy wybierać odmiany przystosowane do późniejszego siewu;

 Zastosowanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłowych

 Pszenica ozima największe zastosowanie znajduje w przemysłach zbożowo-młynarskim, paszowym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. W sektorze młynarstwa jest wykorzystywana do produkcji mąk, kaszy manny, otręb pszennych i makaronów. Ziarna pszenicy ozimej są również głównym surowcem pozyskiwania skrobi do produkcji syropów glukozowych. W farmaceutyce sprawdzają się w wytwarzaniu zasypek i pudrów. Przy każdym stosowaniu pszenicy ozimej należy wybrać odpowiednią odmianę ziaren. Są to:

  • jakościowa grupa A - dobra zimotrwałość oraz bardzo dobre parametry jakościowe
  • chlebowa grupa B - bardzo wysoki potencjał plonowania oraz wysoka tolerancja na opóźniony termin siewu
  • paszowa grupa C - duża zdrowotność i odporność na wyleganie
  • elitarna grupa E - bardzo dobra zdrowotność i wysoka jakość ziarna


Dlaczego warto
u nas kupować?
Zaufane opinie
ceneo.pl

Sprawdź jak inni nas oceniają

Zobacz opinie
Nasze
wyróżnienia
Rzetelna firmaGazele biznesu 2014 - Puls Biznesu
Jesteśmy do Państwa

dyspozycji od poniedziałku do piątku
tel: 607 256 222 (od 8 do 16:00)
tel: 609 096 777 (od 8 do 16:00)
sklep@dlaroslin.pl

Hurtownia Rolno-Ogrodnicza

Inagri sp. z o.o. - 98-200 Sieradz,
ul. Wojska Polskiego 136
woj. łódzkie
NIP: 8272126848

Zamów

Opinie

Co mówią nasi klienci: