E-SKLEP TWOICH ROŚLIN

Lista produktów marki Bejo

Aktywne filtry

Bejo producent nasion

Bejo to firma z wieloletnią historią. Zajmuje się produkcją około 1000 rodzajów nasion 50 różnych gatunków warzyw, w tym nasion niezaprawionych chemicznie. Walory tych drugich potwierdzają certyfikaty cenione na rynku upraw ekologicznych. Działa w 30 krajach na całym świecie, a jej przedstawiciele ściśle współpracują z rolnikami i plantatorami, aby jeszcze bardziej podnieść jakość oferowanych nasion.

Historia firmy Bejo

Założyciele firmy, Cor Beemsterboer i Jacob Jong, już przed stu laty zainteresowali się nasiennictwem. Uprawiali wówczas kapustę, marchew i cebulę. W 1963 roku zainwestowali w nowy sposób nawadniania pól. Na fali sukcesu, w 1978 roku postanowili połączyć siły i założyli firmą Bejo Zaden. Współpracę w dążeniu do sukcesu w innowacyjnym nasiennictwie widać zresztą w samej nazwie ‒ Bejo utworzono od pierwszych liter ich nazwisk.

Dlaczego Bejo?

Bejo Zaden to dzisiaj światowy potentat w hodowli i selekcji nasion. Międzynarodowa firma ma swoje oddziały na wszystkich zamieszkałych kontynentach ‒ w Europie, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji, Afryce i Australii. Główna siedziba znajduje się jednak nadal w Warmenhuizen w Holandii. Światowa popularność marki świadczy o jakości produkowanych przez nią nasion. Polski oddział Bejo działa na Mazowszu. Jego historia sięga lat 70. XX wieku, kiedy trzech plantatorów kapusty szukało nowych, wydajnych odmian. Współpraca z holenderską spółką zaowocowała w 1991 roku stworzeniem z Polakami spółki typu joint venture. Co dwa lata w Ożarowie Mazowieckim udostępniane jest poletko pokazowe z roślinami i roślinami ekologicznymi, które wyrosły z nasion Bejo. Holenderska spółka nieustannie pracuje nad innowacjami, zwłaszcza w zakresie upraw ekologicznych.

Pietruszka Arat

Pietruszka Arat ma łagodnie stożkowy kształt i jasną, białą powierzchnię. Nie ma skłonności do rozwidlania się korzeni ani do zażółceń. Łatwa w uprawie. Daje wysokie plony, szybko przyrasta, wykazuje wysoką odporność na choroby. Jest aromatyczna, a po zbiorach nadaje się do długiego przechowywania, dlatego chętnie wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym. Okres wegetacji pietruszki korzeniowej Arat trwa 150 dni.

Burak Alto

Burak ćwikłowy Alto charakteryzuje się bogatym ulistnieniem. Gatunek wyhodowany specjalnie na plastry. Ma łagodny smak. Cylindryczny korzeń buraka jest jednolicie ciemny, bez przebarwień pierścieni.

Cebula Exhibition

Nasiona cebuli Exhibition nie są zaprawione chemicznie. Ze względu na długi okres wegetacji (160 dni) wskazana jest uprawa z rozsady. Nasiona dają duże cebule o łagodnym smaku. Wystawione na działanie wysokiej temperatury nabierają różowej barwy.

Kapusta Bilko

Kapusta pekińska Bilko ze wszystkich odmian dostępnych na rynku najlepiej nadaje się do przechowywania. Długo zachowuje kolor, kruchość i smak. Waga pojedynczej główki waha się od 1 do 1,5 kg. Nasiona są idealne dla rolnictwa ekologicznego.

Marchew Baltimore

Marchew Baltimore to wczesna odmiana, przeznaczona na surówki i soki oraz sprzedaż pęczkową. Nasiona dają wysokie plony i gwarantują szybki wzrost.

Marchew Napoli

Odmiana na potrzeby rolnictwa ekologicznego, głównie do sprzedaży pęczkowej. Super wczesną marchew Napoli sieje się do gruntu w marcu, a zbiory otrzymuje nawet w połowie maja. Okres wegetacji wynosi 91 dni.

Marchew Nerac

Marchew Nerac ma silne korzenie, co umożliwia zbiór mechaniczny. Przeznaczona na świeży rynek. Nadaje się do długiego przechowywania. Nasiona dla rolnictwa ekologicznego, do uprawy w różnych rodzajach gleby.

Burak Wodan

Najwcześniejsza odmiana buraka na rynku. Roślinę można uprawiać pod osłonami i w glebie. Burak Wodan szybko rośnie. Wykorzystuje się zarówno jego botwinę, jak i zaokrąglony korzeń.

TYLKO ORYGINALNE PRODUKTY, 20 LAT NA RYNKU, ZAKUP > 3000 ZŁ- RABAT 2%

Kategorie