E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Lista produktów marki Takii Seed

Japońska firma Takii od dziesięcioleci zajmuje się produkcją nasion warzyw i kwiatów, specjalizując się w odmianach mieszańcowych. Jako czołowy światowy hodowca z długimi tradycjami firma Takii dba o to, żeby ich odmiany były innowacyjne i doskonałej jakości, zgodnie z filozofią firmy zawierającą się w sloganie „Tworzymy jutro już dziś”. Każda nowa odmiana zawiera w sobie podstawowe wartości, którymi kieruje się firma, czyli jakość, niezawodność, innowację i szacunek. Najwyższej jakości wartościowe odmiany warzyw i kwiatów oraz perfekcyjna obsługa klienta od zawsze były ambicją firmy Takii. Jej produkty zostały usystematyzowane w trzy zasadnicze działy:

  • warzywa, obejmujący dziesiątki odmian kapusty, sałaty, brokułów, kalafiorów, pomidorów, papryki, dyni, melonów, arbuzów, marchwi, rzodkiewek i wielu innych gatunków;
  • kwiaty, obejmujący gatunki i odmiany do uprawy na kwiaty cięte oraz odmiany jednorocznych kwiatów doniczkowych i rabatowych;
  • domowy ogród (Home Garden), obejmujący odmiany kwiatów, ziół i warzyw nadających się do uprawy w domu, na balkonie lub w niewielkich przydomowych ogródkach.

Misję firmy najlepiej odzwierciedlają słowa Denichi Takii, prezesa i dyrektora generalnego Takii & Co., Ltd.: „Naszym celem jest wzbogacanie życia ludzi zdrową żywnością i pięknymi kwiatami”.

Aktywne filtry

Takii Seed jest firmą o tradycyjnym japońskim modelu zarządzania, która od lat jest obecna na światowych rynkach. Firma ma swoje oddziały w kilkunastu krajach świata, również w Europie. Takii Europe z siedzibą w De Kwakel w Holandii jest spółką zależną Takii & Co. Ltd. i zarządza stacjami hodowlanymi, zakładami produkcyjnymi i punktami sprzedaży warzyw i kwiatów odpowiadających potrzebom lokalnych odbiorców.

Historia firmy Takii Seed

Trudno w to uwierzyć, ale historia tej japońskiej firmy sięga 1835 r., kiedy to Jisaburo Takii, pracowity rolnik z okolic Kioto, zaczął produkować i sprzedawać wysokiej jakości nasiona lokalnych warzyw. Kioto było starą cesarską stolicą, zbierane warzywa prezentowano rodzinie cesarskiej i innym dostojnikom i dzięki temu firma zyskiwała coraz więcej klientów, a Kioto stało się centrum japońskiego nasiennictwa. W 1905 r. firma wydała swój pierwszy katalog wysyłkowy. W 1920 r. firma została zarejestrowana jako spółka Takii Jisaburo Shoten Co. Ltd. i zaczęła eksport nasion za granicę. W 1935 r. powstała pierwsza doświadczalna stacja hodowli roślin Takii. Po II wojnie światowej firma rozwinęła produkcję i promocję swoich nasion, stając się jedną z ważniejszych firm w tej branży. W 1948 r. firma wyhodowała pierwsze hybrydowe odmiany pomidorów i stała się liderem w sprzedaży pomidorów w Japonii. W 1950 r. firma zaprezentowała pierwsze na świecie hybrydowe odmiany kapusty głowiastej i kapusty pekińskiej. W 1961 r. pojawił się hybrydowy bakłażan i daikon (rzodkiew japońska). W 1962 r. firma zmieniła nazwę na Takii & Co. Ltd. i wprowadziła na rynek pierwszą hybrydową odmianę cebuli. W 1968 r. pojawiła się pierwsza hybrydowa odmiana brokułów. W tym samym czasie firma rozpoczęła budowę stacji hodowlano-doświadczalnej w prefekturze Shiga niedaleko Kioto, w której w 1984 r. otwarto nowoczesne laboratorium badawcze. W 1982 r. powstała American Takii Inc., a w 1990 r. Takii Europe BV w Holandii. W 2005 r. Takii nabyła udziały w spółce KeyGene, a 5 lat później uruchomiła centrum logistyczne w Europie.

Oferta firmy Takii Seed

Wybór Holandii, kraju słynącego z ogrodnictwa, kwiatów i produkcji nasion, na siedzibę Takii Europe świadczy o tym, że japoński producent nie obawia się krytyki swoich nasion ze strony najbardziej wymagających ekspertów. Oferta firmy Takii Seed jest skierowana do wszystkich, którym zależy na dobrym zdrowiu i pięknym życiu. Szeroki asortyment doskonałych pod względem jakości nasion warzyw i kwiatów powstał z troską o bezpieczeństwo żywności, ochronę środowiska i bogactwo kultur na świecie. Firma Takii zaopatruje klientów na całym świecie w nasiona ponad 5,5 tysiąca odmian warzyw i kwiatów reprezentujących ponad 75 gatunków roślin. Zostały one podzielone na trzy zasadnicze segmenty: warzywa, kwiaty i produkty Home Garden.

Oferta warzyw zawiera pełną gamę odmian wyhodowanych specjalnie na różne pory roku. Można je uprawiać w różnych warunkach, jakie występują na danym obszarze. Odmiany są tak dobrane, żeby zadowoliły indywidualnych odbiorców-amatorów, ale spełniały też wymagania i oczekiwania hodowców profesjonalnych, przetwórni, hurtowni rolniczych i ogrodniczych oraz sieci supermarketów.

Oferta kwiatów zawiera wyselekcjonowane odmiany kwiatów przeznaczonych na rynek profesjonalny. Są w niej odmiany doskonale nadające się do uprawy z przeznaczeniem na kwiaty cięte oraz odmiany kwiatów rabatowych i doniczkowych o oryginalnych barwach, kształtach i zapachach.

Oferta Home Garden jest sygnowana marką Sahin. Jest to marka odmian hybrydowych, które są sprzedawane hurtowniom ogrodniczym i dystrybutorom zaopatrującym sklepy z artykułami ogrodniczymi lub stoiska ogrodnicze w hipermarketach i supermarketach. Kwiaty te są przeważnie sprzedawane w ozdobnych pudełkach z kolorowymi obrazkami, w ozdobnych doniczkach lub trafiają do sprzedaży wysyłkowej.

Kapusta Enduro F1

Kapusta pekińska Enduro F1 to odmiana mieszańcowa nadająca się do uprawy z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia po zbiorze oraz do długotrwałego przechowywania. Odmiana tworzy ładne, wyrównane, zielone główki o cylindrycznym kształcie i średniej masie ok. 1,0-1,5 kg. Główki nie mają tendencji do przerastania. Świeży zielony kolor główek utrzymuje się przez cały okres przechowywania i podczas czyszczenia. Odmiana Enduro charakteryzuje się silnym i dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym, dzięki któremu może pobierać wodę z głębszych poziomów gleby i łatwiej znieść suszę. Odmianę wysiewa się w maju, czerwcu lub lipcu, a zbiera od września do listopada. Zalecana rozstawa to 30×20 cm, a zagęszczenie plantacji 65 tys. szt./ha. Okres wegetacji od przesadzenia do zbioru wynosi ok. 65 dni. Odmiana jest odporna na kiłę kapusty, zbrunatnienie wewnętrzne główek i pieprzową plamistość kapusty.

Kapusta Green Lunar F1

Kapusta głowiasta Green Lunar F1 to odmiana mieszańcowa o wyrównanych, spłaszczonych, jasnozielonych główkach i ciemnozielonych zewnętrznych liściach. Przeznaczona jest do uprawy na zbiór letni lub jesienny z przeznaczeniem na świeży rynek, lub kiszenie. Odmiana Green Luna charakteryzuje się odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe i tolerancją na niskie temperatury (nie ma przebarwień antocyjanowych). Odmiana jest łatwa w uprawie. Rośliny wykazują dużą odporność na fuzariozę kapusty i średnią na czarną zgniliznę kapusty. Główki mogą mieć masę średnio 2,0-2,5 kg. Dzięki odporności na pękanie i niskie temperatury zbiór tej odmiany kapusty może być wydłużony i przesunięty w czasie. Odmianę wysiewa się od lutego do kwietnia, a norma zagęszczenia wynosi 45 tys. szt./ha. Główki osiągają dojrzałość do zbioru po 80-90 dniach od przesadzenia do gruntu.

Kapusta Strukta F1

Kapusta biała Strukta F1 to odmiana mieszańcowa o dużej uniwersalności i zdolnościach adaptacyjnych do zmiennych warunków klimatycznych. Główki duże, twarde, o ładnej zielonej barwie i białych wewnętrznych liściach osiągają masę 4,0-6,0 kg. Odmiana nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na rynek świeży, do przetwórstwa przemysłowego, kiszenia i krótkotrwałego przechowywania. Odmianę wysiewa się od lutego do kwietnia, natomiast termin zbioru jest stosunkowo elastyczny. Okres wegetacji od przesadzenia do zbiorów wynosi średnio ok. 110 dni, ale może wahać się od 90 do 150 dni. Już po 70 dniach główki robią się twarde i osiągają masę ok. 2 kg, a potem, nawet po osiągnięciu dojrzałości do zbioru przyrastają, nie tracąc jednocześnie wartości. Zagęszczenie plantacji wynosi średnio 25-40 tys. szt./ha i wpływa na wielkość główek. Odmiana jest odporna na fuzariozę.

Kapusta Storka F1

Kapusta biała Storka F1 to odmiana mieszańcowa kapusty białej o cienkich i gładkich liściach niemal bez zabarwień antocyjanowych. Odmiana nadaje się do uprawy z przeznaczeniem na rynek świeży, do przetwórstwa i do długotrwałego przechowywania. Odmiana jest ceniona ze względu na swój delikatny, sałatkowy smak. Jest też doskonałą odmianą do kiszenia na zimę. Główki tej odmiany można przechowywać do lutego, a nawet do marca. Główki są okrągłe, gęste, zwięzłe o masie średnio ok. 3,5 kg, łatwe w obieraniu i przygotowaniu do sprzedaży. Zalecana średnie zagęszczenie plantacji to 40 tys. szt./ha (30-50 tys. szt./ha). Odmiana dojrzewa do zbioru po ok. 120-130 dniach od przesadzenia, ale przy zbiorze letnim jest to możliwe już po 90 dniach. Uprawa jest też możliwa przy zagęszczonej obsadzie. Wówczas główki są mniejsze, osiągając masę 1,5-2,0 kg. Odmiana ma duże zdolności adaptacji do różnych warunków i zagęszczenia uprawy. Kapusta Storka charakteryzuje się dużą zdrowotnością i odpornością na pękanie, co umożliwia wydłużenie zbiorów.

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie